Ik schreef een een korte samenvatting (30 minuten) van het managementboek De corporate tribe uit 2015 van Daniëlle Braun en Jitske Kramer. Dit boek was Managementboek van het Jaar 2016 en gaat over corporate antropologie en cultuurverandering bij organisaties.
Het managementboek De corporate tribe…
….van Daniëlle Braun en Jitske Kramer heeft tientallen verhalen over andere culturen waarvan die over Japan mij vol raakte. Japan, het land van Lean en kwaliteits-controles. Een Amerikaans bedrijf bestelt bij een Japans bedrijf computerchips. In het contract wordt een foutenmarge van 2% afgesproken. Na de afgesproken periode worden de chips geleverd, een grote doos en een klein doosje. Net op het moment dat de opdrachtgever de dozen gaat openmaken, belt de Japanse leverancier. Wat hij met de 2% foute chips, in het kleine doosje, gaat doen? De Japanners hadden namelijk erg veel moeite gedaan om ze onklaar te maken…
De cultuur van de Japanners is: geen fouten, terwijl wij in het westen een fout-tolerantie hebben en het achteraf, met bijvoorbeeld garantieregelingen, met onze klanten regelen. Japanners zijn door het uitgangspunt van perfectionisme ook minder goed in innovatie, terwijl wij fouten maken wel oké vinden, maar van onze fouten willen leren en ons erdoor verbeteren. Bij samenwerking tussen twee bedrijven uit verschillende culturen is het dus verstandig dit soort cultuurverschillen helder te hebben en er zeker van te zijn dat de afspraken op dezelfde manier uitgelegd worden, zo stellen Daniëlle en Jitske. Dat is een supergoed advies, met name als je (zoals ik ooit) voor een multinational werkt.
Nomadisch werken
Bijzonder interessant vond ik ook de vergelijking tussen ons Nieuwe Werken (tegenwoordig: hybride) en de nomaden: Het Nieuwe Werken heeft vele vormen, van af en toe thuiswerken, via kantoortuinen met flexplekken naar volledig kantoorloos, virtueel werken. Soms heeft dat negatieve effecten. Vergaderingen worden niet meer bijgewoond, de ziel is uit het bedrijf. Veel volken, zoals de Touaregs of de Inuits, leven nomadisch, door de seizoenen gedwongen. Toch zijn hun stammen heel hecht. Hoe doen ze dat? Door aangepaste statussymbolen, bijeenkomsten, leiderschap en ‘voorouderlijke’ verhalen.
- Statussymbolen zijn normaliter mooie huizen of grote kantoren maar bij nomaden eerder draagbare schatten (denk aan gouden tanden bij de Masai). Bij thuiswerkers kun je denken aan “virtuele” symbolen zoals een prominente plek op het Intranet.
- Bij de nomaden zijn de bijeenkomsten heel belangrijk. Men sluit er huwelijken, houdt rechtszittingen, zingen en dansen. Bij het Nieuwe Werken heeft men de bijeenkomsten vaak wegbezuinigd, en dat is niet zo handig.
- Nomaden hebben ook leiders, zoals stamhoofden. Het Nieuwe Werken vereist ook middelmanagement en mentoren.
- Bij de nomaden zijn de verhalen rond het kampvuur belangrijk, over de goden en de voorouders. In de corporate wereld is het uitdragen van een missie en visie belangrijk om eenheid te bewaren.
Cultuurverandering
Het managementboek De corporate tribe is gericht op (cultuur-)veranderprocessen in organisaties en elke soort verandering wordt gekoppeld aan een vergelijkbare situatie in een vreemde cultuur.
Het boek bestaat uit 3 delen: je leest in deel 1 een stukje over organisatiecultuur en het vakgebied corporate antropologie, in deel 2 hoe onze relaties worden gevormd en hoe dit leidt tot cultuur, en in deel 3 over cultuurtransities. Dit laatste is de kern van het boek, cultuurverandering, wat in 5 soorten verandering uiteenvalt:
- (i) cultuurcreatie: gezamenlijkheid creëren;
- (ii) culturele continuïteit: het goede bestendigen;
- (iii) culturele heroriëntatie: terug naar de bedoeling;
- (iv) culturele healing: genezen en gezond maken;
- (v) culturele transformatie: als het echt anders moet.
De corporate tribe van Daniëlle Braun en Jitske Kramer werd ook uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2016.
Samenvatting van De corporate tribe: Snel , goed en goedkoop
Snel: Je leest deze Samenvatting in 30 minuten, het hele boek kost je ongeveer 7 uur.
Goed: Bij Kobo en Apple Books krijgt het 3 1/2 * van de 5.
Goedkoop: Je betaalt € 2,49; het oorspronkelijke boek kost € 40
Je kunt de Samenvatting van Daniëlle Braun en Jitske Kramer’s De corporate tribe kopen in mijn webshop, en je krijgt hem dan in ePub maar ook in PDF. Ook is de Samenvatting (soms iets duurder) te koop bij veel ebookhandels, zoals bij Bol.com, Kobo en Apple.
Andere wensen?
Wil je eerst even ‘proeven’ van mijn Samenvattingen? Download dan de gratis Samenvatting vanuit mijn webshop.
Wil je graag op de hoogte blijven van mijn lees- en schrijfwerk? Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]