Op 7 mei 1915, om 14.10 uur zinkt het grote passagiersschip Lusitania, onderweg van New York naar Engeland. Geen ijsberg dit keer, het wordt tot zinken gebracht door een Duitse Uboot, het is namelijk midden in de eerste wereldoorlog. De kaptein treft geen blaam, zo blijkt uit onderzoek. Of werden zijn slechte beslissingen in de doofpot gestopt? Hij had tenslotte best iets harder kunnen varen of zijn koers wat sneller kunnen bepalen. Aan de andere kant: het was middag….Doofpot of dip? Dit stukje historie is de start van het boek ‘Het juiste moment’ (When) van Daniel Pink.
Het managementboek Het Juiste Moment….
… is een smakelijke uiteenzetting van alles waar we rekening mee moeten houden als we een ‘wanneer’ beslissing moeten nemen. Timing is geen kunst maar een wetenschap, en er is heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Ochtend- en avondmensen
Hoofdstuk 1 gaat over onze dag. Uit divers onderzoek (onder andere uit analyse van emoties in 24 miljoen Tweets, maar ook uit onderzoek van Daniel Kahneman) blijkt dat ons humeur stijgt in de ochtend, een dip vertoont in de middag en rond 5 uur weer herstelt. Dat is onze interne klok, vrijwel iedereen heeft dit patroon. Wat je in je middag-dip ook doet, het resultaat zal altijd minder zijn dan je prestaties in de ochtend. Vrijwel iedereen…want er zijn ook avondmensen, die pieken in de avond en nacht. Dit klinkt als een open deur, maar het is interessant om alle onderliggende onderzoeken te lezen en je de impact te realiseren.
Pauzes
Hoofdstuk 2 behandelt pauze en siesta. Zo’n middagdip is best gevaarlijk, ziekenhuisstatistieken (laat je niet ‘s middags opereren!), schoolexamens en de Lusitania tonen dat aan, maar regelmatig een pauze nemen waarin je een focus-oefening doet of wat rondwandelt, helpt de impact te verminderen. Tijd nemen om te lunchen en af en toe een power-nap (20 minuten max!) zijn ook belangrijk! Hier lees je veel van wat je al wist, maar nu bewezen wordt, en nog veel meer wat je nog niet wist. Boeiend en heel nuttig.
Timing
Hoofdstuk 3 gaat in op de kracht van een Begin, hoofdstuk 4 pakt het Midden en hoofdstuk 5 het Eind. Onderwerpen die hier onder vele andere aan de orde komen zijn de starttijden van school en universiteit, goede voornemens, midlifecrisis (als je impulsief een rode sportwagen koopt, dat verklaart wel mijn rode TT, of zit er toch meer achter?), er halverwege een taak of project de kantjes aflopen, de effecten van de rust van een voetbalwedstrijd, wanneer je je eerste marathon loopt, en veranderingen in je sociale netwerk. Maar ook wanneer je moet trouwen, ontslag moet nemen en wat te doen op je laatste vakantiedag. Hierin staan veel praktische tips voor de werksituatie.
Samenwerken
Hoofdstuk 6 is gewijd aan timing en samenwerken binnen groepen: synchroniseren. Dit wordt uitgewerkt aan de hand van de dabbawala’s: lunchkoeriers in India die zonder planningtools of smartphones honderdduizenden gezonde maaltijden van moeder de vrouw naar de hardwerkende man vervoeren, door optimale samenwerking. De lunches gaan als estafettestokjes van hand tot hand, maar worden op de seconde nauwkeurig en altijd bij de juiste persoon afgeleverd.
Tijd in taal
Hoofdstuk 7 tenslotte behandelt het begrip tijd in de verschillende talen. Niet alleen het woord ‘tijd’ maar ook het gebruik van verleden en toekomstige tijd. Een voorbeeld hieruit is een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die een taal spreken die toekomstige tijd expliciet uitdrukken (zoals in het Frans of Engels: I will be going to a seminar) veel minder sparen voor pensioen en ook hedonistischer zijn dan mensen die een minder toekomst-expliciete taal spreken (zoals in het Duits of Mandarijns: Ik ga seminar). Interessant om te lezen waarom dat is!
Praktische tips
Na elk hoofdstuk met theorie en voorbeelden of onderzoeken, volgt een appendix waarmee je de inzichten op jezelf kunt toepassen, met testjes, oefeningen en praktisch advies. Bij hoofdstuk 1 bijvoorbeeld dat je het sporten het best in de ochtend kunt doen als je wilt afvallen (door lage bloedsuikerspiegel) of spieren wilt kweken (door hoog testosterongehalte), en laat in de middag als je blessures wilt voorkomen (door hoge lichaamstemperatuur) of je beste prestatie wilt leveren (door goede longfunctie). Dat wist je niet, he? In hoofdstuk 3 krijg je tips wanneer je wel en niet jezelf als eerste moet presenteren (bij een sollicitatieronde, of bij een wedstrijd). Als eerste op een kieslijst staan is prima, maar op een talentenjacht, als de concurrentie zo-zo is, of er gewoon heel veel concurrentie is, dan is als laatste gaan juist het best. Dat wist je óók niet, he?
Evaluatie
De auteur schrijft heel prettig, met humor en persoonlijke ervaringen en erg veel aansprekende voorbeelden. De stijl is erg vergelijkbaar met zijn vorige boek: Drive.
Je bewust worden hoe je je dag of je leven kunt inrichten zodat het beter overeenkomt met je interne klok is supernuttig om productiever en effectiever te werken. Doordat de theorie direct wordt vertaald in hele praktische tips voor op het werk of in je prive-leven, kun je er ook direct mee aan de slag.
Ik gaf het 4 1/2 *
Je kunt ‘Het juiste moment’ bestellen bij Managementboek.nl en Bol.com. Ik heb er ook een Samenvatting van en een leestoets voor je PE!
Verder lezen?
De auteur noemt een aantal boeken waarin het fenomeen Timing verder wordt behandeld. De recentste is ‘Why Time Flies’ van Alan Burdick uit 2017, maar ook ‘Internal Time’ van Till Roenneberg uit 2012 klinkt erg interessant.
In ‘Het juiste moment’ maakt Daniel Pink gebruik van onderzoeksresultaten van, of beschreven door, Daniel Kahneman in zijn bestseller ‘Ons Feilbare Denken’ (Thinking, Fast and Slow). Dit vind ik het beste managementboek wat ik ooit las, dus hiervan heb ik ook een Samenvatting en een leestoets voor je PE.
Ook maakt Daniel Pink gebruik van onderzoeken van Adam Grant, die het boek ‘Het kan ook anders’ (Originals) schreef. Dit boek kan ik je zeer aanbevelen, ik heb er een recensie en Samenvatting van. Francesca Gino’s onderzoeken worden ook veelvuldig als onderbouwing gebruikt. Francesca schreef onlangs ‘Rebel Talent’ (alleen in het Engels op dit moment), lees mijn recensie hiervan. Deze twee boeken gaan niet over tijd en timing maar over authentiek zijn, je niet conformeren, en zijn beide interessant.
Natuurlijk kan ik ook Daniel Pink’s vorige boek, ‘Drive’ zeer aanraden. Dit boek gaat over wat ons motiveert (nee, geen geld!) en is geschreven in die stijl die ik zo waardeer: veel spannende verhalen, onderzoeksresultaten, praktische tips en verwijzingen naar websites, humor. Lees meer of koop direct mijn Samenvatting!
Lekker lezen, blijven leren!
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken.