Wat een heerlijk boek is dit! Met name als je introvert bent, want dan is het niet alleen herkenbaar, maar ook krijg je veel lof toegezwaaid. Stil (Quiet) van Susan Cain uit 2012 gaat over introversie, de voordelen en nadelen, relevante wetenschappelijke onderzoeken en wijdverbreide misverstanden. Een warm bad voor introverten en een Must Read voor leidinggevenden die de talenten van de introverte medewerkers willen benutten.
Het boek behandelt verschillende invalshoeken: de culturele, de fysieke, het werk, de relatie met een partner, je kinderen, school. Al deze invalshoeken worden uitgebreid behandeld met veel anekdotes. Als introvert herkende ik heel veel, mijn selectie van punten uit de inhoud hieronder, is daardoor ook wel gekleurd, sorry. En ik schreef in eerste instantie zóveel op, dat ik besloten heb om hier Booknotes van te maken. Dat doe ik alleen van boeken die ik uitstekend vind, dus …
Het managementboek Stil ….
… begint met te stellen dat er een heel spectrum is tussen introversie en extraversie. Waar jouw persoonlijkheid zich op dat spectrum bevindt, bepaalt een groot deel van je leven. Je partnerkeuze, vrienden, je werk, en hoe succesvol je daarin bent. En nog veel meer. In het Westen zien we namelijk extraversie als ideaal: je bent gezellig, een snelle beslisser, een vlotte babbelaar. Sterker nog: extraverten worden competenter en intelligenter gevonden. Veel introverten doen daarom alsof ze extravert zijn.
Het extraverte ideaal
Deel 1 van het boek gaat in op dat ‘extraverte ideaal’. Er zijn in het Westen veel meer extraverten dan introverten, 67% tegen 33%. Dat komt deels door migratie naar bijvoorbeeld de VS: de avonturiers die deze uitdaging aangingen, waren extraverten, de introverten bleven achter in het land van herkomst. En deels komt het door de culturele revolutie daar, toen men zo rond 1900 van het platteland naar de grote stad trok, en zich moest verkopen aan nieuwe bazen en onbekende collega’s.
Ook het bedrijfsleven speelde een rol. Na de industriële revolutie werd het gebruikelijk dat vertegenwoordigers de spullen van de bedrijven verkochten, en was een vlotte babbel noodzaak. En in 1950 begonnen de bedrijven aan de universiteiten duidelijk te maken wat voor soort mensen hun toekomstige werknemers bij voorkeur waren. Slim natuurlijk, maar ook extravert, sociale types. De universiteiten pasten hun toelatingsbeleid aan, en de alumni van Harvard maken nu zo’n 20% van de top van het bedrijfsleven in de VS uit. Natuurlijk zijn er ook veel succesvolle introverten, Bill Gates bijvoorbeeld. En Jim Collins stelt in Good to Great dat ‘niveau 5 leiders’ bescheiden en wilskrachtig zijn, dat klinkt bepaald introvertig. Adam Grant deed onderzoek naar het verschil tussen introverte en extraverte leiders, en kwam tot de conclusie dat het succes afhing van het team waaraan leiding werd gegeven. Introverte leiders passen goed bij initiatiefrijke teams, extraverte leiders bij passieve teams.
Wat teams betreft, introverten werken graag zelfstandig, en zijn fan van digitale communicatie: heerlijk zo’n scherm tussen jou en die drukke, rumoerige wereld. Fysieke samenwerking is wel heel nuttig, maar met een goede afstemming van introverten en extraverten in het team en vooral géén kantoortuin!
De fysieke aspecten van introversie
Deel 2 behandelt onze biologische aanleg. Onderzoek bij baby’s, met daarna regelmatige opvolgingsonderzoeken als ze kleuter en puber zijn, toont aan dat gevoeligheid voor prikkels aangeboren is. Hoogreactieve baby’s huilen bij teveel prikkels, en groeien op tot vrij introverte kinderen. Dat ligt voornamelijk aan de amygdala: een prikkelbare amygdala zorgt veel sneller voor een vecht- of vluchtreactie, voor huilende baby’s en voor kinderen die op hun hoede zijn. Hoogreactiviteit is één van de biologische fundamenten van introversie. Uit tweeling-onderzoek blijkt dat introversie en extraversie voor gemiddeld 40-50% genetisch bepaald is.
Introverte en extraverte mensen hebben dus een verschillende reactie op maar ook een verschillende behoefte aan prikkeling. Daarom doen introverten in de auto de radio uit, en zetten extraverten hem juist harder. Introverten zijn ook gevoeliger, hebben meer empathie, zijn sneller ontroerd. En ook letterlijk hebben ze een minder dikke huid: ze zweten en blozen sneller. Introversie wordt meer bepaald door de amygdala, wat zorgt voor angst, extraversie door de nucleus accumbens, het genotscentrum. Daarom nemen extraverten ook meer risico. Sja, de kredietcrisis … allemaal de schuld van extraverten op zoek naar beloning in de vorm van geld en status! En wat introverten die zich conformeerden aan extraverte normen.
Oost en West
Deel 3 gaat over cultuurverschillen, met name die tussen het Westen en Azië. In Azië wordt in het onderwijs meer de nadruk gelegd op leren en luisteren, in het westen op participatie en discussie. Ontzag voor hoogleraren is één reden voor de nadruk op luisteren bij Aziaten, groepsidentiteit en het bewaren van harmonie in de groep een andere. Aziatisch-Amerikaanse kinderen hebben het dus moeilijk op school, hun zelfbeeld keldert omdat ze niet kunnen voldoen aan het Amerikaanse extraverte ideaalbeeld. Die andere sociale vaardigheden zorgen ook voor minder waardering en salaris als ze aan het werk gaan.
