Must read 14: Moneyland. We sluiten onze grenzen voor vluchtelingen en immigranten. Die de instabiliteit van hun land ontvluchten. Instabiliteit die onder andere wordt veroorzaakt door de corruptie van de heersende elite die hun landen leegroven. Hoe kunnen we die corruptie stoppen? Een goed begrip van de offshore-industrie is de eerste stap, en dit geweldige boek is een amusante en schokkende introductie van de kwalijke zaken waar vrijwel elk ‘ontwikkeld’ land aan meedoet.
Titel – (oorspronkelijke titel) – auteur – (publicatiejaar)
Moneyland (Moneyland) van Oliver Bullough (2018)
Waar gaat het over?
Witwassen, corruptie, fraude en met name de off-shore industrie.
Korte inhoud
Fout geld. Vroeger kon je dat uitgeven aan een auto, een vakantie of een bontjas. Veel meer zat er niet in. Tot een paar bankiers in Londen op een briljant idee kwamen. Zou het niet mogelijk zijn om een plek te creëren waar de belastingdienst je kapitaal nooit zou kunnen vinden? Neem bijvoorbeeld het Kanaaleiland Jersey, waar je al je geld kunt verstoppen in een mooie trust. Of denk eens aan Nevis, een Caribisch vulkaaneilandje dat zich ontwikkelde tot een onweerstaanbaar belastingparadijs dat inmiddels al meer bedrijven dan inwoners telt. Of denk eens aan Nederland….. In Moneyland laat Oliver Bullough ons zien hoe de superrijken, de criminelen en de multinationals erin slagen hun geld uit handen van de belastingdienst te houden. Bullough legt uit hoe onze banken witwassen en hoe sommige westerse landen tot het uiterste gaan om grote bedrijven binnen te halen, zodat uiteindelijk alleen de gewone man nog zijn belastingen betaalt. Moneyland vertelt het verbijsterende verhaal van rijkdom en macht in de eenentwintigste eeuw.
De auteur
Oliver Bullough (1977) is een Brits onderzoeksjournalist en schrijver. Zijn artikelen worden hoofdzakelijk gepubliceerd door Reuters, The Guardian en The New York Times. Bullough studeerde Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. Hij vestigde zich in 1999 in Sint-Petersburg, alwaar hij ruim zeven jaar werkzaam was als correspondent voor Reuters, gespecialiseerd in de regio’s Tsjetsjenie en de Caucasus. Aanvankelijk werkte hij voor lokale kranten in Sint-Petersburg en Bishkek in Kirgistan. Om verslag te doen van de Tsjetsjeense oorlog verbleef hij tot 2006 in Moskou.
Rating
Ik gaf het 5*, lees Elly d’r Recency hier
Bij Bol kreeg dit boek 4 1/2*.
Bij Managementboek.nl heeft het geen rating.
Te koop bij
bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Is er een ESCIA-Samenvatting van?
Nee.
Is er een ESCIA-leestoets van?
Nog niet