Klimaatverandering en milieuvervuiling kan best overweldigend zijn, er moet zo veel gebeuren en wanneer is het ‘goed’? De Nederlandse Li An Phoa heeft gekozen voor een specifiek onderwerp met een meetbaar resultaat. In Drinkbare rivieren uit 2021 beschrijft zij hoe dit haar levenswerk werd. Phoa is bekend van haar ‘voettocht langs de Maas’ uit 2018, waarover een documentaire werd gemaakt.
Het boek Drinkbare rivieren ….
… is een combinatie van biografie, onderzoeksverslag, college en oproep tot actie. Het begint met een kanotocht over de Canadese rivier de Rupert in 2005, als protest tegen de aanleg van een waterkrachtcentrale tegen de wensen van de inheemse bevolking in. Li An is hiervoor warm gemaakt door een docente bij de universiteit waar ze studeert. Ze heeft weinig ervaring met peddelen, geen enkele met het kamperen in de wildernis in het Poolgebied, en heeft dan ook niet de goede uitrusting mee. Wat ze wél heeft meegenomen is een waterfilter, en ze rolt van haar stoel (bij wijze van spreken, want stoelen waren er niet bij op die tocht) als blijkt dat ze dat niet nodig heeft: het water uit de Rupert is drinkbaar. Was drinkbaar, in 2005. Tijdens de toch ontmoet ze de inheemse bewoners, de Cree en hoort hun zorgen om hun land (en krijgt een traditioneel cadeau: braided sweetgrass).
Ecologie
Na die ervaring gaat ze zich meer en meer voor ecologie interesseren, en op haar studie Bedrijfskunde volgen Filosofie en Holistische ecologie. Met name haar ervaringen op Schumacher College, tijdens haar studie systeemecologie, worden uitgebreid beschreven, met quotes van haar leraren en haar observaties bij de aanleg van een voedselbos. Ook is het boek doorspekt met quotes uit allerlei boeken, die (mij) zeer uitnodigen om ze te gaan lezen! Het boek vervolgt met de wandeltocht van Mexico naar Canada op de Pacific Crest Trail. Haar beschrijvingen van de wildernis en de woestijnen zijn heel boeiend.
Ook komt ze in 2008 weer terug aan de Rupert. De rivier is met kwik vervuild, de vissen zijn misvormd en de Cree worden ziek.
Drinkbare rivieren
Ze besluit haar leven te gaan wijden aan een ‘wereld met drinkbare rivieren’, niet omdat die rivieren nu het belangrijkste zijn, maar wel omdat het een maatstaf is voor de kwaliteit van de natuur, goed meetbaar en heel aansprekend. Dat blijkt wel door de groeiende aandacht die haar voettocht langs de Maas oplevert: in Frankrijk wat bezoeken aan burgemeesters van kleine dorpen, in België veel meer aandacht en allerlei events met scholen, en in Nederland duikt de pers er bovenop. Bijzonder is dat in Frankrijk en België de Maas niet voor drinkwater wordt gebruikt (wel voor het koelen van een kerncentrale), maar in Nederland wél. Na reiniging, natuurlijk. Drinkbaar water is niet hetzelfde als drinkwater. Tijdens haar 1000 km lange tocht doet ze elke dag officiële metingen van de waterkwaliteit. Ze heeft een website, zit op Facebook, en deel visitekaartjes uit, waarop mensen hun eigen acties voor een schone rivier kunnen schrijven. Handig bedacht, vanuit psychologisch oogpunt!
Olievlek
De Maaswandeling leidt o.a. tot het plaatsen van een afvalzuiveringsinstallatie in een Franse stad en een intentieverklaring getekend door 35 Maasburgermeesters, waaronder Aboutaleb. Het initiatief breidt zich uit als een olievlek (pun intended), in 2019 doen wereldwijd al 37 rivieren mee aan het burgerinitiatief om metingen te doen naar de waterkwaliteit. Phoa wordt gevraagd voor allerlei congressen en seminars, tot in China en Japan aan toe.
Evaluatie
Het is een goed geschreven boek met overwegend persoonlijke ervaringen, zodat het leest als een autobiografie. Geen ‘zweverige’ teksten, juist heel visueel en letterlijk down to earth. De theorieën van wetenschappers en de quotes uit boeken geven het een wetenschappelijke ondergrond.
Phoa slaagt in haar opzet: ze wil het verlangen naar drinkbare rivieren aanwakkeren, maar niet opdringen, en zeker geen politiek bedrijven.
De les uit dit boek? Als individu of bedrijf kun je wél het verschil maken. Met een heel aansprekende visie, waar iedereen aan mee kan doen en die goed meetbaar is. En die eens iets anders is dan het (ook SMARTe, minder slimme) doel van ‘veel geld hebben/ veel winst maken’. Inspirerend!
Ik gaf het boek 4*
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Je kunt dit boek kopen o.a. bij
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- Bazarow, steun de schrijver
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
- Of lees het gratis via Kobo-Plus…..
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]