Een organisatie is een systeem. En een systeem is Meer dan de som der delen, vandaar de titel van dit machtige boek van Brechtje Kessener en Leike van Oss uit 2019. Het systeemdenken kent veel verschillende benaderingen, dit boek geeft een heel goed overzicht met korte essays van zo’n 40 specialisten. Het ultieme naslagwerk!
Meer dan de som der delen….
… is het eerste boek waar ik een recensie over schrijf zonder het helemaal gelezen te hebben. Dat komt omdat het maar liefst 800 pagina’s telt! Het boek start met 3 inleidende hoofdstukken die kort de verschillende benaderingen beschrijven. Dat zijn: Harde-systeembenadering; Systeem-dynamica; Zachte-systeembenadering; Sociaal construeren; Groepsdynamische benaderingen; Holistische benadering; Kritische systeembenadering; Natuurwetenschappelijke benadering; Systeemtransitie; Procesdenken. Voor elk van de benaderingen zijn een aantal essays geschreven door specialisten op dat gebied. Naast de samenstellers zijn dat o.a. Thijs Homan, Mark van Twist, Jaap Peters. De laatste twee hoofdstukken zijn een wrap-up. Uitgangspunt van het boek is dat een goede veranderaar een combinatie van benaderingen pakt, maatwerk voor het organisatieprobleem.
Mini-recensie
Niet helemaal gelezen… dat betekent zeker niet dat ik het slecht vond. Integendeel! Als totale novice (ook wel nitwit genoemd) op dit gebied was ik plezierig verrast door de toegankelijke manier van schrijven in de eerste 3 en laatste 2 hoodstukken, die het raamwerk vormen. Verder las ik hoofdstuk 4, over Cybernetica: heel leesbaar, leerzaam en duidelijk uitgewerkt. Ook las ik hoofdstuk 34, binnen de natuurwetenschappelijke benadering, omdat deze als casus het kwaliteitsissue binnen de accountancy heeft. Ik begreep helemaal niets van dit hoofdstuk over Luhmann, maar dat ligt zeker aan mij, moet je maar geen 30 hoofdstukken overslaan. Hoofdstuk 35, over Taleb’s anti-fragiliteit vond ik weer prima te volgen en erg interessant. Tenslotte las ik hoofdstuk 42 binnen het Procesdenken, met als catchy titel ‘Systeemdenken als symbolisch geweld of Ideeënsex’. Die was weer wat lastiger. Ik ga de overige hoofdstukken zeker de komende weken nog lezen, maar wel gedoseerd. En dat kan prima, want elk essay staat op zich. Dit boek is superslecht voor je ego, want er staat zóveel in dat je nog niet wist! En daarmee ook gelijk superinspirerend!
Ik gaf het 4 *
Meer recensies van managementboeken over (Verander)management, teams en organisatie lees je hier.