Must-read #77: Lees een boek over de betekeniseconomie, de nieuwe welvaart, welzijn, purpose, en je komt dit boek tegen in de referenties: De betekeniseconomie van Aaron Hurst uit 2017 (Engelstalig origineel uit 2014). Werd in het begin ‘betekenis’ alleen geassocieerd met millennials, inmiddels heeft het de wereld veroverd. Uiterst nuttig dus om je eens in het ‘oerboek’ hierover te verdiepen. En misschien jouw betekenis te vinden?
Het managementboek De betekeniseconomie …
… duidt allerlei ontwikkelingen die op het oog niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar allemaal een nieuw economisch tijdperk inluiden. Een tijdperk dat wordt aangedreven door de drie soorten betekenis die we in ons leven zoeken: persoonlijke betekenis (groei), sociale betekenis (relaties) en maatschappelijke betekenis.
Het begon met de agrarische economie die rond 1750 overging in de industriële economie. Rond 1950 bloeide de informatie-economie op. De betekenis- (of zingevings-)economie staat voor de nieuwe manieren waarop mensen en organisaties waarde proberen te creëren.
De drie eerdere economieën pasten specifiek bij de context en de succesvoorwaarden voor de markten van hun tijd. De betekeniseconomie wordt bepaald door het streven van mensen om meer betekenis te krijgen in hun leven. Betekenis voor medewerkers en klanten, door tegemoet te komen aan groter dan louter persoonlijke behoeften en door community-building.
Betekenis in werk
Geluk en welzijn staan of vallen met betekenis. Werk neemt een groot deel van onze tijd in beslag. Daarom moeten we vooral in ons werk betekenis zoeken. Hoe je meer betekenis uit je werk kunt halen, is voor iedereen verschillend. Het ‘wie’, ‘hoe’ en ‘waarom’ van betekenis genereren moet iedereen voor zichzelf leren bepalen. Aan de hand van de betekenispatronen in ons werk kunnen we vorm geven aan onze loopbaan.
De organisaties die het goed doen in het nieuwe economische tijdperk streven naar betekenis in hun aanpak, producten, diensten en relaties. In de betekeniseconomie moeten niet alleen succesvolle organisaties maar complete markten tot ontwikkeling worden gebracht en omgebouwd. Deze veranderingen, op gebieden als de gezondheidszorg, de detailhandel en het onderwijs, scheppen spannende kansen om op ongekende schaal goed te presteren en de goede dingen te doen.
Puttend uit zijn ervaring en samenwerking met jonge startende ondernemers beschrijft Hurst hoe werk, organisaties en markten in de economie van vandaag aan het veranderen zijn en meer gaan betekenen voor mensen. Hoe kan werk – iedere baan – echt betekenis krijgen? Wat is nu het geheim van een succesvolle en groeiende onderneming? Maar ook: wat hebben de elektrische auto, biologische voeding, het homohuwelijk en vrijwillige dienstverlening met elkaar gemeen? In ‘De betekeniseconomie’ behandelt Aaron Hurst deze en andere vragen, aan de hand van vele voorbeelden, onderhoudende persoonlijke anekdotes en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Auteur Aaron Hurst …
…. is een internationaal bekende auteur en ondernemer die organisaties helpt met het benutten van hun volle potentieel. Hij is de CEO van Imperative, een B Corp gericht op het realiseren van waardegedreven organisaties en leiders. Hij adviseert vele grote organisaties en bedrijven en publiceerde in verschillende media zoals The New York Times, The Wall Street Journal, Bloomberg TV, Fast Company. Tevens is hij benoemd tot LinkedIn-influencer.
Hij is de oprichter van de Taproot Foundation, een non-profitorganisatie die ontwerp-, marketing-, IT-, strategisch management- en human resources-professionals betrekt bij pro bono-serviceprojecten om de infrastructuur van andere non-profitorganisaties op te bouwen. Per 2020 is al 1,7 miljoen vrijwilligersuren geleverd. Hiervoor werkte Hurst in Silicon Valley aan verschillende initiatieven als voorloper op de sociale media. Zijn vrouw Kara Hurst is Wereldwijd Directeur Duurzaamheid voor Amazon.com.
Waarom is De betekeniseconomie een must-read?
Er wordt in bijzonder veel betekenis- en purpose-boeken naar dit boek gerefereerd want stond aan de wieg van de Betekenisbeweging.
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 5 *, bij Managementboek heeft het geen rating.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Bol.com, en bij Managementboek.nl.
Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]