Ik las Klimaatpositief van Melissa Oosterbroek uit 2021 en schreef een mini-recensie van ongeveer 1 minuut leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 3 1/2 *
Hoe leuk! Ik viste een BookCrossingboek uit een minibieb in mijn woonplaats, en dat boek bleek van de eigenaresse van de bieb te zijn. En nog leuker: ik heb een paar jaar geleden haar huis, wat zo klimaatpositief mogelijk is verbouwd, bezichtigd op de Dag van de Bouw. Ik begon dus met bovengemiddelde belangstelling aan dit interessante boek. Oosterbroek legt hierin uiterst gedetailleerd uit hoe wij allemaal op onze eigen vierkante meter een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de CO2. Ze begint met een mijns inziens onderbelicht onderwerp: hoe we CO2-opname kunnen vergroten met onze eigen groendaken, geveltuinen, moestuinen, en zelfs kamerplanten. Bij dat laatste had ik nog niet zo stilgestaan! En: gebruik vooral olivijnzand en de zoekmachine Ecosia! Ze gaat verder met de CO2-uitstoot verminderen door allerlei bekende (o.a. zonnepanelen, warmtepomp) en (mij) onbekende maatregelen: (o.a. infraroodverwarming, duurzame tandarts en kapper zoeken). Ook krijg je tips hoe je stap voor stap je gedrag kunt veranderen.
Elke maatregel wordt gedetailleerd uitgelegd, ondersteund door uitzonderlijk gedetailleerde rekenmodellen om bijvoorbeeld de CO2-opname per kamerplant of houten meubel te kunnen berekenen, de uitstoot van je kopje koffie en je batterijen, en de CO2-besparing van groen bankieren en verzekeren. Hiermee kun je de kengetallen van jouw CO2-footprint berekenen, onderverdeeld in mobiliteit, wonen, eten en drinken, kledingen verzorging, etc. Ik was diep onder de indruk!
Minder
Dit boek leidt ongetwijfeld tot minder CO2-uitstoot, maar er zijn ook wat mindere zaken aan het boek zelf . Ten eerste zijn veel voorbeelden en tips gelieerd aan Haarlem, de woonplaats van Oosterbroek, en die van mij. Geweldig voor mij, iets minder als je niet in Haarlem woont. Ten tweede de uitvoering: ik vond erg veel typefouten (d/t en spatiegebruik) en veel verkeerde referenties bij de boeken waarnaar wordt verwezen. Stephan Covey. Gladwall. Start with the Why. De donut economie. Daarnaast staan er ook veel typefouten (copy-paste-fouten) in de tabellen. Dit soort zaken levert bij mij altijd een wat ongemakkelijk gevoel op: als je in de tekst zoveel fouten maakt, zijn je berekeningen dan wél goed? Hoe het ook zij, het boek levert je zeker veel inspiratie op om CO2-bewuster te leven.
Ik vond het inspirerend en praktisch en gaf het 3 1/2 *
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]