Wow, wat een boek! Als alle stemmen spreken van Sandra Bouckaert uit 2023 gaat over Deep Democracy, haalt regelmatig de methode van Myrna & Greg Lewis aan, en verkent het onderliggende gedachtengoed van Arnold Mindell. Deze combineerde psychologie en kwantumfysica, en voegde er Taoïsme en Boeddhisme aan toe, en ontwikkelde zo zijn ‘proces oriented psychology’. Dat klinkt intrigerend, en dat is dit boek dan ook.
Intrigerend, niet alleen qua inhoud, maar ook qua vorm. Ik vind het bepaald origineel hoe Sandra fictie en non-fictie heeft gemengd, deze vorm heb ik nog niet eerder gezien. Het is geen business-novelle, maar een soort sprookjesboek met diepgaande uitleg (beschouwingen noemt ze deze), die je van ontroering naar verwondering naar inspiratie sleept en je dan weer hupsakee in een spannend verhaal katapulteert. Zo’n achtbaan was even wennen voor supergestructureerde Elly maar het boek greep me en liet me niet meer los.
Is Als alle mensen spreken nu een managementboek of een sprookjesboek?
Sprookjes? Het eerste verhaal lijkt daar niet op. Een fabrieksdirecteur wordt geconfronteerd met een staking vlak voordat er een grote order moet worden uitgeleverd. De vertegenwoordiger van het ontevreden personeel, niet geheel toevallig Harry geheten, maakt duidelijk dat de directeur zich veel te weinig aan het personeel gelegen laat liggen, hij gaat alleen voor de cijfers, voor het succes. Hoe loopt dit af?
De verschillende hoofdstukjes uit dit verhaal worden afgewisseld met beschouwingen over rolfluïde leiderschap, het bewegen tussen ‘power’ en ‘love’, tussen iets daadkrachtig in beweging zetten en relaties met je mensen opbouwen. Hoe word je fluïde? Daar geeft Sandra op hoog niveau een aanzet toe die onder andere bestaat uit je kwetsbaarheid laten zien, breintraining om angst te verminderen en empathie te verhogen, en uitkijken naar fractale patronen. En wachten …
Waar gaan de verhalen in Als alle stemmen spreken over?
De volgende verhalen gaan over een immigrant, een zwaar autistisch meisje en haar therapeute, een jongen met visioenen en een oude dame. Deze verhalen worden steeds sprookjesachtiger, en de bijbehorende beschouwingen gaan over een breed scala van onderwerpen: polarisatie, ‘edges’ en liminaliteit, spiegelen, consensus- en nonconsensus-realiteit en nog veel meer.
Deep Democracy
Het boek begint met een korte uiteenzetting van Deep Democracy, het ontstaan ervan in Zuid-Afrika na de apartheid en de kernpunten van de methode. Denk aan de ijsberg, met onder de waterlijn de onderstroom. En denk aan het besluitvormingsproces, met het creëren van een veilige omgeving, het horen van álle standpunten en meningen, het zorgen dat alles wat er gezegd moet worden ook gezegd wordt, en het komen tot een meerderheidsbesluit waarin het minderheidsstandpunt is meegenomen.
Het geeft daarmee een beeld van de methode, maar dit boek is zeker niet bedoeld als handleiding voor consultants en facilitators. (Lees daarvoor dit boek). Het geeft juist een overzicht van verschillende theorieën van diverse deskundigen, meer filosofisch. In combinatie met de verhalen leidt het eerder tot denken dan tot doen, is mijn conclusie. Niks mis met denken en ernaar gaan leven!
Goed geschreven fictie en onderbouwde theorie
De sprookjes zijn verrassend goed geschreven, dat had ik van een non-fictieauteur niet verwacht. De zwarte vlinder is bijna poëtisch en wat droevig, omdat je het onvermijdelijke einde al weet. De gouden stad meer fantasy en wat spannend. Een engel aan mijn bed vond ik heel ontroerend. Dansen … bijna literair. Als je zulke verschillende verhalen kunt schrijven moet je wel over veel inlevingsvermogen beschikken.
De beschouwingen pakken verschillende theorieën op, en naast de relatie met het verhaal zit er geen rode draad in de theorie, het zijn losse stukken, en daarmee ook heel goed zelfstandig leesbaar. Na het lezen van de beschouwingen die over de theorieën van Mindell gaan, snap ik de relatie met kwantumfysica wat beter. Het denken in waarschijnlijkheden, meerdere werkelijkheden, wat toch allemaal wetenschappelijk bewezen is. Van Taoisme en Boeddhisme weet ik te weinig om daar iets van te herkennen.
Verrassend en effectief boek
Overall vond ik het een verrassend, origineel, inspirerend en leerzaam boek, wat uitnodigt om eens wat van Mindell te gaan lezen. En qua vorm is het zeer effectief gebleken: de verhalen, sprookjes, zijn goed blijven hangen in mijn geheugen, mét de haakjes naar de theorie. En die twee notitieblaadjes vol aantekeningen over edges, transactionele analyse, NCR, rolfluïditeit? Die herinneren me aan de achtbaan aan emoties tijdens het lezen … en hoeveel er toch onder die waterlijn zit, of het water nu hoog of laag staat. Of bevroren is, zoals nu.
Ik gaf het boek 4*
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
o.a. bij
of
of
Libris.nl, steun je lokale boekhandel
Voor bovenstaande links krijg ik een beetje provisie. Zonder provisie:
- YouBeDo, goed voor jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
- Of lees het gratis via Kobo-Plus….. (dat deed ik ook!)
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!