Must-read #83: Een land van kleine buffers van Dirk Bezemer uit 2020. Bezemer stelt dat het ‘kleine-bufferkapitalisme’ een markteconomie is, waar de financiële structuur teveel gericht is op het opbouwen van vermogens en te weinig op het opbouwen van kapitaal en buffers ten dienste van innovatie en productie. Er is dus genoeg geld, maar we gebruiken het verkeerd. Klinkt saai? Is het niet! het is juist leerzaam, grappig, veelomvattend, sarcastisch, feitenrijk en logisch. Een vilein college!
Het managementboek Een land van kleine buffers …
… valt uiteen in drie delen, voorafgegaan door hoofdstuk 1, wat een overzicht van de inhoud van het boek geeft. Dat hoofdstuk heeft veel stellingen die net direct worden uitgelegd maar tot in de details worden uitgewerkt in de rest van het boek.
Deel I gaat in op de economische omstandigheden in Nederland aan het begin van 2020. Het gaat over Henk en Ingrid, en Mohammed en Fatima, over de rol van de overheid, alles gelardeerd met veel feiten en statistieken, denk aan de ginicoëfficient, die de mate van ongelijkheid in een land weergeeft. Ook gaat hij uitgebreid in op het gat tussen de groei van de lonen en de productiviteit (het verschil tussen loon en loon naar werken, noemt hij dat spitsvondig).
Deel II gaat dieper in op het financiële systeem, inclusief een heel boeiend en sarcastisch stuk over onze pensioenen, waarbij de talloze voordelen van een groter aandeel omslagstelsel aan de orde komen. Bezemer is hier erg overtuigend. Ook lezen we hier over het afromen van onze vermogensopbouw door de (veel te) hoge beheerskosten van de financiële instellingen. Hij laat verder fijntjes zien dat er een correlatie is tussen het groter worden van de financiële sector en het achterblijven van productiviteitsgroei en innovatie.
Toekomstvisie
In deel III dan Bezemer’s toekomstvisie, een scenario hoe het zou kunnen gaan. Een positief, en fijn vilein verhaal. Dit hele deel is supergrappig opgeschreven, maar daarom nog geen grap. Het is een logisch voortvloeisel van deel I en II. Heel interessant is zijn idee voor ‘iedereen uitzendbureau’, waarbij werknemers tijdelijk door bedrijven aan elkaar worden uitgeleend. En zo heeft hij meer suggesties waarvan ik denk: ja, waarom niet?
Het boek is uitermate relevant voor iedereen die wat meer wil weten over onze economie en de kwetsbaarheid ervan. Bezemer heeft een aantal van de invloeden van de Corona-crisis meegenomen in zijn betoog, wat het heel actueel maakt. Daarnaast is het zeer informatief èn uiterst leesbaar. En lekker sarcastisch!
Auteur Dirk Bezemer …
…. is econoom. Hij studeerde in Wageningen, promoveerde in Amsterdam en werkte in Londen. Als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen doet hij onderzoek naar de gevolgen van financiële structuren voor het functioneren van de economie. Hij publiceerde daarover vele artikelen en zijn werk werd gehonoreerd met verschillende onderzoeks-beurzen. Daarnaast is hij lid van het Sustainable Finance Lab en schrijft hij een column in De Groene Amsterdammer.
Waarom is Een land van kleine buffers een must-read?
Omdat ons kapitalisme nauwelijks houdbaar is, ongelijkheid toeneemt en er behoefte is aan een toekomstvisie! En omdat je er hardop om kan lachen!
Ik gaf het 4 1/2 *. Lees in mijn Elly d’r Recensy wat ik zo geweldig vond aan Een land van kleine buffers!
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 5 *, bij Managementboek heeft het geen rating.
Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Of kijk eens bij je lokale boekhandel of voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 30+ !
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]