Ik las Dwars door alles heen van Jeroen Mol uit 2021. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 2 minuten leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 4*
Dit verhaal kwam keihard bij mij binnen! Jeroen Mol is COO bij een multinational en heeft een jong gezin. Het gaat hem voor de wind, hij is druk, druk druk en vind het geweldig. Totdat hij onvoorstelbaar moe wordt, en uiteindelijk de diagnose darmkanker wordt gesteld. Hij wordt geopereerd. Maar het is niet eind goed, al goed. Na de operatie is hij nog maanden fysiek slap en geestelijk lamlendig. Normaal gebruikt hij humor, en neemt de regie, als iets lastig is. Dat kan bij kanker niet en boos worden heeft ook geen zin. De plotselinge aanvallen van moeheid blijven opkomen, en er is niets aan te doen. Sportschool help niet, psycholoog help niet. Wat nu?
Accepteren
Mol lijkt door alle stadia van Kübler-Ross te gaan: ontkennen, willen begrijpen, boosheid, hopeloosheid en ten slotte acceptatie. Hij leert tijd te nemen om uit te rusten, te herstellen, maar ook om vooraf te rusten. Hij leert te luisteren naar zijn lichaam, te leven in het hier en nu, zijn emoties toe te laten. Na 4 maanden gaat hij weer aan het werk, 3 dagen. Maar hoe moet hij zijn taken weer oppakken? Een beetje directeur zijn kan niet! Toch moet het, hij gaat keuzes maken waar hij zijn tijd, en sterker nog, zijn energie aan moet besteden. Zijn hersenen zijn ook ‘verslapt’, hij is bekaf! Hij leert zijn energie zorgvuldig te doseren, op zijn werk maar ook voldoende over te houden voor zijn gezin. Zijn lichaam en zijn hersenen bepalen zijn tempo, niet hijzelf. Hij pakt zijn werk anders aan, en kijkt ook met andere ogen naar de samenwerking met en binnen zijn team. Mol stelt zich kwetsbaarder op, zijn emoties zitten meer aan de oppervlakte, hij focust zich op zijn cirkel van invloed. Hij wordt er een betere leidinggevende van.
Leerzaam
Ik vond het verhaal heel sterk, kon mij goed inleven in zijn oude manier van werken en was geraakt door zijn worsteling met de moeheid en de ‘mist’ waar zo’n 70% van de kankerpatiënten nog jaren na genezing last van hebben. De noodzaak tot aanpassing van zijn manier van leven en werken is zeer duidelijk uiteengezet, en het is boeiend om te lezen wat dat met hem doet, en met zijn omgeving. Een sterk en leerzaam ervaringsverhaal!
Ik gaf het boek 4 *.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!