Keuzestress?
Makkelijker kiezen met de must-read managementboeken
Er zijn duizenden managementboeken om te lezen, maar welke moet je kiezen? Je hebt geen tijd voor allemáál! Deze site helpt je! Hier krijg je elke week een paar tips voor must-read managementboeken: heel goed beoordeelde klassiekers en aanbevolen recente publicaties . Uiteindelijk vind je dan hier een overzicht van 1001 must-reads!
Alle informatie in een efficiënt overzicht
Elk must-read managementboek heeft informatie over de inhoud, de schrijver, de rating van mij èn van de grote managementboekverkopers (zoals Bol.com en Managementboek.nl), links naar die verkopers zodat je het direct kunt bestellen, vaak een 1001managementboekrecensy en soms een link naar een ESCIA Samenvatting of ESCIA Permanente Educatie leestoets. De boeken zijn ingedeeld in 10 categoriën (selecteer zelf → of ↓), er is dus voor ieder wat wils!
Kiezen wordt makkelijk met de must-read managementboeken, de recensies en mini-recensies, en de samenvattingen. Ga lekker lezen, efficiënt leren en geïnspireerd leven!
-
Must-read #140: Ruis (Noise) van Daniel Kahneman, Cass R. Sunstein en Olivier Sibony uit 2021. Biases kennen we uit Kahneman’s Ons feilbare denken (Thinking, Fast and Slow). Ruis is een vergelijkbaar fenomeen, maar nóg erger: meer aanwezig en minder opvallend. Maar ook tegen ruis is wat te doen, zo blijkt. Maar dan moet je wel eerst weten wat het is. Daarom: lees dit boek!
-
Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar draait alles om het thema: “Samen bouwen aan een groene toekomst”. Bedrijven, scholen, gemeenschappen en individuen zetten zich in om duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen en positieve veranderingen te realiseren. Heb je inspiratie hiervoor nodig, lees er dan een boek over. Dat deed ik ook, een flinke stapel zelfs, heel recente boeken en ook wat oudere. De een vond ik beter dan de andere, de ene insteek sprak me meer aan dan de andere. Maar van allemaal stak ik wat op!
-
Tactisch management, duurzaamheid & Innovatie
Must-read #139: Het begint hier warm te worden
by EllyMust-read #139: Het begint hier warm te worden van Matt Winning uit 2022. Winning is klimaatwetenschapper, maar óók stand-up comedian. Hij maakt grappen over klimaatverandering! Politici en het publiek in het algemeen lezen zijn wetenschappelijke artikelen niet, daarom doet hij optredens en schreef hij dit super-grappige, conference-achtige boek, waarin de wetenschappelijke onderbouwing niet ontbreekt.
-
Must-read #138: De goede voorouder van Roman Krznaric uit 2021. Dit boek start met een ijzersterke vergelijking: ‘We koloniseren de toekomst, zoals we in het verleden gebieden koloniseerden. Zoals Australië, wat we terra nullius noemden, niemandsland, terwijl er zát mensen woonden. En nu hebben we tempus nullius, niemandstijd. Alsof er in de toekomst geen mensen wonen op onze aarde. Maar die wonen er dan wél, maar kunnen nu, als ongeboren generatie, niets doen, net als destijds de aboriginals’.
-
Must-read #137: Verbaal meesterschap van Remco Claassen uit 2022 (geüpdate versie). Hoe word je een goede spreker? Wat zijn de valkuilen bij spreken? Waarom onthouden mensen niet wat je ze vertelt? Na het lezen van dit boek ken je alle ingrediënten om een betere spreker te worden. En het is een stuk simpeler dan je denkt, waarom lees je hier!
-
Must-read #136: De zeven vinkjes van Joris Luyendijk uit 2007, gaat over kansenongelijkheid. Het rekent ons voor dat de mensen met ‘7 vinkjes’ alle cruciale posities in Nederland bezetten en toch maar 3% van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen. Oneerlijk, ja. Maar ook onhandig, want juist die mensen buiten de 3% bubbel, brengen zeer noodzakelijke vaardigheden mee: aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen. Belangrijk voor elk bestuur én overheidsfunctie.