Auteur Ryan Holiday schreef de bestseller Ego is de vijand (Ego is the Enemy) in 2016. Hele leerzame lessen, en ook heel herkenbaar, doordat hij vele beroemdheden gebruikt om zijn betoog kracht bij te zetten. Denk aan Alexander de Grote, Angela Merkel, Ulysses Grant. Maar ook Malcolm X, met een verhaal dat heel erg aan de Corona-crisis doet denken. Ik vond het zó goed, dat ik er een Samenvatting van schreef.
Het managementboek Ego is de vijand…
… heeft zo’n 29 lessen waarin aansprekend wordt uitgelegd hoe ons ego ons de das om kan doen. De lessen zijn verdeeld over 3 delen: Ambitie, de fase waarin we streven naar succes, maar het nog niet bereikt hebben; Succes, de fase waarin we op onze lauweren willen rusten; en Mislukking, een fase die voor iedereen komt. Het boek is gebaseerd op de Stoische filosofie, die zichzelf omschrijft als dè weg om gelukkig te worden. Alles wat gebeurt in de wereld is volgens de Stoa van tevoren onverbiddelijk bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn oordeel hierover en zijn reactie erop. Dit oordeel is bepalend voor het menselijk geluk. Een stoïcijn wordt geacht ook zijn sociale plichten te vervullen. Dat past goed bij de hedendaagse discussie over duurzaamheid en sociale ongelijkheid.
29 aansprekende lessen
Holiday gebruikt een heel gevarieerde collectie beroemdheden om zijn punten te maken. Zo is daar het verhaal van Kirk Hammet van Metallica, van de historische Romein en anteambulo Martial en van de moderne Angela Merkel. Ook veel sporthelden en helden uit de Burgeroorlog en Tweede Wereldoorlog komen voorbij. Zelfs Malcolm X, in een verhaal dat veel lijkt op onze Corona crisis. Super bruikbaar dus!
Metallica
Begin 80-er jaren krijgt Hammett zijn droombaan aangeboden: gitarist bij Metallica. Metallica is dan nog niet wereldberoemd, maar wel heel bekend. Dacht Hammett dat hij ‘het gemaakt had’? Nee, hij realiseerde toen juist dat hij wel goed was, maar niet zo goed als hij wilde zijn. Hij gaat 2 jaar lang lessen volgen bij Satriani. Zijn nog betere spel is een van de redenen van het succes van Metallica.
Wat is het punt? Leerling zijn is een slag voor je ego. Het betekent dat iemand beter is dan jij. Dat er nog veel te leren valt. En als je niet je uiterste best doet, trekt de leraar zich terug. Epictetus zei: Je kunt niet leren, als je denkt dat je het al kunt of weet.
Feedback kunnen ontvangen is een cruciale vaardigheid. Hoe steviger hoe beter. Maar je ego houdt niet zo van kritiek. En houdt ook niet van lange periodes van training. Ego is je vijand. Je hebt nederigheid nodig. En training. Dat laatste is makkelijk: boeken en cursussen en rolmodellen zijn rijkelijk en vaak gratis voorhanden. Je hebt dus geen excuus geen leerling te zijn.
Romeinse Rijk
Een aantal voorbeelden en veel quotes komen uit het Romeinse Rijk. Zoals deze: In het oude Rome werden kunstenaars, schrijvers en filosofen gesponsord door de rijken. De kunstenaars moesten in ruil voor voedsel, bescherming en cadeautjes niet alleen hun kunst uitoefenen, maar ook allerlei klusjes doen, zoals anteambulo zijn: degene die (letterlijk) vooroploopt, de weg baant, boodschappen afgeeft, het leven van de sponsor makkelijker maakt.
Martial was woordkunstenaar en had een pesthekel aan zijn anteambulo-schap. Net zoals wij een hekel hebben aan een stage, met allerlei rotklusjes. Zo zonde van ons talent, toch? Martial’s schrijfsels zijn echter nog steeds beroemd, juist door de inzichten die hij tijdens zijn ‘stage’ opdeed. Veel andere beroemde kunstenaars hebben ook zo geleefd en geleerd.
Laten we wel wezen, als je net begint met werken, ben je niet zo goed als je denkt, heb je een vervelende houding, en is het meeste wat je op school geleerd hebt niet nuttig. En wat is er dan beter dan je te verbinden aan een succesvolle persoon of organisatie? Dat is niet zo glorieus maar wel veel effectiever dan het in je eentje proberen.
Als je behulpzaam bent voor anderen, hun canvas gereedmaakt zodat zij een meesterwerk kunnen schilderen, leer je veel, maak je jezelf onmisbaar, heb je snel veel nieuwe relaties en kun je later een enorm aantal gunsten vragen.
Angela Merkel
Angela Merkel is niet het typische staatshoofd: ze is bescheiden, gewoontjes, rustig, gereserveerd. Zeg maar: nuchter. Juist die nuchterheid maakt haar populair èn machtig. Ze neemt graag de tijd voor een beslissing. Ze is geduldig, en bereid tot compromissen. Ook haar carrière is ‘langzaam maar zeker’.
Andere staatshoofden zijn brutaal, ijdel, dominant, borrelen van energie en enthousiasme. Charismatisch ook. (Met charisma los je geen problemen op, zegt Merkel daarover.). Hun ego echter zorgt ervoor dat ze het overzicht kwijtraken, niet alle opties in overweging nemen. Als je succes hebt, heb je nuchterheid nodig als tegenwicht.
Realiseer je dat de meeste mensen die succes hebben, niet bekend zijn. Je hebt nog nooit van ze gehoord, omdat ze bescheiden, zijn, gewone levens leiden in een normaal huis en normale kleding dragen. Gelukkig is Merkel wèl bekend, en kan ze dienen als rolmodel.
Trump
komt er niet in voor…
Ik gaf het boek 4 1/2 *
Samenvatting van Ryan Holiday’s Ego is de vijand: Snel en goedkoop
Waarom zou je deze samenvatting lezen? Het oorspronkelijke boek is het waard om onverkort te lezen, maar..
…soms vraag je je af of een boek niet meer van hetzelfde is, soms heb je zoveel boeken op je te-lezen-lijstje dat je er niet aan toekomt, soms heb je er het geld niet voor, soms heb je er de tijd niet voor…….Hoe mooi is het dan als je een samenvatting kunt lezen?!
En soms….lees je een samenvatting omdat je helemaal niet van managementboeken of van lezen houdt. Geldt dit voor jou? Dan hoop ik dat deze samenvatting je inspireert meer te gaan lezen! Lekker lezen, efficiënt leren!
Snel: Je leest deze samenvatting in 30 minuten, het hele boek kost je ongeveer 6 uur.
Goedkoop: Je betaalt EUR 2,49, het oorspronkelijke (Engelstalige) boek kost EUR 20.
Je kunt de Samenvatting van Ryan Holiday’s Ego is de vijand kopen in mijn webshop, maar ook (iets duurder) bij bijvoorbeeld Kobo, Bol.com, en Apple. Met Kobo Plus lees je het gratis!
Wil je eerst even ‘proeven’ van mijn Samenvattingen? Download dan voor 31-12-2020 gratis de Samenvatting van Kate Raworth’s Donuteconomie!