Must read #12: Donuteconomie. Geweldig boek wat mijn ideeën over duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid volledig heeft veranderd. Het boek is heel logisch en realistisch: je vraagt je af waarom we de donut-uitgangspunten niet veel eerder omarmden. Een hoopvol, goed geschreven, met veel verwijzingen en onderzoek onderbouwd boek.
Titel – (oorspronkelijke titel) – auteur – (publicatiejaar)
Donuteconomie (Doughnut Economics) van Kate Raworth (2017)
Waar gaat het over?
Duurzaamheid, sociale gelijkheid, maatschappij
Korte inhoud
Achterhaalde economische theorieën (uit 1850!) hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt. In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Gewoon binnen de donut blijven!
De binnenring van de donut zijn de 12 basisbehoeften van de mensheid: 1. voldoende eten; 2. schoon water en sanitair; 3. energie en kook-voorzieningen; 4. onderwijs en gezondheidszorg; 5. huisvesting; 6. minimuminkomen en behoorlijk werk; 7. informatie en sociale steun (netwerk); 8. sekse gelijkheid; 9. sociale gelijkheid; 10. politiek stemrecht; 11. vrede; 12. rechtvaardigheid. De buitenste ring van de donut is het ecologisch plafond, dat wat de aarde aankan verdeeld in 9 planetaire processen: 1. klimaatverandering; 2. verzuring van de oceaan; 3. chemisch afval; 4. stikstof en fosforopname; 5. zoet waterverbruik; 6. ontbossing; 7. verlies van biodiversiteit; 8. luchtvervuiling; 9. aantasting van de ozonlaag.
Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.
De auteur
Kate Raworth is een Engelse econoom werkzaam voor de Universiteit van Oxford. Ze heeft een BA in Politiek, Filosofie en Economie, en een Master in Economie voor Ontwikkeling, beide van Oxford. Ze is bekend van haar werk over de ‘donuteconomie’, en presenteerde haar ideeën aan o.a. de Verenigde Naties en Occupy.
Te koop bij
Beoordeling
Lees Elly d’r Recency, met 4 1/2*!
Bij Bol kreeg dit boek 4 1/2*.
Bij Managementboek.nl is er geen rating beschikbaar
Is er een ESCIA-Samenvatting van?
Jazeker! Gratis te downloaden in de shop
Is er een ESCIA-leestoets van?
Nee