Ik las Is China nog te stoppen? van Henk Schulte Nordholt uit 2021. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 2 minuten leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 4 *
Ik heb een Chinese laptop, een Lenovo. Wie niet, het is een van de bekendste merken en staat vaak bovenaan in beste-koop-onderzoeken. Na het lezen van dit boek vraag ik me toch af of ik bij de keuze van zijn opvolger niet wat politiek moet laten meespelen. China loopt voor qua technologie, en dat is een bewuste strategie van Xi Jinping. Geen doel op zich, maar een middel op weg naar de ‘Grote Wedergeboorte van de Chinese Natie’. Die natie lijkt niet op een democratie, in tegendeel. De technologie wordt óók gebruikt om iedereen, maar met name de tegenstanders van de CCP, in de gaten te houden. En de technologie wordt gebruikt om invloed te krijgen op westerse landen, om ook de Chinese visie op de samenleving, het xi-isme, te exporteren.
Het ontkoppelen van westerse en Chinese technologie is dus een noodzaak. Die samenleving is namelijk een autocratie, met de minste pers- en internetvrijheid ter wereld (in 2021), en met meer uitgaven voor de binnenlandse veiligheidsdienst dan voor de krijgsmacht. En met ambities: groot-China bevatte ooit ook delen van Japan, India, Rusland, Mongolië. Natuurlijk staat Taiwan hoog op de lijst voor inlijving. En als je ziet hoeveel invloed China nu al heeft in Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten ….
Wat kunnen wij doen ‘om China te stoppen?’ De westerse technologie, veiligheid en waarden beschermen. Investeren in allianties. Niet met China, dat gaat niet werken. Wel de NAVO, Quad, TTP, Mensenrechtenraad, etc. De auteur hoopt dat de combinatie van externe druk van die allianties, plus interne druk vanuit de eigen bevolking, die veelal het confucianisme en taoïsme aanhangen, tot een ander politiek systeem in China zullen leiden.
Waarschuwing
De auteur is sinoloog en leefde jarenlang in China. We moeten zijn duiding van de ambities van Xi en de ontwikkelingen in de technologie, handel en mensenrechten daarom erg serieus nemen. Ik schrok van veel informatie, allemaal zaken die ik wel wist, maar nog niet eerder in een dergelijk compact betoog gecombineerd had gezien. Bepaald een deprimerend boek, wat je het liefst zou negeren. Maar het lijkt verstandig dat niet te doen. Misschien moeten we toch onze focus op handel nog eens goed overwegen, en begrijpen dat economische macht samengaat met ideologische macht. Voor bedrijven is dit een prima boek om nut en noodzaak van sancties en importbeperkingen te begrijpen én te voorspellen.
Ik gaf het 4 *
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!