Elke week schrijf ik een recensie, inmiddels staan er 225 op mijn website. Welke 11 recensies werden door jullie het meest gelezen in de afgelopen 3 maanden? Deze!
#11: Corporate Rebels
We willen allemaal leuk werk. Is dat een utopie? Nee hoor! In het uitstekende boek Corporate rebels van Joost Minnaar en Pim de Morree lees je over een flink aantal bedrijven waar het wèl leuk werken is. Wat deze bedrijven bijzonder maakt ontdekten de auteurs in een roadtrip die de hele wereld over ging, en niet alleen een boek opleverde, maar een rebellen-beweging met events en een heel bekend (Engelstalig) blog. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
#10: Slaap
Tsjernobyl was (mede) de schuld van medewerkers met een slaaptekort. En dat geldt ook voor Exxon Valdez. Productiviteitsverlies als gevolg van slaaptekort is al snel 2% van het bbp. Slaaptekort kost een bedrijf per medewerker circa $3000. De kans op ziekte en overlijden stijgt door slaaptekort aanzienlijk. Slaappillen maken dat nog erger. Heb ik de aandacht? Mooi, want in dit uitstekende boek Slaap van Matthew Walker uit 2019 staat bijzonder veel wat jouw bedrijf (en jezelf en je medewerkers) kan helpen. Lees mijn recensie hier.
#9: Work hard, travel harder
Droom je ook van het leven als digital nomad? Reizen naar mooie plekjes en daar je werk doen? Misschien is het midden in de Corona-tijd geen optie, maar je kunt je natuurlijk wel voorbereiden op betere tijden! En dat doe je dan met deze handige, mooi uitgevoerde gids: Work hard, travel harder van Suzanne van Duijn. Ze benoemt ook duidelijk dat veel beroepen nomadisch te doen zijn: niet alleen de travelbloggers, ook juristen, vertalers en marketeers en veel andere beroepen kunnen nomadisch werken. Lees mijn recensie hier.
#8. Seeing around corners
Wat voor het ene bedrijf een disruptieve verandering is, die het niet overleeft, is voor het andere bedrijf een buitenkansje waarmee het super succesvol wordt. Hoe komt dat? Je zou haast denken dat de CEO van dat tweede bedrijf in de toekomst kan kijken. Seeing around corners, heet dat in het Engels. Rita McGrath laat in dit boeiende Engelstalige boek Seeing around corners uit 2019 zien hoe zo’n CEO dat doet. Lees hier mijn recensie.
#7. Een nieuw kapitalisme
Duurzaamheid en kapitalisme, gaat dat nu wel of niet samen? De meningen zijn verdeeld, en die van mij nog niet opgemaakt. Fijn dus dat er weer een bijzonder informatief en gedetailleerd boek verschenen is met een duidelijk betoog over waarom wèl en hoe dan. Gelukkig is Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring van Rebecca Henderson geen juichverhaal, er staan meer dan genoeg misstanden en obstakels in om het realistisch te maken. Lees mijn recensie hier.
#6. Een land van kleine buffers
We denken inmiddels bijna allemaal wel dat het kapitalisme van vandaag niet zo door kan gaan. Maar hoe dan wel? Daar heeft hoogleraar Dirk Bezemer goed over nagedacht en het nog beter opgeschreven. In het boek ‘Een land van kleine buffers’ uit 2020 toont hij aan dat er zat geld is, maar dat we het verkeerd gebruiken. Daarmee lijkt het een meer doordachte, uitstekend theoretisch onderbouwde versie van Fantoomgroei. Saai? Zeker niet! Wel heel leerzaam, grappig, veelomvattend, sarcastisch, feitenrijk en logisch. Een vilein college! Lees mijn recensie hier!
#5. Thuis ben ik niet zo leuk
Dit boek is niet grappig, zegt auteur Jos Burgers, het is bedoeld om je te leren hoe je humor kunt inzetten in je klantcontacten. En hoe je dat vooral niet moet doen. Sorry, Jos, maar ik vond dit boek wèl grappig. Dat komt door alle voorbeelden om de leerpunten van Thuis ben ik niet zo leuk uit 2020 te illustreren. Juist door die grappen blijven die lessen uit dit prima boek goed hangen. Lees mijn recensie hier.
#4. Feitenkennis
Zou het niet geweldig zijn als we alleen meningen ventileerden waarvan we ook de feiten kenden? Helaas doen we dat niet. Op relatief simpele vragen als waarom de wereldbevolking groeit, hoeveel meisjes naar school gaan, enzovoorts geven we steevast een mening die volstrekt onjuist is. In het amusante en onthutsende Factfulness (in het Nederlands vertaald als Feitenkennis) uit 2018 geeft Hans Rosling een weergave van zijn onderzoek naar het waaróm van die misvattingen.
#3. Duurzaam kapitalisme
Van een discussie over het verschil tussen prijs en bredere waarde, via activiteiten van bedrijfsleven, financiële instelling en overheid, naar de impact die wij als individuen kunnen hebben. Willem Schramade schetst in Duurzaam kapitalisme eerst een breed en abstract probleem en daarna een aanpak die heel behapbaar en concreet is. De vele voorbeelden (zoals de corona-redding van KLM en de Nieuw-Zeelandse welzijnsbegroting) maken het super-actueel. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
#2. Inspirerend leiderschap op afstand
Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Of zitten we, zodra het kan en mag, alweer met z’n allen in de kantoortuin? Omdat jij als baas denkt dat je het best kunt leidinggeven als je je mensen dicht bij je hebt? Of omdat je niet beter weet? Laat je dan inspireren door Inspirerend leiderschap op afstand van Godelieve Meeuwissen, uit 2020. Het is een compact, goed gestructureerd boekje met concrete, en soms heel originele managementlessen. Lees mijn recensie hier.
#1. Het grote 50+ werkboek
Wat een perfecte timing! ‘Het grote 50+ werkboek’ van Anne-Marije Buckens, Judith Spruijt en Donald Suidman is in januari 2020 geheel herzien, net op tijd voor de Corona-ontslagrondes. Veel nuttige tips in een heel mooi uitgevoerd, magazine-achtig boek, met veel verschillende perspectieven. Dit boek is niet alleen fijn om te lezen, het zet je ook aan het werk met 13 opdrachten en geeft een mooie structuur om werk te maken van werk zoeken. Lees hier mijn recensie.
Geïnteresseerd in (een van) mijn andere 214 recensies? Die vind je hier, met een handige zoekfunctie op categorie, mijn rating en publicatiejaar van het boek.