Het is weer de tijd van lijstjes en ik wil niet achterblijven! In 2018 las ik een hele stapel managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je mijn top 10: de boeken die ik 4,5 of zelfs 5 sterren gaf! Ook licht ik een een tipje van de sluier van 2019 op…..Heb je nog wat tijd over rond de Kerstdagen? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren!
Mijn top 10 managementboeken van 2018:
Mindgym van Wouter de Jong (2018) Genre: persoonlijke effectiviteit. Theorie èn oefeningen voor meer aandacht, compassie en geluk. Klink zweverig, is het absoluut niet! Dat komt deels door de grote hoeveelheid sociaalwetenschappelijk onderzoek en modellen waarnaar gerefereerd wordt, en deels door de zeer concrete oefeningen, ondersteund door 29 audiotracks op de bijbehorende website. Grappig èn overtuigend. Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
Risicoleiderschap van Martin van Staveren (2018). Conventioneel risicomanagement voldoet niet meer in deze VUCA (volatile, onzekere, complexe, ambiguë) wereld. Dit boek renoveert de heilige huisjes van standaardisatie, verzuiling in de tweede lijn en focus op methoden. In plaats daarvan komt risicoleiderschap: Doelgericht, Diversiteit, Durven en Doen, veel nieuwe inzichten! Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
Hooggeëerd publiek van Judith de Bruijn (2018) Genre: persoonlijke effectiviteit. Het gaat niet om applaus krijgen, of veel visuals tonen. Een presentatie is pas goed als deze jouw doel bereikt. Het boek geeft een stap-voor-stap aanpak, met handige tijdlijn, hoe je je publiek leert kennen met de kleurentheorie van Jung, en je presentatie daarop aanpast. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen!
Het juiste moment van Daniel H Pink (2018) Genre: persoonlijke effectiviteit. Een smakelijke uiteenzetting van alles waar we rekening mee moeten houden als we een ‘wanneer?’-beslissing nemen. Timing is geen kunst maar een wetenschap, Pink put dan ook uit veel onderzoeksresultaten als hij ons adviseert over examens, je werkdag, het huwelijk, projectmanagement en nog veel meer. Lees mijn recensie. Of direct kopen!. Er is ook een Samenvatting van èn een Audiosamenvatting (nieuw!).
Donuteconomie van Kate Raworth (2017). Genre: Duurzaamheid en Economie. Buitengewoon leerzaam en prettig geschreven boek over de uitputting en vervuiling van de aarde, de toenemende ongelijkheid tussen de paar rijken en de vele armen, over onze verslaving aan bbp-groei. De donut is een dubbele ring: aan de buitenkant de 9 planetaire processen (het plafond), aan de binnenkant de 12 menselijke basisbehoeften (de fundering). Simpel model, maar schokkende status. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen! Er is ook een Samenvatting van, als je eerst even wilt kijken of het onderwerp je wel aanspreekt.
Sapiens van Yuval Noah Harari (2015). Genre: biografie. De geschiedenis van de mens gezien vanuit de biologie, economie, religie, taal, en gedragswetenschap. Kort en krachtig neergezet en nooit saai. Kritisch, humoristisch en tot nadenken stemmend. We zijn bepaald geen lieverdje! Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
The culture map van Erin Meyer (2014) Genre: persoonlijke effectiviteit. Engels (niet vertaald) boek dat 8 culturele aspecten behandelt waar je in je zakelijk leven rekening mee moet houden: Communiceren, Evalueren, Overtuigen, Leidinggeven, Beslissen, Vertrouwen, Het oneens zijn en Plannen. Zeer herkenbaar als je internationaal werkt en uiterst nuttig! Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen!
Ons feilbare denken van Daniel Kahneman (2011). Genre: psychologie. Het kan verschrikkelijk mis gaan bij intuïtie en oordeelsvorming. We hebben allemaal last van biases, zeg maar vooroordelen, en zijn zeker niet rationeel. Kahneman won de Nobelprijs voor zijn gedachtengoed. Deze dikke klassieker leest vlot weg en de onderzoeksresultaten zullen je verbazen! Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen. Er is ook een Samenvatting van, als je echt geen tijd hebt voor die dikke pil!
Onze ijsberg smelt van John Kotter (2006) Genre: verandermanagement. Prachtige fabel over een kolonie pinguins die naar een andere ijsschots moet verhuizen. Natuurlijk zijn er de nodige tegenstanders! Maar de leiders weten een manier te vinden om iedereen letterlijk mee te krijgen. De fabel-vorm zorgt ervoor dat je de ‘lessen’ makkelijk onthoudt en de zeer geringe omvang dat je het boekje ook echt leest. Gebaseerd op de bestseller ‘Leiderschap bij verandering’. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen.
Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham (2006) met een ge-update versie van Tom Rath (2018). Genre: persoonlijke effectiviteit. Je persoonlijkheid heeft 34 thema’s, de een wat sterker vertegenwoordigd dan de ander. In plaats van je ‘zwakke’ punten proberen te verbeteren (met vervelende trainingen) ben je effectiever als je focust op je sterke punten. Dit is ook aantoonbaar beter voor je bedrijf, zo blijkt uit onderzoek van Gallup. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen! Er is ook een Samenvatting van, voor als je krap zit.
Dit komt zeker in 2019!
Mijn ’te-lezen’ stapel voor 2019 groeit en groeit! Van welke 5 boeken kun je in ieder geval een recensie verwachten?
Het antwoord van Allan Pease (2018)
Flow van Mihali Csikszentmihalyi (2001)
Opsoek naar Ubuntu van Anette Nobuntu Mul (2018)
De waarde van alles van Mariana Mazzucato (2018)
Ertoe doen van Ron van Es (2018)
Natuurlijk zullen ook de nodige Samenvattingen het licht zien, waaronder die van Mindset van Carol Dweck (2018). Houd mijn website in de gaten!
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken. Ze ontvangt affiliate sales van Managementboek.nl