Het must-read managementboek Risicoleiderschap uit 2018 van Martin van Staveren gaat over de manier waarop we met risico’s omgaan. Enerzijds wordt de wereld steeds meer volatiel, onzeker, complex en ambigu (VUCA), anderzijds kenmerkt het traditionele risicomanagement zich door verzuiling (in de tweede lijn), standaardisatie en een focus op methoden, allesbehalve dynamisch dus. De instrumentele aanpak staat vaak buiten het dagelijkse werk (van de eerste lijn). Dat past niet bij elkaar. Dit boek begeleidt ons in de transformatie van conventioneel risicomanagement naar risicoleiderschap: doelgericht omgaan met onzekerheden (in de VUCA-wereld).
Het managementboek Risicoleiderschap ..
…bestaat uit 4 hoofdstukken en drie bijlagen. Het begint met de vragen: ‘Waarom risicoleiderschap?’ en ‘Wat is risico-leiderschap?’ De kern van het boek is hoofdstuk 3: ‘Hoe werkt risicoleiderschap?’ waarin 20 vaardigheden van de risicoleider zijn uitgewerkt in 100 aandachtspunten. In hoofdstuk 4 worden 2 tools en 7 tips gegeven om dit leiderschap te implementeren.
Die 20 vaardigheden en 100 aandachtspunten kunnen in eerste instantie nogal overweldigend overkomen. De auteur heeft ze ingedeeld in 4 clusters: de 4 D’s, aspecten die bepalend zijn voor effectief risicoleiderschap.
- De risicoleider weet wat hij/zij wil, is Doelgericht. Daar horen de volgende vaardigheden bij: Doelen leidend maken, Omgaan met meerdere èn conflicterende doelen, Waarde dominant maken en Keuzes maken.
- Om effectief te zijn moet de risicoleider Diversiteit omarmen. Daar horen bij: Variatie toelaten,Variatie omarmen, Uitnodigen en Vragen stellen.
- De risicoleider moet ook onzekerheid Durven omarmen. Daar horen bij: Eigenaarschap organiseren, Vanuit vertrouwen omgaan met risico’s, Onzekerheid toelaten, Onderzoek beperken, Verspilling toelaten en Gevolgen van risico’s verkleinen.
- Als laatste moet de risicoleider het gewoon gaan Doen, experimenteren. Hierin vinden we de wat meer ‘traditionele’ vaardigheden als Functionele omvang organiseren, Alle lineaire en cyclische risicostappen zetten, Ontwikkelen, Dynamiek hanteren, Interacties doorzien en Afwijkingen vroegtijdig opmerken.
Ik garandeer je dat dit boek je veel nieuwe inzichten oplevert. Omdat het heel veel onderwerpen aankaart is het een stevig boek geworden, dat je niet in één keer uitleest. De kaders en voorbeelden verluchtigen de theorie, en regelmatig is er humor te vinden!
Auteur Martin van Staveren …
….. (officieel Dr. ir. Martin Th. van Staveren MBA) studeerde technische aardwetenschappen en bedrijfskunde. Martin heeft bijna twintig jaar bij kennisinstituut GeoDelft (tegenwoordig Deltares) gewerkt. In Azië, Afrika en het Midden-Oosten heeft hij bijgedragen aan complexe projecten voor opdrachtgevers als Shell en Royal HaskoningDHV. Vanaf 2006 besloot Martin zich volledig te richten op de ontwikkeling en toepassing van risicomanagement. Hij promoveerde in 2009 op het implementeren van risicomanagement in organisaties. Met zijn bureau VSRM helpt hij organisaties risicogestuurd te werken. Van Staveren is ook kerndocent in de masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente.
Waarom is dit managementboek een must-read?
Omdat ik het 4 1/2* gaf in mijn recensie. Lees waarom!
Managementboek.nl gaf het boek 5 *, bij Bol.com zijn geen ratings beschikbaar.
Waar kun je Risicoleiderschap kopen?
Bij Managementboek.nl en Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn.
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!