Ik las Utopie van Hans Achterhuis uit 2006 en schreef een mini-recensie van ongeveer 1 minuut leestijd. Wat was mijn opinie over dit managementboek? 3 1/2*
Ik zeg managementboek, maar het blijkt een lesboek sociale filosofie te zijn! Maar het kan beide zijn, toch?
Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel analyseert Achterhuis een aantal verzonnen en echte utopieën. Voor de verzonnen utopieën put hij onder andere uit de De ideale staat van Plato, Utopia van Thomas Moore en teksten van andere historische filosofen, maar ook uit Brave New World van Aldous Huxley en 1984 van George Orwell. Bij de echte utopieën verwijst hij naar de idealen van het communisme en socialisme. Hij categoriseert de verschillende teksten in technische utopieën (die inmiddels gerealiseerd zijn, stelt hij) en sociale utopieën, die wat mij betreft allemaal dystopieën zijn, zelfs Plato’s ideale staat. Met name het fokprogramma van ‘de beste kinderen’ schokte me, waar hebben we dat eerder gezien? Het tweede deel van Utopie geeft fragmenten uit een aantal van eerdergenoemde boeken.
Is een utopie realistisch?
Achterhuis vraagt zich af of de wereld zodanig maakbaar is dat een utopie gerealiseerd kan worden. Een technische utopie kan dus wel, hoewel het de vraag is hoe blij je moet zijn met onze verworvenheden. Een bijdrage van Francis Fukuyama stelt dat het staatsmonopolie van de informatieverstrekking, de grondslag van ‘1984’, er niet van is gekomen hoewel de opkomst van de pc en internet wel die kant op had kunnen gaan. (We hebben nu geen staatsmonopolie, nee zeker niet. Maar de social media worden zo verschrikkelijk misbruikt voor desinformatie dat het effect dezelfde kant op gaat, lijkt mij). Een sociale utopie kan alleen ontstaan als we de menselijke natuur kunnen veranderen. Zo hopen de ‘andersglobalisten’ dat als we de maatschappij kunnen veranderen, wij mensen toch niet alleen maar consumenten zijn, met een drang naar meer en meer, maar dat we ook meer van het geluk kunnen genieten.
Evaluatie managementboek Utopie
Achterhuis presenteert een boeiende analyse, ik had alleen liever de boek-fragmenten vóór de analyse gezien. Misschien waren de betreffende boeken wel verplichte literatuur? De fragmenten van Brave New World en 1984 zijn heel treffend, ik heb deze boeken lang geleden gelezen, maar ga dat zeker binnenkort weer doen. En de ‘andersglobalisten’, daar had ik nog niet eerder van gehoord, dus weer wat geleerd. Na het lezen van hun doelstellingen, verbaast het me niet dat twee van mijn favoriete schrijvers, Naomi Klein en Michael Moore, daartoe gerekend worden.
Ik gaf het 3 1/2 *
Koop Utopie
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]