Must-read #61: Team Human van Douglas Rushkoff uit 2019. In 100 statements wordt duidelijk gemaakt hoe onze maatschappij steeds meer machines van ons maakt, en dat we daar niet beter van worden. We zijn sociale wezens, maar hoe worden we (weer) sociaal? Het boek geeft daar 1 antwoord op: Vind de anderen (die daar ook zo over denken).
Het managementboek Team Human …
… stelt dat de maatschappij tegenwoordig eerder is ingericht voor individualisme dan voor samenwerken. Sociale media conditioneren ons om de ander te vrezen. Elke klik van ons is bedoeld om ons tot betere, voorspelbaardere consumenten te maken. Alsof we zelf ook een machine zijn. Al met al maakt deze ontwikkeling ons individualistischer en weekt het onze sociale samenhang los. Platforms als Facebook en Twitter proberen met hun algoritmes zoveel mogelijk woede, angst en eenzaamheid los te maken.
Niet alleen omdat ze met negatieve emoties onze aandacht beter kunnen vasthouden, maar ook omdat we daardoor meer verbondenheid gaan zoeken bij gelijkgestemden op hun platform, ook al zijn online vriendschappen hooguit een surrogaat voor sociale contacten in de echte wereld. Internet heeft ons verdeeld in geradicaliseerde groepen.
De mens is een sociaal wezen
Team Human beargumenteert dat de mens een sociaal wezen is en dat we onze grootste ambities waarmaken als we samenwerken. Het gebruikt onderzoek op het gebied van evolutie, biologie en psychologie om aan te tonen dat we gelukkiger, productiever en vredelievender zijn als we samenwerken.
De kracht van solidariteit is dat het mensen aanspoort om zich in te zetten voor gedeelde belangen. Aandacht voor elkaar begint in je directe omgeving, de plek waar je woont en de mensen die je kent. Dat spoort mensen aan om in actie te komen en oplossingen te vinden voor allerhande vraagstukken. We moeten dus de anderen, die er net zo over denken, opzoeken.
Oogcontact
Rushkoff adviseert onder andere dat we eens in de week tien minuten fysiek gaan doorbrengen met iemand anders, en daarbij bewust gaan werken aan het leggen van oogcontact. Het langzaam opbouwen van die frequentie naar een of twee keer per dag leidt tot verbluffende resultaten! Zo nemen onze non-verbale communicatievaardigheden toe en gaan we elkaars gedrag beter spiegelen. Dit leidt tot een grotere afgifte van het sociale hormoon oxytocine in onze bloedstroom. Met andere woorden: we ontdekken weer wat het is dat ons mensen maakt.
Het boek is geen zelfhulpboek met praktische tools en veel antwoorden, maar meer een oefening in reflectie en nadenken over hoe we willen leven.
Auteur Douglas Rushkoff …
…. is een Amerikaanse mediatheoreticus, schrijver, columnist, docent, graphic novelist en documentairemaker. Hij is vooral bekend om zijn associatie met de vroege cyberpunkcultuur en zijn pleidooi voor open source-oplossingen voor sociale problemen. Hij vond termen uit als: virale media, digital native en social currency. Momenteel is hij hoogleraar Mediatheorie aan de Universiteit van New York. Hij schreef 10 boeken, waaronder Throwing Rocks at the Google Bus (2016), Present Shock (2013), Program or be Programmed (2010) en zijn bekendste: Life, Inc (2009).
Waarom is Team Human een must-read?
Dit boek laat je weer eens nadenken over onze digitale wereld en de noodzaak tot solidariteit en samenwerken.
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 1/2 *, Managementboek zelfs 5*.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!