Een mini-recensie van het managementboek Foute besluiten van Wim van Hennekeler uit 2019. Ongeveer 1 minuut leestijd.
Foute besluiten….
… kennen we allemaal wel. Het boek begint met de platenbaas die ‘nee’ zei tegen de Beatles, want ‘die gitaarbandjes zijn uit’. Aj. Andere voorbeelden zijn Nokia, Enron, Ahold, de luchthaven van Denver. Natuurlijk is het heel interessant om te ontleden waaróm die besluiten genomen werden. Het zal geen incompetentie geweest zijn. Wat wel? De auteur onderscheidt hiervoor een aantal factoren: Context (of ‘discours’), hiërarchie, onvolledige of onjuiste feiten, group think, complexiteit, macho-besluiten, de bonus bias en de besluitvormingscultuur in het algemeen. Hij presenteert geen model, maar, zoals hij zelf zegt, een anti-model in de vorm van een checklist met karakteristieken van bovenstaande factoren.
Mini-recensie van dit managementboek
De casussen zijn bekend, en dus aansprekend, maar ook gedateerd. De voorbeelden van Enron, Nokia en Ahold zijn al zo vaak voorbij gekomen dat het vervelend wordt. De meest recente bron is een artikel uit de Volkskrant van 1 mei 2108. He, 2108? Dat staat er, en leidt me naar het tweede kritiekpunt: best wat typo’s. Hele duidelijke, en wat vraagtekens: eerst dacht ik nog dat de ‘berijder’ in een auto Belgisch voor passagier was, maar bijrijder was beter geweest. Of ik moet het raadsel verkeerd begrepen hebben. Wel leuk gevonden is ‘bijstuurder’ voor de bestuurder die vanwege de grote complexiteit van een organisatie nauwelijks grip heeft op alles. Het is een vrij dun boek met beperkte theorie (Kahneman, Ariely), casussen (Nokia en consorten dus) en ook veel geanonimiseerde ervaringen uit de praktijk van de schrijver. Meer anekdotisch dan analytisch.
En trouwens? Waar ging het bij de miskleunende platenbaas fout? Onvolledige feiten? Group think? De auteur blijft ons het antwoord schuldig. (Daarom heb ik het even op Wikipedia opgezocht: deels gemakzucht, deels onvoldoende inschatting potentieel, want de Beatles hadden bij de auditie hun dag niet. Platenbaas contracteerde later wel de Rolling Stones. Dus incompetent was hij niet).
Ik gaf het 3 1/2 *
Meer recensies van managementboeken over Management, team en organisatie (en foute besluiten misschien) lees je hier.