Must-read #133: Bloed, zweet maar samen van Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie uit 2022. Er zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven nodig om duurzame (systeem-)innovatie mogelijk te maken. Dit boek barst van de aansprekende, veelal Nederlandse voorbeelden. Inspirerend!
In het boek Bloed, zweet maar samen …
… gaat het over de samenwerking tussen kleine, innovatieve, duurzame start-ups en de grotere, conservatieve bedrijven die vaak vinden dat duurzaamheid wel ‘haalbaar en betaalbaar’ moet blijven. Neem de leden van de Amerikaanse Business Roundtable. Zij tekenden in 2019 een verklaring dat ze voortaan in plaats van een shareholder-, een stakeholder-benadering zouden toepassen. Dat klonk goed, maar werd niet waargemaakt. Ze zijn zelfs 20% meer aandeelhouder-gefocused (met dividend-uitkeringen en inkoop aandelen) dan bedrijven buiten deze Roundtable.
Inspirerende voorbeelden van samenwerking
Maar de kleine start-ups móéten wel opschalen om impact te kunnen maken, dus om de grote bedrijven kunnen we niet heen. Gelukkig zijn er veel voorbeelden van een vruchtbare samenwerking. Neem Niaga-DSM. Niaga ontwikkelde circulaire vloerbedekking, maar had daarvoor afbreekbare lijm nodig. Na veel zoeken kwam Niaga bij DSM uit. DSM leverde de lijm én wilde in Niaga investeren. Dit leidde tot een joint-venture: DSM-Niaga, waarmee de gelijkwaardigheid van de partijen tot uitdrukking kwam. Ook zorgde het ervoor dat Niaga niet helemaal in de bureaucratische molen van DSM verdween. De JV werd ‘op afstand gezet’, waardoor het de creativiteit van een start-up behouden kon terwijl het zich wel aan de procedures van DSM hield.
Een andere start-up is DoctHERs. De meerderheid van de afgestudeerde artsen in Pakistan is vrouw. Maar getrouwde vrouwen moeten thuis voor man en kinderen zorgen. Zo verdwijnen heel veel artsen van de arbeidsmarkt en is er een groot tekort. De toegang tot gezondheidszorg is in Pakistan daardoor heel slecht. Vier vrouwelijke Pakistaanse artsen richtten in 2014 DoctHERs op, een online platform die vrouwelijke artsen real time verbindt met patiënten die geen geld voor zorg hebben, of te ver weg van gezondheidscentra wonen. Er werken inmiddels 150 artsen. Ze werken samen met Unicef en UNDP en met multinationals als Tommy Hillfiger, Philips en Unilever. Diens verkoopkanalen worden gebruikt voor voorlichting, hun medewerkers zijn lid van het platform.
Enkelvoudige en meervoudige samenwerking
Het boek ‘Bloed, zweet maar samen’ onderscheidt twee soorten samenwerking: Enkelvoudig en Meervoudig. Bij enkelvoudig gaat het om de (duurzame) bedrijfsdoelstellingen van de partners, denk aan het maken van duurzame producten die op termijn de markt veranderen (circulaire vloerbedekking). Bij meervoudige partnerschappen gaat het primair om het veranderen van een systeem (Pakistaanse gezondheidszorg toegankelijker maken), en is voordeel voor de participanten van ondergeschikt belang (of helemaal afwezig); de duurzame bedrijfsdoelen zijn hoogstens een middel. Deze meervoudige partnerschappen zijn van cruciaal belang omdat de systemische veranderingen, de transformaties, die we nu nodig hebben om de SDG’s, de doelen voor duurzaamheid, rechtvaardigheid en inclusie te behalen, niet meer met enkelvoudige samenwerking te realiseren zijn. Aldus VN-SG Guterres.
Dienstbare speedboten en olietankers
De insteek van het boek is gericht op dienstbaarheid, een mentaliteitskwestie, of zelfs een geloofsovertuiging. Dat is anders dan de gebruikelijke insteek van het ‘moeten’ verduurzamen door regelgeving. En het gaat om verschillende organisatievormen – niet om techniek. Dat maakt dit boek ook toekomstvast, duurzaam dus.
Auteurs Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie
Prof. Dr. Harry Hummels is hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving binnen de vakgroep Finance van de School of Business and Economics van Maastricht University. Daarnaast is hij hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Utrecht University School of Economics. Naast zijn wetenschappelijke posities vervulde hij gedurende een kleine twintig jaar senior managementposities in de financiële sector, waaronder ING Bank, SNS REAAL, ACTIAM. Ook was hij senior-adviseur van de executive director van UNOPS over impact investing en vertegenwoordiger van de Global Impact Investing Network in Europa. Harry is bestuurslid van Society Impact NL, lid van het strategisch planning comité van Acleda Institute of Business, lid van de ESG-adviesraad van ACTIAM en lid van het investmentcomité van het Triodos Impact Strategy Funds.
Mr. Wouter Scheepens is sinds mei 2023 interim directeur-bestuurder van MVO Nederland. Hij is ook een van de ‘founding partners’ van het adviesbureau Steward Redqueen, dat wereldwijd projecten uitvoert op het gebied van duurzaamheid en impact. Wouter publiceert regelmatig in kranten (FT en FD) en heeft bijdragen geleverd aan verschillende boeken over duurzaamheid, compliance etc. Voordat hij zelfstandig ondernemer werd, werkte hij twaalf jaar bij ABN AMRO bank, als accountmanager, leidinggevende voor de zakelijke markt in het Nederlandse kantorennetwerk (Rotterdam en Tilburg), assistent van de voorzitter van de Raad van Bestuur en adjunct-secretaris van de RvB. Daarna was hij als SVP verantwoordelijk voor ‘brand and reputation management’.
Erlijn Sie is Global Corporate Partnership Manager bij Ashoka, het grootste internationale netwerk van systeem vernieuwende sociale ondernemers. Zij heeft meer dan 25 jaar ervaring met multinationals en het opschalen van sociale innovaties. Ze is zelf serieel sociaal ondernemer, veel van haar werk is gerelateerd aan micro-krediet.
Waarom is Bloed, zweet maar samen een Must Read?
Omdat het goede, veelal Nederlandse, voorbeelden geeft van verschillende samenwerkingsvormen tussen start-ups en gevestigde bedrijven, cruciaal voor een duurzamer bedrijfsleven.
Lees Elly d’r Recensy en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek!
Het boek is weinig door anderen gelezen:
Bol.com geeft geen sterren , Managementboek.nl geeft 5 * (op basis van 1 review, niet van mij).
Goodreads kent het niet.
Je moet dus maar op mij vertrouwen …
Waar kun je Bloed, zweet maar samen kopen?
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Of bestel het bij je bibliotheek. Ook lekker duurzaam!
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nee, nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief en/óf mijn wekelijkse blog-updates