Ik las De notenkraker van Anne Kloosterboer uit 2021. Wat was mijn opinie over dit boek? Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 1 minuut leestijd.
Wat een mooie metafoor! Als je precies op de goede plek, precies de goede hoeveelheid druk uitoefent, kraak je een noot zó, dat deze heel blijft. Teveel kracht en het worden brokken. Te weinig, en er gebeurt niks. En zo is het ook met veranderen. Heb je een moeilijke noot te kraken, dan is dit boek een prima notenkraker. Kloosterboer geeft 50 noten – dilemma’s of uitdagingen, die je in een verandertraject kunt tegenkomen – en schotelt je 50 bijpassende oplossingen voor. In de voor- en achterflap geeft ze een handig overzicht om makkelijk jouw exacte probleem te vinden. Bij de oplossingen vind je o.a. de verandercase, het veranderverhaal, het visualiseren van de toekomst, effectief mensen aannemen en ontslaan, etc.
Er zaten voor mij een aantal pareltjes tussen, zoals probleem #43: het aannemen van mensen met een ‘oud’ (dus niet meer passend) profiel. We nemen graag mensen aan die op ons lijken, maar die hebben waarschijnlijk niet de juiste mindset voor de gewenste nieuwe organisatie. Oplossing: zorg voor nieuwe regels in je aannamebeleid waardoor je meer diversiteit krijgt. Voorbeeld: de peer-to-peer selectieaanpak van Google. De leidinggevende selecteert uit de kandidaten een shortlist, maar de keuze wordt gemaakt door … een commissie van zijn peers!
Evaluatie De notenkraker!
Ik vond sommige dilemma’s wat gezocht, maar de manier van presenteren erg effectief: de problemen zijn direct herkenbaar en de oplossingen zelf breed, met een of twee voorbeelden voor de diepgang. Natuurlijk moet elke oplossing al vanaf het begin onderdeel zijn van je veranderaanpak. Daarom zijn de voorgeschotelde oplossingen niet heel nieuw of origineel. Maar wellicht komt de oplossing niet goed uit de verf, of is het vergeten? Daarnaast zijn sommige problemen generiek, en niet persé verbonden aan een organisatieveranderingstraject, zoals het veranderen van overtuigingen of het verminderen van vergaderingen. Dat maakt het boek echter niet minder nuttig! Met name de voorbeelden en cases die bij elke oplossing worden gegeven bevatten interessante manieren om iets aan te vliegen, denk aan gamification, nudging, systemisch werken. Die voorbeelden maken de bekende verandermethoden en -technieken ook weer fris.
Kloosterboer heeft een prettige schrijfstijl en de korte hoofdstukken houden je goed bij de les. Er wordt regelmatig verwezen naar boeken en artikelen waarin je de gebruikte methoden nog eens kunt nalezen. Heel waardevol zijn de tips voor de change leider en de change begeleider, en het continu benadrukken van het verschil tussen die twee rollen. Een terugkerend probleem (wel 4 van de 50!) is dat de begeleider de taken van de leider op zijn/haar bordje krijgt. Oók heel herkenbaar…..
Ik gaf het 4 *
Lees meer of koop De notenkraker
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]