Het leven vraagt om omzien, omgaan, omdat van Ron van Es uit 2023 is een zogenaamde Postcast, een miniboekje uit een serie waar ik eerder Kees Klomp’s De regenmaker van las. In een half uurtje krijg je veel inzichten en gedachtesprongen aangereikt, waar je nog uren, wat zeg ik, jaren over na kunt denken.
Dit boekje draait om ‘om’, stelt van Es, en elk van de 8 hoofdstukjes wordt afgesloten met de woorden Omzien, Omgaan en Omdat. Mijn afdronk is dat de kern ‘Omzien naar elkaar’ is, omdat dit betekenis aan het leven geeft en (aantoonbaar) goed voor je is. En voor de rest van de wereld natuurlijk. Het boekje is geen betoog, maar eerder een puzzel, waarvan de verschillende stukjes uiteindelijk voor de lezer een pad naar betekenis vormen.
Het boek Het leven vraagt om omzien, omgaan, omdat …
… telt 8 hoofdstukken, die elk een afzonderlijk puzzelstukje beschrijven, maar ook haakjes hebben naar andere hoofdstukken, zodat het toch één geheel wordt. Een en ander wordt geïllustreerd met gedichten van Van Es zelf, en anderen, waaronder Rumi, en inzichten uit diverse boeken, waaronder De tweede berg van David Brooks, wat ik eerder las. Alles bij elkaar schetst het boekje een inspirerend plaatje.
- Hoofdstuk 1 gaat over groepen, tribes, groupthink, wij tegen zij, polarisatie. Herkenbaar, het beschrijft goed de huidige maatschappij.
- Hoofdstuk 2 geeft bespiegelingen over het kompas, je ergens naartoe bewegen, richting, oorsprong, werkelijkheid.
- In hoofdstuk 3 filosofeert Van Es over hoe onbetekenend we zijn, als een zandkorrel in de kosmos. Onze werkelijkheid, wat we zien en waarop we acteren is heel beperkt. Onze binnenwereld is groot, maar onontgonnen gebied.
- Hoofdstuk 4 gaat over het zoeken naar betekenis, als het zoeken naar de Heilige Graal, en net als die zoektocht is het sleutelbegrip omzien naar de ander. Verder gaat het over verbinding op een hoger niveau, wat je ‘liefde’ kunt noemen.
- In hoofdstuk 5 gaat het over de speler, het spel en de plaats. We zoeken naar onze plaats in het leven. Onze groep geeft richting aan, maar ook een dwaalspoor. We zitten vast ‘in onze maatpakjes’ en ‘je bent wat je zoekt’, concludeert Van Es.
- We zitten in de Tussentijd, stelt hoofdstuk 6, de chaotische periode tussen verleden en toekomst. We willen de natuur beheersen en gebruiken, maar dat keert zich nu tegen ons. Onze hoogmoed komt voor de vrije val. We moeten een nieuw concept vinden over hoe we ons verhouden tot de natuur.
- In hoofdstuk 7 geeft Van Es een zevental kernbegrippen om de weg naar een betekenisvol leven te vinden: Geraakt worden; Compassie; Verantwoordelijkheid; Betekenis (en ook de wil tot betekenis: als eikeltje weet je dat je een enorme eik kunt worden); Verbinding; Community (waarin ‘De tweede berg’ aan de orde komt, die je moet beklimmen als je van de eerste berg, die van carrière, status, bent afgevallen. Het gaat over zelfkennis en ja, weer betekenis); Heling (in de zin van geheeld zijn van eigenbelang).
- Hoofdstuk 8 tenslotte gaat specifiek over de ander zien, ‘de wonden aanraken’.
Evaluatie
Om te zorgen dat mijn recensie niet langer wordt dat het oorspronkelijke boekje sluit ik direct af met mijn mening: Relevant, tijdloos, aansprekende voorbeelden en citaten.
Ik gaf het boek 3 ½ *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Ik heb geen verkooppunten gevonden voor deze Postcast, dus snuffel eens in een tweedehandsboekenzaakje, of een minibieb! Voor komende Postcast kun je je abonneren via Postcast.nl.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!