Must-read #87: Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring van Rebecca Henderson uit 2020. Duurzaamheid en kapitalisme, gaat dat nu wel of niet samen? De meningen zijn verdeeld, en die van mij nog niet opgemaakt. Fijn dus dat er weer een bijzonder informatief en gedetailleerd boek verschenen is met een duidelijk betoog over waarom wèl en hoe dan. Geen juichverhaal, er staan meer dan genoeg misstanden en obstakels in om het realistisch te maken.
Het managementboek Een nieuw kapitalisme …
… slaat ons in het begin al direct met schokkende feiten om de oren: Het cementbedrijf CEMEX bijvoorbeeld gebruikt veel energie, maar 25% daarvan is (al) hernieuwbaar. Joepie! Echter, het stoot evengoed 48 miljoen ton CO2 uit. De (verborgen) kosten van CO2 uitstoot, door schade aan gezondheid en milieu wordt geschat op $80 per ton, wat voor CEMEX dus neerkomt op 4 miljard. De winst van CEMEX is maar 2,6 miljard. Wat een vertekening van de ‘prestaties’ van dit bedrijf! En zo zijn er nog heel veel bedrijven.
Gelukkig heeft Henderson heel veel voorbeelden waarbij duurzaam handelen en (echte) winst maken prima samengaan. Ze werkte bij veel van deze bedrijven als adviseur en kan dus heel gedetailleerd omschrijven hoe dat in zijn werk gaat. Unilever is één van die bedrijven, heel herkenbaar dus.
De schuld van de investeerders?
De schuld van niet duurzaam willen handelen bij de investeerders leggen die ‘altijd voor de kortetermijnwinst gaan’ vindt Henderson te kort door de bocht. Dat verklaart niet de hoge koersen of succesvolle beursgang in combinatie met jarenlange, torenhoge verliezen van (bijvoorbeeld) Gilead. Investeerders kijken wel naar de lange termijn maar wat zijn hun verwachtingen daarvan?
De investeerders van Walmart bijvoorbeeld, bleken niet overtuigd van de positieve langetermijneffecten van verhoging van de minimumlonen en de introductie van online-dienstverlening. Henderson wijt het aan gebrekkige informatieverstrekking en stelt dat ‘accounting de sleutel is tot het redden van onze beschaving’. Denk aan het beter meetbaar maken van cultuuraspecten en de ESG-standaardisatie. Ook de verhouding tussen investeerders en bestuurders komt aan bod, met een inkijkje in de B-corps, en de nadelen van die constructie.
Zelfregulering
Een interessante invalshoek is die van de zelfregulering van bedrijven, met veel voorbeelden van successen en mislukking. Bij dat laatste hoort een lang stuk over de problematiek van palmolie en ontbossing. Duidelijk is dat bedrijven onderling wel zaken kunnen afspreken, maar als niet iedereen meedoet, en de overheid niet handhaaft, is het resultaat teleurstellend. Key is dus samenwerking tussen bedrijven en overheid.
Auteur Rebecca Henderson …
…. is een Amerikaanse econoom, momenteel de John and Natty McArthur University Professor aan de Harvard Business School, waar ze Reimagining Capitalism in het MBA-programma doceert. Daarnaast heeft ze een bachelor in technische bouwkunde. Haar research is gericht op de rol die bedrijven kunnen spelen bij het bouwen van een duurzame economie.
Waarom is Een nieuw kapitalisme een must-read?
Ik vond het heel informatief, erg realistisch over de moeite die het allemaal zal kosten, maar toch hoopvol.
Lees in mijn Elly d’r Recensy wat ik zo geweldig vond aan Een nieuw kapitalisme!
Ik gaf het 4 1/2 *. Wel voor de Engelse versie ‘Reimagining Capitalism for a World on Fire‘, want het is superslordig in het Nederlands vertaald.
Veel andere lezers waarderen dit boek ook!
Het boek stond op de shortlist voor Business Book of the Year 2020 van FT/McKinsey.
Bol.com en Managementboek geven geen rating.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4* (beide: Reimagining Capitalism)
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl of bij Bol.com
Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 30+ !
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]