…krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen. Een uitspraak van Einstein die iedereen kent. Dingen anders doen, innoveren, is key als je andere resultaten wilt. En in deze economische omstandigheden is blijven doen wat je deed ook geen garantie meer op dezelfde (goede) resultaten. Maar innoveren is zo makkelijk nog niet. Hoe kom je aan je ideeen, en hoe zorg je dat je ze kunt implementeren? En kun je je juist nu wel veroorloven om te experimenteren? Ik doe iets erg on-innovatiefs: ik lees er een managementboek over: Innovatie voor Dummies, van Alexander Hiam.
In het managementboek Innovatie voor dummies…
…. uit de bekende gele reeks zitten een aantal heel nuttige hoofdstukken: ik ben op dit moment getroffen door de hoofdstukken over een innovatieve benadering van werk en innovatief leiderschap uit Deel I. Zie dat als de randvoorwaarden van innovatie.
Creatief
Highlights voor mij uit het creatieve-werk deel zijn het inrichten van een creatieve denkplek, creatieve gewoonten inbouwen in de dagelijkse routine en op zoek gaan naar verbreding van je ervaring.
Hiam stelt dat minder dan 1% van de werkplekken het makkelijk maken om creatief te zijn: je kunt je er niet concentreren, je hebt geen controle over de locatie van het bureau, licht, enzovoorts, je krijgt geen interessante zintuiglijke input en je zit gewoon niet op je gemak. Hoe meer tijd je daar doorbrengt, hoe minder creatief je bent. Ik ben onlangs bij MicroSoft op Schiphol geweest: de 1% van Hiam is zeker in dat pand geconcentreerd!
De creatieve gewoonten zijn bijvoorbeeld een beetje dagdromen aan het begin van elke dag (kan denk ik makkelijk in de file) en interessante vragen oppakken (waarom doen we dit altijd zo? Waarom verdelen we de taken zo? Vroeger werden dit domme vragen genoemd).
Nieuwsgierigheid
Verbreding van je ervaring kan door je te laten leiden door je nieuwsgierigheid: andere hobby’s, culturen, werk op een ander gebied. Verder door onafhankelijk te zijn (luisteren naar je eigen ideeën in plaats van altijd te doen wat anderen zeggen) en uit je persoonlijke en professionele silo’s te komen. Dit spreekt mij aan!
Leiderschap
In je eentje innoveren is maar weinigen gelukt. Daar zijn anderen voor nodig, met een bijpassende leider. Onderzoekers hebben het gedrag van leiders die vernieuwingen tot stand brengen geanalyseerd; een specifiek (Nederlands) onderzoek resulteerde in de volgende checklist voor gewenst leiderschapsgedrag:
- Rolmodel innovatief gedrag ( vertoon zelf creatief gedrag om anderen te stimuleren).
- Zorgen voor intellectuele prikkeling (je team stimuleren om oude manieren van dingen doen te heroverwegen).
- Verspreiding van kennis bevorderen.
- Een visie uitdragen.
- Overleggen met werknemers (hun mening vragen voor beslissingen te nemen, ze eerst op de hoogte brengen van veranderingen, enkele van hun suggesties overnemen).
- Delegeren.
- Ondersteunen (enthousiasme tonen voor nieuwe ideeEn en feitelijke steun geven voor ontwikkeling; niet afserveren).
- Voor (positief ingestoken) feedback zorgen.
- Erkenning geven ( aandacht geven aan de ideeën en de mensen die ze aanbieden, lof voor innovatief gedrag).
- Beloning geven (financiële beloningen voor succesvolle ideeën en toepassingen, maar niet te sterk op louter financiële prikkels leunen).
- Middelen ter beschikking stellen.
- Ontwikkeling volgen (de medewerkers niet te veel op de huid zitten, maar wel bijhouden hoe de zaken zich ontwikkelen).
- Interessante taken toewijzen (werknemers laten doen wat ze leuk vinden en wat hen motiveert; complexe taken aanbieden en afwisseling bieden).
Gedragsaspecten
Is dit een eye-opener? Waarschijnlijk niet, want het zijn gedragsaspecten die bij coachend leiderschap en dergelijke ook worden genoemd. Maar waar bij routine werkzaamheden het werk toch wel gedaan wordt, is bij innovatie een leiderschapsstijl die enthousiasme en steun voor verandering uitdraagt onontbeerlijk.
Hiam maakt het ons makkelijk: lees elke dag bovenstaand checklistje door, zorg dat je een aantal van deze gedragingen vertoont en de gewenst innovatie is al half af. Ik denk niet dat het zo eenvoudig is, maar het omgekeerde is zeker waar: een broodnodige innovatie komt niet tot stand zonder innovatief leiderschapsgedrag. En? Hoeveel van de 13 gedragingen van de checklist heb jij vandaag al vertoond? Met alleen delegeren kom je er niet!
Nu we de randvoorwaarden hebben ingevuld, gaat deel II in op het feitelijk genereren van ideeën. Voor een volgende blog!
Je koopt dit interessante boek hier
Een heel boeiend boek over innovatie is Olietankers en speedboten van Menno Lanting. Daar schreef ik een efficiënte Samenvatting van: snel en goedkoop lezen!