Hoe zou je de overheid opnieuw kunnen inrichten, zodat deze werkt aan wat jij nu belangrijk vindt? Mooie vraag, het resultaat is een boeiende bundeling van toekomstvisies, van filosofisch en holistisch tot heel concreet. Ministeries voor de Nieuwe Tijd van Petra Hiemstra uit 2020 zou zo maar een verkiezingsprogramma kunnen zijn. Ik stem voor!
“Als je echt verder denkt en je zou jouw idee als ministerie mogen vormgeven, hoe zou jouw ministerie dan heten en voor welke 5 speerpunten zou het zich sterk maken?” Met die vraag daagt Hiemstra in 2020 haar netwerk van ‘verder-denkers’ uit. De gemeenschappelijke factoren in de verschillende visies van die verder-denkers zijn duurzaamheid, verbinding met elkaar, solidariteit, en eenvoud. En ook de afsluitende financiële visie blinkt uit in eenvoud. Prettig geschreven stukken met goede ideeën die we ook zonder ministeries kunnen oppakken.
Het managementboek Ministeries voor de Nieuwe Tijd …
…. schotelt ons Ministeries voor met de meest uiteenlopende namen en werkgebieden. Zo is er het Ministerie voor Stilte, voor Toegankelijkheid, voor Liefde, voor Sport, voor Meer Muziek en dus nog 11, plus dan natuurlijk het Ministerie voor Financiële Eenvoud en Rijkdom voor iedereen.
Elk artikel begint met de 5 speerpunten (soms maar 4, of zelfs maar 2) en een CV van de auteur. Daarna volgt de uitwerking van elk van de speerpunten. Dat leest prettig, je kunt direct bepalen of het je genoeg aanspreekt om het helemaal te willen lezen. Natuurlijk las ik alles …
Recht op een reclamevrij leven
Heel aardig vond ik het Ministerie voor Alternatieven (en natuurlijke steden), wat gaat over ándere keuzes maken om duurzamer te kunnen leven. Het vijfde speerpunt hierbij gaat over een ‘reclamevrij land’. We praten onszelf aan dat we die dure auto móéten hebben, twee keer per jaar op vakantie móéten, elke twee jaar een nieuwe iPhone. Anders hebben we een ‘kutjaar’. Onzin, de reclame jut ons op. We zouden het recht moeten hebben op een reclamevrij leven, een reclamevrije omgeving, weg met die lelijke gevels en de billboards. Als we de helft minder kopen kunnen we 2x zoveel geld uitgeven aan écht mooie en duurzame producten en gebouwen. Dan zijn er nog steeds net zoveel mensen aan het werk, die met zorg en liefde die duurdere producten maken, die twee keer zo lang meegaan. Net zoveel luxe dus en minder afval.
Ministerie voor Duurzame Delta’s
Ministerie voor Duurzame Delta’s gaat voornamelijk over schoon water, maar breekt ook een lans voor betaalbaar circulair wonen. Het gaat bijvoorbeeld om hofjes, met 3 tot 6 woonlagen, prachtig vormgegeven en van natuurlijke, duurzame materialen. Architect Thomas Rau wordt als voorbeeld genoemd. Ook is er nagedacht over hoe dit gefinancierd moet worden. Met 50 woningeigenaren kun je zoiets neerzetten voor 9 miljoen (exclusief grond, want die is van iedereen en wordt dus niet verkocht), wat een maandlast van zo’n EUR 375 oplevert. Lijkt me geweldig!
Ministerie voor Jeugd en Gezin
Geweldig vond ik het hoofdstuk over het Ministerie voor Jeugd en Gezin. Hier wordt ingegaan op volwassenen als rolmodel (normen, waarden en niet-roken), kleine klassen, kennis over wetgeving, programmeren, repareren en puberpsychologie, en breed basisonderwijs. De jeugd niet blootstellen aan reclame en gewelddadige films hoort er ook bij. Behoorlijk verfrissend en … heel logisch.
Meer Muziek en Financiële Eenvoud
Tot slot het Ministerie voor Meer Muziek, want muzikanten kunnen makkelijk samenwerken zonder elkaars taal te spreken, improviseren, en zijn dus goede leiders. En het Ministerie voor Financiële Eenvoud (en Rijkdom voor iedereen), waarin een wel heel eenvoudig belastingstelsel wordt voorgesteld, maar ook wordt aangegeven dat onze sociale normen moeten veranderen om een duurzaam leven haalbaar te maken. Dat laatste lijkt haast wel moeilijker dan het eerste!
Inspirerend
Het is een fijn leesbaar boek met veel inspirerende ideeën. De opzet in Ministeries vind ik heel origineel, alhoewel dat niet verder wordt uitgewerkt dan in de hoofdstuktitels en de cover. Achterin wordt nog wel een poging gedaan om ‘oude’ en ‘nieuwe’ Ministeries te mappen, maar dat slaat eigenlijk nergens op.
De speerpunten zijn soms abstract en soms heel concreet, en er is er niet één bij waar je het niet mee eens zou kunnen zijn. Ik heb het meest waardering voor de verfrissende ideeën van Jeugd en Gezin, en Meer Muziek, zie hierboven. Deze bewegen zich buiten de platgetreden paden van duurzaamheid, consuminderen, basisinkomen, en dergelijke.
Opvallend, alle ’ministers’ staan met hun 06 in het boek, want zij willen hier graag over doorpraten met ons (interviews zijn gratis!). Dat toont wel hoe bevlogen zij zijn. Misschien kunnen zij meedoen bij een verkiezingsdebat?
Ik gaf het boek 3 1/2 *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
o.a. bij
of
of
Libris.nl, steun je lokale boekhandel
Voor bovenstaande links krijg ik een beetje provisie. Zonder provisie:
- YouBeDo, goed voor jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring.
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!