Must-read #75: Dit boek had ik 20 jaar geleden moeten lezen! Ik startte toen met een internationale baan en reisde al auditend de hele wereld over. Het boek ‘Riding the waves of culture’ van Fons Trompenaars en Charles Hampden-Turner uit 1993 (en in 2020 geheel herzien) is een eye-opener en (nog steeds) verplichte kost voor alle internationale werkers!
Het managementboek Riding the waves of culture …
… (in het Nederlands is het vertaald als Over de grenzen van cultuur en management) legt precies de vinger op diverse zere plekken. Maar het geeft ook oplossingen hoe deze cultuurverschillen niet alleen te overbruggen, nee, hoe ze te gebruiken om nog beter te presteren.
Het gebruikt de survey-antwoorden van 30.000 managers uit 60+ verschillende landen om de zakelijke cultuur van landen, maar ook van sekse, functies en bedrijfstakken te beschrijven. Alles gelardeerd met veel voorbeelden die uiterst herkenbaar zijn.
7 invalshoeken
Het boek begint met een algemene inleiding in het fenomeen cultuur. Daarna worden 7 invalshoeken van cultuur, gebaseerd op het werk van Geert Hofstede, tot in de details uitgewerkt op basis van de statistieken uit de database.
- Universeel versus specifiek. Hier gaat het erom of je de regels voorrang geeft boven de relatie die je met iemand hebt, of juist andersom. Oost-Europa, maar ook België staan heel hoog bij de landen die relaties voorrang geven.
- Individualisme versus gemeenschapszin. Hier speelt het verschil in focus op het individu of de groep. Is het persoonlijke vrijheid of zorgen voor anderen wat voor jou de kwaliteit van het leven verhoogt?
- Affectief versus neutraal. In hoeverre spelen gevoelens (tonen) en relaties een rol. In Nigeria kun je schreeuwen, in Maleisië niet, daar gaat het ten koste van het respect dat men voor je heeft.
- Specifiek versus diffuus. Dit gaat onder andere over de mate waarin de werkrelatie invloed heeft op de manier waarop je op andere gebieden (sport, privé) met elkaar omgaat.
- Prestatie versus toegekende autoriteit. Wordt autoriteit en status bepaald door de (laatste) prestaties of toegekend op basis van andere criteria, zoals opleiding, leeftijd, afkomst.
- Tijd. Hoe gaan we om met tijd, hoe belangrijk is verleden, heden en toekomst. Herkenbaar is het voorbeeld van het ‘Latijns kwartiertje’ bij afspraken, wat in het Midden-Oosten kan oplopen tot een dag.
- Omgeving. Hoe gaan we om met de omgeving, in hoeverre is ‘in control zijn’ belangrijk. Hierbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen interne (de persoon bepaalt) en externe (de omgeving bepaalt) focus.
In het boek wordt erg veel aandacht besteed aan de manier waarop je deze cultuurverschillen kunt gebruiken. Alsof je, net als een surfer, de golven gebruikt om verder te komen, in plaats van een schip die er dwars doorheen ploegt.
Er is ook een TEDx filmpje (20 minuten) uit 2013 van het gedachtengoed van de auteurs.
Auteur Fons Trompenaars …
…. is organisatietheoreticus, managementconsultant en auteur op het gebied van interculturele communicatie, bekend van de ontwikkeling van Trompenaars ‘model van nationale cultuurverschillen’. Fons studeerde economie aan de VU en promoveerde op Wharton op ‘de betekenis van organisaties’. Hij begon op de HR afdeling van Shell en startte daarna zijn eigen consultancy-bureau. Hij zat diverse jaren in de Thinkers50 en won diverse prijzen.
Auteur Charles Hampden-Turner …
… is een Britse managementfilosoof en sinds 1990 Senior Research Associate aan de Judge Business School van de Universiteit van Cambridge. Hij is de bedenker van de Dilemma Theory en mede-oprichter en directeur van Research and Development aan de Trompenaars-Hampden- Turner Group, in Amsterdam.
Waarom is Riding the waves of culture een must-read?
Dat lees je in Elly d’r Recensy, waar ik dit boek 4 1/2 * gaf. Uitzonderlijk veel voorbeelden die je direct kunt gebruiken.
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 *, bij Managementboek krijgt het ook 4*.
Bij Amazon kreeg het 5 * en Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
De in 2020 ge-update (Engelstalige) versie kun je als eBook krijgen bij Bol.com, en als paperback bij Managementboek.nl.
Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring van de oudere versies bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]