Het must-read managementboek De waarde van alles uit 2018 van Mariana Mazzucato gaat over de waarde die we toekennen aan alles wat met geld te koop is en daarmee bijdraagt aan het bbp en economische groei. Daarom heeft onderwijs geen waarde (want: gratis) en de derivatenhandel tussen banken onderling wèl.
Het managementboek De waarde van alles…
… vraagt je steeds: wat voegt het toe? In onze economie wordt het onttrekken van waarde – het toe-eigenen van winsten, zoals dividenden voor aandeelhouders en bonussen voor bankiers – beter beloond dan het scheppen van waarde: de motor van een gezonde economie en samenleving. Als we ons verziekte kapitalische systeem radicaal willen veranderen, moeten we nadenken over waar onze welvaart vandaan komt. Wie creëeren welvaart, wie eigenen zich die welvaart toe en wie vernietigen het? De antwoorden vormen de sleutel voor het vervangen van het huidige parasitaire systeem door een type kapitalisme waarin iedereen meetelt. De waarde van alles is een bevlogen bijdrage aan het debat over de wereld waarin we willen leven.
De financiële sector krijgt er bepaald van langs, evenals de aandeelhouders. De historie van de banken, in den beginne alleen facilitair om de ruil van het ene in het andere product mogelijk te maken en dus onproductief. Toen werden de activiteiten beprijsd, en werd het productief. En hoe meer kosten, hoe meer bijdrage aan het bbp. Ook al komen die kosten voort uit onderlinge handel en wordt er dus helemaal niets geproduceerd. O ja, die kosten worden doorbelast aan beleggers, en die kosten blijven maar stijgen, ongeacht hoe groot de banken worden. Schaalvoordelen spelen blijkbaar niet in die sector. En zo wordt je de ene na de andere doordenker voorgeschoteld, en in ieder hoofdstuk vraag je je af: Ja, waarom eigenlijk?
Auteur Mariana Mazzucato …
… is een Italiaans-Amerikaanse econome en hoogleraar innovatie-economie aan de Universiteit van Sussex. Met haar empirische werk focuste ze zich op de auto-industrie, de computerindustrie, de farmaceutische industrie en biotechnologie. In haar boek The Entrepreneural state: debunking public vs. private sector myths, in het Nederlands De ondernemende staat, uit 2015, laat ze zien dat de overheid een veel grotere rol speelt bij innovaties dan vaak wordt gezegd. Als voorbeeld wordt de IPhone genoemd, waarvoor de belangrijkste techniek (GPS, Internet, Siri en het touchscreen) allemaal uitvindingen zijn die door de overheid zijn gefaciliteerd. Ze argumenteert dat overheden veel innovatie-investeringen doen zonder bij succes hiervan de vruchten te plukken. Theoretisch zou een overheid de vruchten van innovatiebeleid moeten terugverdienen door middel van belasting, maar door belastingontwijking van grote bedrijven valt dit vaak tegen. Niet alleen ziet ze een oneerlijke verdeling van winsten uit riskante ondernemingen tussen de overheid en de private sector, maar ook een oneerlijke verdeling binnen de private sector.
Waarom is dit managementboek een must-read?
Dat kun je lezen in mijn recensie, ik gaf het 4 *
Amazon geeft dit boek 4 1/2 * ; ook Goodreads geeft 4 1/2 *
Managementboek.nl geeft geen rating; Bol.com geeft 5 *.
Waar kun je De waarde van alles kopen?
bij Managementboek.nl en Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wel Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!