Ik las Jongeren. Klimaat. Nu. van het Jongeren Milieu Actief uit 2021. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 2 minuten leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 3 1/2 *
De jongeren-afdelingen van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en PvdD schreven in 2020 een nieuw manifest voor klimaatrechtvaardigheid, nadat het vorige, uit 2016, nauwelijks aandacht had gekregen. Het nieuwe manifest kreeg meer aandacht. (Ik heb het gemist, moet ik bekennen). Toch vond de initiatiefnemer, Jan Terlouw, het jammer dat niet alle jongeren-afdelingen zich aansloten, vaak doordat (enkele) uitgangspunten niet overeenstemden met het programma van de moederpartij. Dit boek is een uitwerking van het manifest, geschreven zonder de politieke partijen, in een poging álle jongeren over de streep te trekken. De 9 punten uit het manifest worden door bekende activisten, schrijvers en denkers van context voorzien.
De 9 punten van het manifest
- Volg de wetenschap, uitgewerkt door Anne Chatrou (voorzitter Jongeren Milieu Actief).
- Ontwikkel en Nederlandse Green New Deal, door Robbert Bodegraven (auteur Radicaal anders).
- Bescherm de democratie, door Jelmer Mommers (De Correspondent).
- Investeer in groene energie, door Marjan Minnesma (Urgenda).
- Stimuleer duurzame productie, door Donald Pols (Milieudefensie).
- Kies voor meer treinen, minder vliegen, door Jaap Thielbeke (De Groene Amsterdammer) en Rico Risco (Milieudefensie). Hierin herkende ik heel veel uit het boek van Jaap Thielbeke Een beter milieu begint niet bij jezelf.
- Kies voor duurzame landbouw, door Louise Vet (Universiteit Wageningen). Sterk hierin vond ik de vergelijking die ze trekt met rentenieren: iedere econoom snapt dat je kapitaal moet laten groeien, van de rente moet leven, in plaats van het op te maken. Biodiversiteit is het enige kapitaal waar we écht van afhankelijk zijn.
- Bescherm de natuur, door Jessica Den Outer (juriste), en
- Denk planeetbreed, door Raki Ap. Interessant betoog over de inheemse culturen, m.n. die van West Papoea.
Niets nieuws
Ik las niets raars en ook niets nieuws. Wat is er nu precies zo controversieel dat de meeste jongeren-afdelingen zich hier niet aan wilden (of konden) verbinden? De kracht van het boek is dat het de zwart-wit uitgangspunten van het manifest vertaalt in concrete oplossingen, en daarbij uiterst compact is. Handig om te begrijpen wat de impact en voordelen zijn van bepaalde beleidslijnen. Laten we zorgen dat ze over 4 jaar niet nóg een keer een update moeten schrijven, maar dat deze 9 zaken verankerd zijn in het regeerakkoord.
Ik gaf het 3 1/2 *
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je hieronder op de blog-updates!