Must-read #101: Antifragiel van Nassim Nicolas Taleb uit 2012. Als je antifragiel bent, ben je niet simpelweg bestand tegen chaos, nee, je wordt er juist beter van. Zoals het mythologische monster Hydra: iedere keer als er een kop werd afgehakt groeiden er twee terug. Interessante observaties in een mopperig boek.
Het managementboek Antifragiel …
… stelt ons de vraag: waarom gaan organisaties failliet, waarom zijn zij zo fragiel? Hebzucht? Taleb denkt van niet, hebzucht was er altijd al. Hij wijt het aan de afwezigheid van ‘skin in the game’, het ontbreken van persoonlijk financieel risico bij het werk. Als alles goed gaat krijg je als manager een bonus, als het slecht gaat hoef je niet direct een boete te betalen. Een tweede punt is bureaucratie, beleid, regels. In organisaties zijn de regels belangrijker geworden dan het resultaat. Maar: regels zijn gemaakt om fouten te voorkomen. Maak je toch een fout, dan verberg je dat. Dat is gebrek aan ethiek, waar de huidige organisaties van vergeven zijn. Taleb pleit ervoor om vierkant voor ethiek te gaan staan, want als je fraude ziet en er niets van zegt, pleeg je zelf óók fraude. En ja, dat levert persoonlijke risico’s op. Ook onze drang naar efficiency draagt bij tot fragiliteit. We stroomlijnen (lees: uitkleden) zodanig dat we geen enkele buffer meer hebben voor als het eens mis gaat.
Fragiel, robuust, antifragiel
Taleb stelt er drie soorten mensen en organisaties zijn: fragiele, robuuste en antifragiele. Een fragiel persoon denkt dat hij de toekomst kan voorspellen, en als het dan mis gaat, gaat het enorm mis. Dan zijn er de robuuste mensen, die geen last, maar ook geen voordeel hebben bij ellende. De antifragiele persoon weet dat hij de toekomst niet kan voorspellen, verliest misschien wat in normale omstandigheden maar wint enorm bij ellende.
Taleb adviseert om de chaos te omarmen en de onzekerheid voor lief te nemen. Zonder ingewikkelde modellen, maar met simpele vuistregels en trial and error, zodat je flexibel blijft. Weg met de controledrang! Zijn observaties overtuigen, en zijn inmiddels al vaak bewezen. Hij heeft een vrij grappige schrijfstijl vol gemopper en woede-uitbarstingen, zijpaadjes en de nodige dosis zelfverheerlijking.
Auteur Nassim Nicolas Taleb…
…. is een Libanees-Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar. Door de burgeroorlog in Libanon in 1975 verloor de familie haar rijkdom. (Fragiel vermogen – ESC). Taleb heeft zijn opleiding genoten in Parijs en in de Verenigde Staten waar hij een MBA haalde aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Zijn boeken hebben een filosofische inslag en draaien om de invloed van kans, willekeurigheid en toeval in het algemeen en in de derivatenhandel in het bijzonder. Zijn bekendste boek is De zwarte zwaan.
Waarom is Antifragiel een Must Read?
COVID, Oekraïne, wat komt er nog meer op ons af in deze VUCA-wereld? Je wilt vast weten hoe je je daar beter mee omgaat.
Veel lezers waarderen dit boek!
Managementboek geeft 5*, bij Bol.com geeft het 4 1/2* (Engelse versies).
Goodreads gaf het 4* , Amazon 4 1/2*.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Bol.com Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]