Weg met wollig, van Esther van der Voort en Huibert-Jan van Roest uit 2020, is als een corona-proof conference: een theatershow met leuke woordspelingen, plaatsvervangende schaamte, leerpuntjes, veel herkenning en een grote glimlach, en dat allemaal gewoon op je bank thuis. Niet zo gek, met twee stand-up comedians als auteurs!
Het managementboek Weg met wollig …
… pakt ons zakelijke taalgebruik aan, waarbij ‘wollig’ breed wordt opgevat. Veel praten maar weinig zeggen, in diverse vormen: lang van stof, niet to-the-point, warrig, veel herhalen, jargon, veel (vak)technische termen, ratelen. Als je al zelf niet zo’n wollig typetje bent (en als accountant ben ik dat zeker) dan ken je vast wel iemand die dat wel is. Maar hoe pak je het ont-wolligen aan? Dat had natuurlijk heel wetenschappelijk gekund, met veel voorbeelden en methoden, in een dik boekwerk. Maar dat is dus ook snel wollig! De keuze om er een luchtig boekje vol humor van te maken vind ik daarom ook zeer geslaagd!
Echter, het boekje is wel van een andere soort wolligheid doortrokken: de woordspelingen over schapen (vandaar ook de cover) en hun wol. Neem alleen al de 7 casussen (schapen genoemd), van Willem Wolmans en Arjen Blaton tot Eveline Texelaar en Francoise Blue-du-Maine. Elk van deze schapen heeft een ander wolligheidsprobleem, die met veel verve en woordgrappen worden uitgelegd.
7 oplossingen voor wollig
De oplossingen zijn heel gestructureerd weergegeven maar blijven wat op hoofdlijnen, wat logisch is voor een compact boek dat een breed scala aan wolligheid aanpakt. We leren achtereenvolgens:
- Hoe we een krachtige presentatie geven (als we het liefst steeds dezelfde 100 ppt-slides gebruiken);
- Hoe we een vergadering leiden (als we liefst ad hoc ideeën spuien en alles zelf oppakken);
- Hoe we een verkoopgesprek voeren (als we meer van de inhoud zijn);
- Hoe we iemand overtuigen (als we dol zijn op voor anderen onbegrijpelijk jargon);
- Hoe we een advies geven (als we liever alleen alle voor- en nadelen presenteren);
- Hoe we een interview geven (als we het liefst in hippe one-liners praten);
- Hoe we een gelegenheidsspeech geven (als we àlles willen vertellen, maar liever wegblijven van de emotie).
De casussen zijn aansprekend geschreven, en elk hoofdstuk sluit af met een paragraaf over het resultaat van de verbeteracties voor het betreffende schaap. Fijn, ik voelde me namelijk al snel verbonden met ze en wilde weten hoe het afliep. Natuurlijk is elk resultaat een groot succes!
Je verbinden met je publiek
Ik herkende mezelf direct in het eerste en het derde schaap, maar ook in de andere casussen was veel te vinden waar ik (en waarschijnlijk iedereen) wel eens tegenaan loop. Want de kern is natuurlijk: hoe schat je de informatiebehoefte van je publiek/ gesprekspartner in en hoe maak je verbinding. Niet zo makkelijk …
Ook nuttig: de auteurs geven aan waaróm je wollig bent: om je emoties te verbloemen bijvoorbeeld, of omdat je geen keuzes wilt maken. Als je dat helder hebt, is het al makkelijker om met de verbetertips aan de gang te gaan. Die verbetertips zijn, om in de stijl van het boek te blijven, zo bekend en betrouwbaar als schapenwol, niet heel vernieuwend of origineel. De wol is ook wat dunnetjes gesponnen, bepaald geen dikke ijs-trui.
Goede structuur
Naast een duidelijke structuur, opgehangen aan de 7 schapen en per schaap 5 vragen, heeft het boek ook fijne samenvattingen per hoofdstuk, verwijzingen naar boeken om verder te lezen over de betreffende oplossingsrichting en een grappige woordenlijst (declarabele tijd – al dan niet aan het werk bestede tijd die in rekening gebracht wordt aan de klant).
Leerpuntje voor mezelf: recensies niet te wollig te maken met teveel voorbeelden, proberen er eerder een einde aan te breien! Is het al gelukt?
Ik gaf het 3 ½ *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Je kunt dit boek kopen o.a. bij Managementboek.nl en bij Bol.com
Of ga naar je lokale boekhandel. Of doe eens duurzaam en kijk voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes
Verder lezen?
Het boek deed mij erg denken aan de boekjes van Jos Burger, over verkopen. Ook altijd met veel humor geschreven, niet te dik, en veel leerpuntjes. Hij schreef vorig jaar Thuis ben ik niet zo leuk (wat ik een heel leuk boek vond, zie mijn recensie), en Gek op gaten, wat gaat over de wensen van je klanten beter begrijpen (zie ook mijn recensie). Een van zijn beste vind ik De wet van Snuf, wat gaat over wederkerigheid. Daarvan schreef ik een Samenvatting.
Wat presentaties betreft, zweer ik bij De TED-methode van TED-CEO Chris Anderson. Hij legt uit hoe de beste presentaties tot stand komen én geeft je waardevolle tools om zelf het meeste uit je presentaties te halen. Maar let op: er is geen vaste formule. Of het nu gaat om de inhoud, het beeldmateriaal of je lichaamstaal: het doel is dat je de presentatie geeft die alleen jij kan geven. En maak je geen zorgen: met deze tips zal het je natuurlijker afgaan dan je denkt. Het boek dekt alle aspecten van een presentatie af: voorbereiding, oefenen, slides, je stem, je kleding, je idee, je publiek, effecten, attributen….. Lees hier meer over dit boek. Ik schreef er ook een Samenvatting van!
Bij het onderdeel over gelegenheidsspeechen (denk aan afscheid, begrafenis, huwelijk) moet je niet bang zijn je kwetsbaarheid te tonen, stellen de auteurs, en verwijzen naar het uitstekende boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Hier lees je meer over dit boek.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]