Het must-read managementboek Het boek waarom (The book of why) uit 2019 van Judea Pearl gaat over causaliteit, oftewel de vraag: waarom? Kunstmatige intelligentie werkt onder andere met convolutionele netwerken, een vorm van deep learning wat zelf evolueert. Het gevolg is dat we niet kunnen verklaren waarom het doet wat het doet, en als het stuk gaat weten we niet hoe we het moeten repareren. Gelukkig reikt dit boek een oplossing aan!
Waarom …
…is het zo moeilijk om oorzaak en gevolg vast te stellen? Waarom duurde het zo lang voordat wetenschappers durfden te stellen dat roken longkanker veroorzaakt? En waarom was er zoveel controverse over de vraag of de mens de opwarming van de aarde veroorzaakt?
Met alleen de grote databestanden hadden wetenschappers geen manier om causale verbanden aan te tonen en durfden ze het daarom alleen over correlatie te hebben. Tijdens zijn werk aan kunstmatige intelligentie ontwikkelde de auteur een methode voor omgaan met onzekerheid. Het bleek het startpunt van een causale revolutie in de wetenschap.
In Het boek waarom doet de auteur voor het eerst uit de doeken hoe zijn causale redenatie werkt. Deze stelt ons in staat om de wereld om ons heen te onderzoeken in termen van oorzaak en gevolg (‘waarom?’) én om te begrijpen wat onze mogelijkheden zijn (‘wat als?’).
Het boek is uitstekend geschreven, toegankelijk en grappig, en als je geconcentreerd leest pik je heel wat statistiek op. Er staan vrij veel formules in, die soms vrij lastig zijn. Nog lastiger is het dat (minimaal) 5 formules onjuist in de Nederlandse vertaling terecht zijn gekomen. Ik raad je dus aan het boek in het Engels te lezen. Ondanks deze kritiek is dit een prima, uitdagend en ook uiterst relevant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in kunstmatige intelligentie en (nog) iets van statistiek weet. En die liever niet gewekt wordt door zijn robotstofzuiger, die geen idee heeft waarom je zo kwaad kijkt als het ‘s morgens vroeg aan het zuigen slaat….
Auteur Judea Pearl …
…. is een Israëlisch informaticus die in de Verenigde Staten woont en werkt. Hij is vooral bekend van zijn werk op het gebied van de kunstmatige intelligentie. Tot in de jaren 80 werd in dat gebied nog vooral met logische, regelgebaseerde systemen gewerkt, maar Pearl identificeerde onzekerheid als een centraal probleem en gebruikte technieken uit de waarschijnlijkheidsleer, in het bijzonder Bayesiaanse netwerken, om het representeren en verkrijgen van kennis te modelleren. In 2011 kreeg hij voor zijn werk zowel de Rumelhartprijs, een belangrijke prijs binnen de cognitiewetenschappen, als de Turing Award, de belangrijkste onderscheiding op het gebied van de informatica.
Waarom is dit managementboek een must-read?
Omdat ik het 4 1/2* gaf in mijn recensie. Lees waarom!
Maar ook omdat het bij Amazon 4 1/2 * kreeg, voor de Engelstalige editie.
Managementboek.nl en Bol.com geven de Nederlandse versie 4 *.
Waar kun je Het boek waarom en The book of why kopen?
Nederlandse editie: bij Managementboek.nl en Bol.com.
Engelse editie: bij Managementboek.nl en Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn.
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!