Wil je ons boek recenseren? vroeg Martijn Aslander me een paar maanden (!) geleden? Tuurlijk, kom maar op! Ik las Nooit af van deze auteur en vond het geweldig. Over zijn nieuwste, Ons werk is stuk, wat hij in 2022 schreef met Arjan Broere en Mark Meinema, heb ik wat gemengde gevoelens. Gaat het nu over informatiemanagement of productiviteit? Werpt het fundamentele vragen op of geeft het tips voor handige tooltjes? Allemaal!
Het managementboek Ons werk is stuk …
… gaat over kenniswerk(ers) en hun (onze) Digitale Fitheid. Over de dingen die frustreren, de dingen waar we niet bij stilstaan en hoe we dingen makkelijker kunnen doen. De dingen die frustreren vond ik heel herkenbaar, goed dat deze benoemd worden! Misschien helpt het, want als individu doe je weinig tegen standaarden die ‘van bovenaf’ worden opgelegd. De dingen waar we niet bij stilstaan vond ik super-boeiend, het gaf me een andere blik op kenniswerk. Hoe we de dingen makkelijker kunnen doen vond ik het minst interessant, waarschijnlijk omdat ik al teveel over productiviteit heb gelezen (en van alles heb toegepast). Maar dat kan voor een andere lezer natuurlijk heel anders zijn.
Gebrek aan taakautonomie
Waarom krijgen kenniswerkers een burn-out? Veelal omdat ze geen taakautonomie hebben, ze krijgen gedetailleerde instructies hoe ze hun werk moeten doen. Het boek haalt Peter Drucker aan, die bij kenniswerk onderscheid maakt tussen werkuitvoering en workflow. Werkuitvoering heeft te maken met je opleiding, je passies, trauma’s, ervaring, hoe je je werk doet. Workflow gaat over hoe informatie jou bereikt en hoe jij jouw informatie weer deelt. Voor de workflow zijn vaak managers aangesteld die dit coördineren of afdwingen.
Je hebt hierop zelf weinig invloed, en het is de reden dat we de hele dag bezig zijn met vergaderen, appjes, e-mailtjes en belletjes, waardoor we aan ons echte werk eigenlijk niet meer toekomen. Herkenbaar, ook Cal Newport betoogde dit onlangs in zijn Bevrijd! Wat is de oplossing? Het heft meer in eigen hand nemen met methoden als Persoonlijk Kennis Management en allerlei ondersteunende tools die je zelf kiest. Als dat eens zou kunnen … Of eerder: mogen …
Dogma’s
In het boek worden veel dogma’s ter discussie gesteld, een interessante daarbij is ‘het document’. We dragen al eeuwenlang informatie over door een document, is dat nu echt de beste manier? Hoe kan het dat we de computer behandelen als een moderne typemachine? De andere dogma’s zijn de bekende: om 9.00 uur beginnen, op kantoor, in de kantoortuin, onder een manager, met standaard programmatuur en veel te zwaar beveiligde data.
Vakmanschap is de perfecte beheersing van tools, denk aan de schilder met al zijn penselen. Het vakmanschap van de kenniswerker is verworden tot het in de perfectie beheersen van … het emailprogramma. Wat hij niet eens zelf mag kiezen, nee hij moet de standaard gebruiken. Hoe raar is dat? Mooie metafoor!
Digitale Fitheid
Het boek stelt dat je je eigen informatiesysteem moet maken, je PersonalOS. Dat gaat verder dan de productiviteitsmethoden uit Getting Things Done en Grip. Aslander gebruikt hiervoor de tool Notion, en geeft een aantal voorbeelden van taken waar ikzelf veel verschillende standalone tools voor gebruik (en vaak een document, ha ha). Misschien wel een goed idee om daar eens mee te experimenteren. En dat is dan ook de boodschap van het boek: blijf je interesseren in nieuwe tools waarmee je beter en makkelijker kunt werken. Leer deze tools steeds beter te beheersen (en begin met de toetsencombi’s in Windows …). Zorg voor Digitale Fitheid! (En zorg dat je bedrijf voor de 85% data die absoluut niet zo zwaar beveiligd hoeven te worden, BYOT toestaat. T = Tools natuurlijk).
Bekend maakt onbemind
Het boek gaat zonder twijfel veel verder dan productiviteit. Toch gaat een groot deel van het boek hierover, en dan met name over Getting Things Done. Prima methode, ik gebruik hem ook, maar daardoor ook de reden dat ik het boek vaak weglegde: te bekend, niks nieuws. Ook de ‘klachten’ of dogma’s zijn bekend en komen regelmatig terug, wat op den duur weinig waarde meer toevoegt.
Martijn en zijn tools
Aslander lijkt een groot stempel op het boek gedrukt te hebben, de persoonlijke ervaringen zijn meestal van hem en ook in de adviezen van allerlei tools herken ik zijn posts op social media. Hoewel ik Aslander als persoon en als innovator zeer waardeer, gaat teveel ‘Martijn’ op den duur wat tegenstaan.
De voorbeelden van tools zijn fijn, ik had al eens met workflowy geëxperimenteerd, en Notion gaat zeker op mijn GTD-to-do lijstje. Wel vraag ik me af hoe snel zo’n lijstje van tools alweer achterhaald zal zijn? Zaak dus om zelf op de hoogte te blijven!
Heel boeiend vond ik de fundamentele vragen die door het boek heen zijn gesprenkeld (zoals die over het document). Daar had ik graag nog wat meer van gezien. De opmerking die me het meest trof, staat op de allerlaatste pagina. In 1965 werd de hyperlink uitgevonden, internet is daarop gebaseerd. Nu is er ook bidirectional linken, het automatisch linken van gegevens op al jouw verschillende gegevensdragers. Dat lijkt me geweldig! Daar ga ik eens meer over lezen. En misschien experimenteren met Roam Research … Want ik wil wel Digitaal Fit blijven. Of worden?
Ik gaf het boek 3 1/2 *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
o.a. bij
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- Bazarow, steun de schrijver
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]