Must-read #71: Homo Deus van Yuval Noah Harari uit 2015. Met zijn prachtige schrijfstijl, cynisch en vol woordgrappen, geeft Harari ons een blik in onze (mogelijke) toekomst. De combinatie van informatietechnologie en biotechnologie kan voor een onsterfelijke, goddelijke mens zorgen. Willen we dat?
Het managementboek Homo Deus …
… gaat over onze toekomst, maar ook over ons heden en verleden. Harari meent namelijk dat de toekomst, of de mogelijke opties voor de toekomst, bepaald worden door onze historie en onze huidige waarden. We kunnen die opties bediscussiëren, en andere keuzes maken. Dit boek is dus geen politiek manifest, maar een historische voorspelling van een mogelijke toekomst.
Nu we honger, ziekte en geweld overwonnen hebben, hebben we nieuwe uitdagingen: onsterfelijkheid (door ouderdom en dood te overwinnen), geluk (biochemische processen in de hersenen beïnvloeden) en goddelijkheid. Goddelijkheid volgt vanzelf uit eerste twee, omdat we de volledige macht zullen hebben over onszelf, ons lichaam en onze geest. We maken onszelf supermensen, zoals de goden van het oude Griekenland, niet almachtig maar wel ieder met bijzondere krachten.
Maar….daar zitten wel wat haken en ogen aan.
Is Homo Deus ons eindstation? Harari ziet een cyclus: vroeger hadden we goden, waarvan we dachten dat zij almachtig waren, het leven van zin /bedoeling voorzagen, de kern van ons bestaan vormden. Nu zijn we zelf die goden, wij bepalen zelf de zin van ons leven. Dan zijn we almachtig. Toch?
Met de opkomst van IT en data ontstaat er in de toekomst een Internet-of-All-Things, niet alleen op aarde maar in het hele heelal, en wij zijn daarin geïntegreerd. Het zal overal zijn, en ook alles beheersen. Dat zal de nieuwe God zijn, Dataïsme de nieuwe religie. De algoritmen zullen ons monitoren en voor ons zorgen. Tenslotte zijn wijzelf ook niet meer dan een verzameling biologische algoritmen.
Dat kàn, maar het hoeft niet. Het is een mogelijkheid, waarover we kunnen discussiëren. En als we andere keuzes maken, komt er een andere toekomst tevoorschijn. Homo Deus, of Data Deus?
Auteur Yuval Noah Harari
…. is een Israëlisch historicus, filosoof, futuroloog. Tot 2014 was hij een onbekende wetenschapper, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Middeleeuwen. Daarna kreeg hij wereldfaam door drie boeken: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21e eeuw. Zijn boeken kwamen uit in 45 talen en er zijn meer dan 12 miljoen exemplaren van verkocht. Daarnaast publiceert hij regelmatig in de Financial Times en The Wall Street Journal en reist hij de hele wereld af voor lezingen en interviews.
Zijn centrale boodschap is het gevaar van de samensmelting van biotechnologie en informatietechnologie. De consequentie van deze ontwikkeling zou kunnen zijn, schrijft Harari, dat intelligente biologische organismen (zoals de mens) ingehaald kunnen worden door hun eigen creaties. Hij verwoordt het zo: “Ik sluit het niet uit dat de mens, zoals we die nu kennen, binnen een eeuw verdwenen kan zijn.”
Waarom is Homo Deus een must-read?
Een meeslepend betoog met veel food for thought. Ik gaf het 4 1/2 * Lees mijn Elly d’r recensie hier.
Veel andere lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 1/2 *, bij Managementboek krijgt het 4 *.
Bij Amazon heeft het 4 1/2* en Goodreads gaf het 4 1/2 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek? Ken je het al?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!