Must-read #129: De klimaatalmanak van Seth Godin e.a, i.s.m. Michel Porro voor de Nederlandse versie uit 2023. 300 klimaatwetenschappers, journalisten en andere vrijwilligers uit 40 landen, schreven 250 stukjes ‘klimaat voor beginners’, gelardeerd met tekeningen, grafieken, cartoons, zelfs een spel. Het resultaat is een aantrekkelijk boek vol weetjes, met links naar een bijbehorende website met diepte-artikelen. Fijn om te lezen en behoorlijk overtuigend!
Het managementboek De klimaatalmanak …
… heeft 4 delen: de problemen (met definities en uitleg, mogelijke scenario’s en gevolgen), de oplossingen, de verantwoordelijkheden van verschillende partijen, en de ‘wegwijzers’ (wetenschappers, bedrijven, ngo’s). Onderwerpen die in het eerste deel aan de orde komen zijn o.a. : broeikaseffect, koolstof-uitstoot, bevolkingsgroei, bouw (beton), landbouw en vleesproductie, papier, ureum, de golfstroom, plastic, scheepvaart, oceaanverzuring, migratie, en nog veel meer. Kleine stukjes die je zelfstandig kunt lezen, misschien wel fijn om dit slechte nieuws een beetje te doseren, elke dag een stukje?
Grappig en cynisch is ‘het goede nieuws’: klimaatverandering kan bedrijven extra omzet opleveren in de vorm van hernieuwbare energie-oplossingen, afvang van CO2, nieuwe scheepvaartroutes en plekken voor olie- en gasboringen als het ijs op de Noordpool gesmolten is, meer vraag naar medicijnen bij een toename van malaria en dengue, meer vraag naar beveiligingsdiensten bij de toename van (voedsel-) conflicten, etc. Het maakt zeer duidelijk waarom niet alle landen en bedrijven er even happig op zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Er valt geld aan te verdienen!
De laatste pagina’s geven wat hoop: het is nog niet te laat, we hebben andere lastige problemen het hoofd geboden en overwonnen (denk aan polio). Oplossingen zijn misschien niet gemakkelijk, maar ze zijn er wel. Het boek geeft ook een overzicht van wat we individueel kunnen doen, met veel bekende zaken. Hieronder natuurlijk het delen van dit boek met anderen, maar ook het met anderen over klimaatverandering praten. Het boek geeft zelfs een minicursus gesprekstechnieken voor dit best wel lastige onderwerp.
Alles bij elkaar is het een veelomvattend, aantrekkelijk, en door de links naar grotere diepgang ook slim boek, waar je, hoe raar het ook klinkt, met plezier in zit te lezen.
Auteur Seth Godin…
… studeerde computerwetenschappen en filosofie aan Tufts universiteit en haalde een MBA aan Stanford. Hij begon zijn carrière als marketingmanager bij computerbedrijf Spinnaker en is een echte marketing man. Als zelfstandig ondernemer richtte hij Seth Godin Productions, Yoyodyne en Squidoo op. De laatste twee werden voor leuke bedragen verkocht. Daarna werd hij VP Direct Marketing bij Yahoo. Hij schreef meer dan 35 boeken, waarvan Free Prize Inside, Purple Cow, The Dip en Linchpin de bekendste zijn. Deze zijn ook in het Nederlands vertaald. Zijn nieuwste boek is The Song of Significance, uit mei 2023 (nog niet vertaald). De Klimaatalmanak heeft hij niet geschreven, maar geïnitieerd. Zijn marketingachtergrond heeft er een mooie uitgave van gemaakt. Seth heeft ook een heel populair blog, met dagelijkse, superkorte stukjes. Ik volg het ook.
Waarom is De Klimaatalmanak een Must Read?
Omdat het veel weetjes geeft, zonder in doemdenken te vervallen. En omdat het zo best leuk is om over klimaatverandering te lezen.
Lees Elly d’r Recensy en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek!
Ook andere lezers waarderen dit boek:
Bol.com geeft 5* , Managementboek.nl geeft 5* (1 beoordeling, niet van mij).
Goodreads geeft het 4 1/2 *.
Waar kun je De Klimaatalmanak kopen?
-
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- YouBeDo, steun jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nee, en dat is ook niet te doen. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief en/óf mijn wekelijkse blog-updates