Het is weer de tijd van lijstjes en ik wil niet achterblijven! In 2019 las ik een hele stapel managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je mijn top 10: de boeken die ik 4,5 of zelfs 5 sterren gaf! Ook licht ik een een tipje van de sluier van 2020 op….. Zoek je nog wat goede voornemens voor 2020? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren!
Mijn top 10 managementboeken van 2019 (alfabetisch):
De afvalpuzzel van Martijn Bond (2019) Genre: psychologie / gezondheid. Dit boek gaat over gedragsverandering en gezonder leven. 80% Ben Tiggelaar en 20% Sonja Bakker, zeg maar. Dat is niet zo gek, want de auteur is psycholoog en behandelt mensen met eetstoornissen. Hij geeft je een plan om gezonder te leven door je hersenen beter te leren kennen en zo je gewoonten te kunnen veranderen met daarbij allerlei wetenschappelijke inzichten over voeding. Fijn voor de goede voornemens! Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
De logica van geluk van Mo Gawdat (2018) Genre: persoonlijke ontwikkeling. De schrijver Mo Gawdat is van huis uit ingenieur, en werkte als Chief Business Officer bij Google X, de innovatietak van Google. Hij was al heel snel succesvol, en toch niet gelukkig. Dat ging hij eens onderzoeken, als data-analist alle variabelen van zijn leven bestuderend. Het resultaat is zijn wiskundige formule: Geluk = jouw beleving van de gebeurtenissen in je leven – (minus) jouw verwachtingen van hoe het leven eruit zou moeten zien. Zijn je verwachtingen hoger dan je beleving van de realiteit? Dan ben je niet gelukkig. Werk dus aan een positievere beleving en lagere verwachtingen. Klinkt simpel, en dat is ook het mooie van dit boek. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen.
De plakfactor van Dan en Chip Heath (2011). Genre: persoonlijke effectiviteit. Een goed idee verkoopt zichzelf, denk je? Nee. Dat komt door de Vloek van Kennis. Klop met je knokkels eens een bekend liedje voor je partner en laat hem/haar eens raden wat je klopt! Dat lukt vrijwel nooit. Wat voor jou overduidelijk, is voor een ander onbegrijpelijk. Je kunt die vloek ongedaan maken door gebruik te maken van een aantal principes, die in dit leerzame en praktische boek uitgebreid worden behandeld. Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
De waarde van alles van Mariana Mazzucato (2018). Genre: economie. De auteur is hoogleraar en ‘thoughtleader’ op het gebied van economische innovatie. Het boek gaat diep in op economische theorieën, identificeert de huidige excessen zoals het patentsysteem op medicijnen (waardoor deze zo duur zijn), en laat ons het kapitalisme omdenken. Het is logisch opgebouwd, goed geschreven en heeft een fijne balans tussen theorie en aansprekende voorbeelden. Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
De wereld is rond van Jo Caudron (2019) Genre: maatschappij. Het eerste deel van het boek beschrijft met name de issues die spelen (‘de perfecte storm’) op het gebied van werken, wonen en mobiliteit. Het tweede deel brengt ons de visie op de toekomst van 2030 van de auteur, die gebaseerd is op Urban Villages, en wat er nodig is om dat te bereiken. Dit is allemaal niet nieuw, maar het is wèl heel boeiend en inspirerend opgeschreven. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen!
Het boek waarom van Judea Pearl (2019) Genre: IT / innovatie. Pearl zet in zijn boek uiteen dat zodra we causaliteit, de wetenschap van oorzaak en gevolg, kunnen programmeren, we de eerste stap hebben gezet naar kunstmatige intelligentie die alle menselijke cognitieve vaardigheden heeft, inclusief empathie en zelfbeheersing, die goed en kwaad kan onderscheiden, en waarvan we kunnen leren. Klinkt droog en technisch, he? Maar dat is dit boek allerminst! Lees mijn recensie. Of direct kopen!
Het grote gevecht van Jeroen Smit (2019). Genre: duurzaamheid. Het gevecht slaat in eerste instantie op de pogingen van het relatief duurzame Unilever om de vijandige overname van het volledig koers/winst georiënteerde Kraft Heinz tegen te houden, maar ook op het gevecht van Paul Polman om binnen Unilever zijn duurzaamheidsambities te combineren met hoog rendement, èn om het gevecht om duurzaamheids-initiatieven op grote schaal, wereldwijd uit te voeren. Ik heb het boek ademloos gelezen, het is bijzonder knap om zoveel vaart en spanning op te bouwen in een behoorlijk dikke biografie van een zakenman. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen!
Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber (2017). Genre: duurzaamheid. Een uitstekend boek dat een hele praktische uitwerking geeft aan de circulaire economie, maar gelijk ons wereldbeeld aanpakt. Met herkenbare voorbeelden van hoe het nu gaat en inspirerende uitgangspunten van hoe het óók kan, met praktische ideeën voor hoe-dan-precies. Het feit dat Rau zelf een uiterst origineel initiatief nam met Light-As-A-Service geeft aan dat er heel veel mogelijk is. Mooi uitgevoerd, prettig geschreven en geïllustreerd met betekenisvolle foto’s. Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
Moneyland van Olivier Bullough (2019). Genre: economie. Dit is een heel actueel boek dat je de ogen opent voor de corruptie in veel landen en hoe de andere (‘niet-corrupte’) landen daar gewillig aan meewerken. De bronnen van de auteur, onderzoeksjournalist, zijn goed gedocumenteerd of, als het eigen onderzoek betreft, nauwkeuring beschreven en daarom erg overtuigend. Het is voor iedereen een feestje om te lezen, je hebt er zeker geen financiële achtergrond voor nodig. Lees mijn uitgebreide recensie. Het boek kun je ook direct kopen.
Nooit af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen (2015) Genre: maatschappij. De boodschap uit Nooit Af, en de verklaring voor de titel, is dat de wereld van nu zo veranderlijk is, dat het zinloos is om permanente oplossingen voor issues te verzinnen: tegen de tijd dat de oplossing is bedacht, is het issue alweer anders. We moeten daarom over naar tijdelijke oplossingen, die voortdurend worden aangepast, zonder lange voorbereidingen. Knap om alle ontwikkelingen van deze tijd in één uitstekend leesbaar , grappig en niet te dik boek te krijgen. Lees mijn uitgebreide recensie. Of direct kopen!
Dit komt zeker in 2020!
Mijn ‘te-lezen’ stapel voor 2020 groeit en groeit, vooral met de boeken die ik moet/mag lezen voor de verkiezing van Managementboek van het jaar 2020! Van welke 5 boeken kun je in ieder geval een recensie verwachten?
Formule X van Jurriaan Kramer (2019). Informatie
De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells (2019). Informatie
Feitenkennis van Hans Rosling (2018). Informatie
Homo Deus van Yuval Noah Harari (2017). Informatie
De netwerkexpeditie van Geert Nijs (2019). Informatie
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken.