Mijn tweede advies voor een must read. Als je iets wilt lezen over de Betekeniseconomie, start dan met Pioniers van de nieuwe welvaart van Kees Klomp en Nadine Maarhuis uit 2018. Het is een goed geschreven, aantrekkelijk opgemaakt boek met tekeningen en schema’s, veel quotes en inspirerende voorbeelden. Omdat het ingaat op theorie èn praktijk, de harde kant (bedrijfsvoering en winst) èn de zachte kant (drijfveren en altruïsme) belicht, is het afwisselend, interessant en inspirerend.
Het managementboek Pioniers van de nieuwe welvaart …
… laat veel ondernemers met ‘purpose’ aan het woord. Ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager zijn succesvol bij een groot publiek en in alle hoeken van de samenleving is belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie. Maar een financieel gezonde business runnen die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert is niet altijd gemakkelijk. Welke dilemma’s ervaren de pioniers van de nieuwe welvaart bij het bouwen van hun missie-gedreven bedrijven? En hoe tackelen ze die?
Geen continuïteit
Een van de dilemma’s is dat het bedrijf niet naar continuïteit streeft (tenslotte wil de betekenisvolle ondernemer een probleem oplossen en zichzelf daardoor weer overbodig maken) maar dat dit streven haaks staat op makkelijk financiering aantrekken en de zorgplicht voor het personeel. Een voorbeeld hiervan is Chantal Engelen van Kromkommer. Zij wilde de focus op uiterlijkheden van groente en fruit aan de orde stellen. Waarom zou je geen kromme komkommers kunnen verkopen, of langwerpige tomaten? Om die voedselverspilling onder de aandacht te brengen maakt ze ‘verspillingssoep’. Haar doel: geen verspillingssoep meer kùnnen maken, omdat al die lelijke groeten gewoon verkocht worden.(Update 2021: Inmiddels is die kromme soep door grote ketens overgenomen en is Kromkommer in 2020 gestopt met soep maken. Maar het zet zich nog steeds in om ‘lelijke’ groenten te redden van de afvalberg. Cantal heeft zich nu ook verbonden aan Green Organics, die Nederlandse solabonen teelt.)
Verplichte kost
In dit boek vertellen impactondernemers openhartig over hun pieken en dalen en delen ze de lessen uit hun praktijk. Parallel daaraan schetst het boek de essentiële elementen van de betekeniseconomie. Dit boek is daarom verplichte kost voor beginnende én groeiende pioniers – maar ook voor leiders in gevestigde bedrijven die de omslag naar maatschappelijke impact willen maken.
Auteur Kees Klomp …
is marketing- en managementcoach en werkte als trendwatcher en strategy director bij de grootste reclamebureaus van ons land. Hij was oprichter van het eerste merkactivatie adviesbureau van Nederland. Sinds 2006 is Klomp eigenaar van Karmanomics, een bureau dat op Boeddhistische beginselen merken adviseert op het gebied van marketing en management. In 2016 schreef hij de bestseller Handboek Betekenisvol Ondernemen. Eerder schreef hij 3 boeken over het snijvlak tussen boeddhisme en business: Verlichting in Business; het pad naar persoonlijk geluk, zakelijk succes en maatschappelijke voorspoed, Karmanomics; wat bedrijven het boeddhisme kunnen leren en Bloei; werken aan geluk in organisaties. Hij doceert aan de Hogeschool Rotterdam.
Auteur Nadine Maarhuis …
… raakte tijdens haar studie sociologie gefascineerd door de interactie tussen individuen en structuren. Als journalist en filmmaker voor onder andere Follow the Money en MaatschapWij vertelt ze de verhalen van maatschappijvernieuwers en betekenisvolle ondernemers. Haar favoriete thema’s zijn regeneratieve landbouw, het herstellen van ecosystemen, tiny houses, duurzame voeding, de welzijnseconomie en het (her)ontdekken van onze connectie met elkaar én Moeder Aarde. Ze is één van de Duurzame Jonge 100 van 2020.
Waarom is Pioniers van een nieuwe welvaart een must-read?
Dat lees je in Elly d’r Recency , waarbij ik het boek 4 1/2 * gaf.
Ook andere lezers waarderen dit boek!
Bij Bol.com kreeg het 5 *, bij Managementboek.nl 4 *
Amazon.nl geeft geen rating. Goodreads geeft het 4 *
Waar kun je dit managementboek kopen?
Denk ook eens aan een boek-met-ervaring bij Boekwinkeltjes
Is er een ESCIA-Samenvatting van?
Nog niet
Is er een ESCIA-leestoets van?
Nog niet
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]