Wie kent ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ niet? Stephen R. Covey gaat in Prioriteiten, de vertaling van First Things First uit 1994, diep in op de 3de eigenschap. Dat is, niet helemaal toevallig, Put First Things First. De toegevoegde waarde zit in de vele voorbeelden en anekdotes, waar nog steeds veel inspiratie uit te halen is.
De 3de eigenschap wordt niet in isolatie behandeld, dat kan ook niet. De andere 6 eigenschappen zijn onverbrekelijk verbonden met prioriteiten stellen en komen dus ook, maar in mindere mate, aan bod. Dat maakt dit boek ook heel geschikt als ‘refresher’, als je ‘De 7 eigenschappen …’ al eerder las. Deed je dat niet, dan is dit boek even goed zelfstandig leesbaar.
Het managementboek Prioriteiten …
… heeft als kern de zogenaamde Eisenhower-matrix, Covey noemt dit de tijdmanagementmatrix. Het heeft 4 kwadranten, onderscheiden door de waarden ‘urgent’ en ‘belangrijk’. Kwadrant I is urgent& belangrijk, denk aan crises, dringende problemen, een woedende klant. Covey stelt dat wij hier eigenlijk tevéél tijd aan besteden. Hoe dat kan? Omdat we veel te weinig tijd aan kwadrant II besteden: niet urgent & wel belangrijk. Denk aan voorbereiding, preventie-activiteiten, planning, opbouwen van relaties, empowerment.
Helaas besteden we ook teveel tijd aan kwadrant III, urgent& onbelangrijk, zoals telefoontjes en vergaderingen die belangrijk zijn voor iemand anders, maar niet voor jou. Die moet je zien te verminderen, en in het boek krijg je voorbeelden hoe dat te doen. En tenslotte kwadrant IV, onbelangrijk& niet urgent, zoals overmatig tv kijken, tegenwoordig ook social media. Kwadrant II als uitgangspunt voor het prioriteiten stellen, is de rode draad van het boek.
Wat is tijdmanagement?
Als je aan tijdmanagement denkt, is het eerste wat bij je opkomt ‘dingen sneller doen’, of ‘meer tijd besteden aan dingen die je wilt doen’. Maar daar gaat het niet om. Je moet focussen op ‘dingen doen die je nodig hebt in je leven’. Dit wordt gekoppeld aan de 4 menselijke levensbehoeften: fysieke, sociale, mentale en spirituele, die hij ook wel ‘leven, beminnen, leren en een blijvend resultaat achterlaten’ noemt. Mooi, alle niveaus van Maslov afgedekt.
Rollen combineren
Als mens heb je diverse rollen in je leven, die passen bij de 4 levensbehoeften. Denk aan ‘manager’ om geld te verdienen, ‘echtgenote’, ‘voorzitter vereniging’, ‘uitvoerder hobby of ontwikkeling’ en een algemene rol die Covey ‘houd de zaag scherp’ noemt en die draait om het continu verbeteren van jezelf, je capaciteiten op die 4 behoeften. Aan deze rollen koppel je je (kwadrant II) doelen, en aan deze doelen je activiteiten. De truc is om activiteiten van verschillende rollen te combineren. Sporten (fysiek) kan misschien met je echtgenoot (sociaal). En soms ook niet, ha ha, dan maak je er nieuwe vrienden mee. Ook sociaal.
Doelen stel je met je geweten
Doelen stellen doe je met je geweten (dus in overeenstemming met je principes), creatieve verbeelding (ontdek je nieuwe mogelijkheden), zelfbewustzijn (realistisch over je capaciteiten) en onafhankelijke wil (die zorg dat je ervoor gaat). Er wordt erg veel aandacht besteed aan ‘geweten’, en dat is logisch, De 7 eigenschappen … zijn gebaseerd op principes. Ik vond die insteek bepaald relevant in deze tijd, ook al is het boek al 30 jaar oud.
Veel voorbeelden voor effectief prioriteren
De schrijfstijl van Covey is heel karakteristiek, af en toe wat bombastisch en redelijk wijdlopig. Gelukkig maakt hij het allemaal concreet door veel voorbeelden uit zijn eigen leven, maar ook uit de levens van de mensen die hij op seminars ontmoette, of die hij professioneel adviseerde. Ook staan er veel voorbeelden in uit het leven van zijn mede-auteurs Roger Merrill en Rebecca Merrill. Hiervan valt met name de conservatieve insteek op: Roger gebruikt de theorie om te verklaren waarom hij op zeker moment koos voor zijn werk boven zijn gezin, en Rebecca doet hetzelfde voor haar keuze voor haar gezin boven een universitaire studie.
Ook al doet het boek hier en daar wat gedateerd aan, de boodschap om te leven (en te prioriteren) op basis van je principes is onveranderd sterk en nog steeds relevant. De methode die wordt aangereikt is zinnig en heel praktisch.
Misschien 2024 beginnen met een agenda op basis van je principes? Mooi voornemen!
Ik gaf het boek 3 ½ *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
o.a. bij
of
of
Libris.nl, steun je lokale boekhandel
Voor bovenstaande links krijg ik een beetje provisie. Zonder provisie:
- YouBeDo, goed voor jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
- Of haal het uit een minibieb. Dat deed ik óók!
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!