Pas je je aan, of niet?
In deel 4 gaat het om je aanpassen aan en communicatie met ‘het andere type’. Moet je je als introvert aanpassen aan het extraverte ideaalbeeld? Of is het beter om trouw te blijven aan jezelf? Nou, dat hangt af van het doel. Als je het aanpassen nodig vindt voor het behalen van een heel belangrijk doel, prima, doen. Dan ben je tóch trouw aan jezelf. Je speelt gewoon toneel, dat doe je door ‘zelfregulering’. Dat is mentaal en fysiek uitputtend. Niet tevéél doen dus, en op tijd herstellen: een tijdje in je eigen privé hoekje kruipen zonder gezelschap.
Communicatie tussen de types is complex. De goede intenties van een introvert worden snel verkeerd begrepen: als afwijzing, of ongezelligheid. En als er een conflict is, wordt de introvert óf uitzonderlijk emotioneel, óf koel en afstandelijk, rationeel. De extravert is juist direct, met een redelijke dosis emotie.
Introverte kinderen worden door hun extraverte ouders vaak niet begrepen, soms worden ze zelfs naar een psychiater gesleept. Introverte ouders kunnen overigens ook miskleunen: ze herinneren zich hoe moeizaam hun eigen jeugd was en willen dat hun kinderen besparen. Het resultaat is dat de kinderen gedwongen worden tot allerlei sociale activiteiten, terwijl ze na schooltijd echt tijd voor zichzelf nodig hebben om bij te komen. Want zo’n schooldag, op een ‘extraverte’ school, is voor hen echt een opgave. (Toch een iPad-school dan maar?)
Mijn evaluatie van Stil
Ik werd getipt voor dit boek door een ex-collega, die promotie-onderzoek over besluitvorming doet, nadat ik haar vertelde hoe enthousiast ik was over Daniel Kahneman’s Ons feilbare denken. Ik had daarvóór werkelijk geen idee hoeveel het besluitvormingsproces werd beïnvloed door allerlei factoren, en hoe onlogisch wij mensen soms zijn. Oh, dan vind je Stil zéker ook goed, zei ze. In 2016! Dus toen ik dit boek in een minibieb aantrof, ben ik bijna direct met lezen begonnen. En ja, dit komt best dicht bij Ons feilbare denken in de buurt, zeker wat het Wow-gevoel betreft. Ik heb zóveel nieuwe, interessante dingen gelezen! De herkenbaarheid was enorm, ik snap waarom ze me dit boek aanraadde. Dank Wendy!
Nu is de situatie in de VS ietwat extremer qua extraversie dan bij ons in Europa, maar ik herken héél veel uit de Angelsaksische bedrijven waar ik heb gewerkt. Ik had het dus eigenlijk in 2012 al moeten lezen. Ook heeft het boek me veel handvatten gegeven om op mijn (voormalig) functioneren als leider te reflecteren. Ik denk dan ook dat veel leidinggevenden nut zullen hebben van het boek, als ze het niet allang gelezen hebben.
De combinatie van wetenschappelijke onderzoeken, eigen ervaringen, en anekdotes van bekende en minder bekende mensen werkt heel goed. Wat dat betreft is het boek heel breed, je krijgt niet alleen inzicht in de oorzaken, je ziet ook de gevolgen, én je krijgt tips hoe je als introvert bepaalde zaken kunt aanvliegen, of hoe je als leidinggevende van een introverte werknemer of als onderwijzer van een introvert kind, diens talenten het best kunt ontwikkelen. Ook de voorbeelden over liefdesrelaties waren supernuttig. Opposites attract, ja, en daarna maken ze alleen nog maar ruzie.
Diversiteit en inclusie staat sterk in de belangstelling, en daar past deze verhandeling over introversie uitstekend bij. Ik vond het interessant om te lezen dat men lang dacht dat het gedrag van introverten wees op Asperger of een psychische afwijking, omdat extraversie zo nadrukkelijk de norm is. Neurodiversiteit is hot, en bedrijven kunnen daar hun voordeel mee doen. Ik vond het wel bijzonder dat het onderdeel over zelfregulering zo uitgebreid ingaat over je als introvert aanpassen, je voordoen als extravert, om zo je doelen te bereiken. Dat zou toch niet nodig moeten zijn. De uitgebreide opsomming van alle voordelen van introverten vond ik dan ook een verademing om te lezen. Als een virtueel klopje op mijn rug.
De schrijfstijl is heerlijk, vlot, zonder al te veel jargon en met aansprekende voorbeelden. Het is een stuk concreter en gestructureerder dan Bitterzoet, een recenter boek van Susan. Tot slot: ik ben fan van de boodschap aan ons allemaal waarbij Susan teruggrijpt op de sprookjes. Het ene kind krijgt een lichtzwaard (Star Wars!) het andere kind wordt opgeleid tot tovenaar (Harry Potter!). Het gaat er niet om álle soorten macht die er zijn te verzamelen, maar om jouw speciale macht goed te gebruiken. Kritisch denken, reflecteren, in alle eenzaamheid creatieve ideeën laten opborrelen. Dat kunnen wij introverten heel goed!
Ik ga weer stilletjes een leerzaam boek lezen ….
Ik gaf het boek 4 1/2*
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop Stil
o.a. bij
of
of
Libris.nl, steun je lokale boekhandel
Voor bovenstaande links krijg ik een beetje provisie. Zonder provisie en lekker duurzaam:
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
- Of lees het gratis via Kobo-Plus
- Haal het uit een minibieb (dat deed ik ook)
- Of leen het bij je lokale bieb, fysiek of digitaal!
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!