Impressie van Mijn ego heeft altijd gelijk
In Mijn ego heeft altijd gelijk ā¦
.. . begint Roos met het meest heikele punt van ons denken: dat we niet weten, niet kĆŗnnen weten waarom we denken wat we denken.Ā We zijn ons vaak niet bewust met welke bril we naar mensen kijken, welke vooroordelen onbewust het plaatje kleuren. We hebben een blinde vlek voor onze onbewuste processen, want we dĆ©nken dat we het allemaal wel snappen. Dat is een illusie. We hebben een ‘storyteller’ die allerlei verhalen verzint, en we hebben het niet in de gaten. Daarnaast worden we beĆÆnvloed door anderen Ć©n door omstandigheden.
Ons ego zorgt ervoor dat we ons mentaal goed voelen, en haalt daarvoor allerlei trucjes uit. Denk aan neerwaartse sociale vergelijking en zelfdienende vertekening, psychologische termen voor heel herkenbaar gedrag.Ā Daarbij vinden we onszelf beter dan anderen en beter dan ‘gemiddeld’ qua talenten en vaardigheden.Ā En die illusoire superioriteit strekt zich ook uit tot onze morele en ethischeĀ kwaliteiten. Helaas staat dit in de weg van zelfverbetering.
Zelfwaardering
Sommige mensen hebben een lage zelfwaardering, andere een hoge, en dan zijn er nog de narcisten. Die reageren allemaal anders op complimenten en op kritiek. Nu is (hogere) zelfwaardering geen behoefte an sich, maar een gevolg van de vervulling van de drie basisbehoeften: Verbondenheid, Autonomie en Bekwaamheid. Bij de vervulling van die behoeften gaat ons strategische zelf nog wel eens de mist in.
We passen ons gedrag aan om aandacht en waardering te krijgen: zelfpresentatie. Maar van tƩ aardig gevonden willen worden, word je niet populairder, integendeel. En van teveel zelfpromotie krijg je geen verbondenheid. Bekwaamheid is te verhogen door goede feedback, positieve en negatieve. Maar het geven Ʃn ontvangen ervan is nog niet zo makkelijk, ons strategische zelf wil ons beschermen tegen slecht nieuws, zowel het geven ervan als het krijgen.
Zelfacceptatie en zelfcompassie
We moeten dus van dat manipulerende ego af.Ā maar hoe? Begin met je persoonlijke waarden leidend te laten zij bij wat je doet, dat is zelfbevestiging. Neem afstand van je emoties en gedachten, daar zijn oefeningen voor.Ā En zorg voor zelfacceptatie, en sterker nog: zelfcompassie. Hiermee houd je je ego in toom, maar ego-vrij word je nooit, je blijft bewust bekwaam, wordt nooit onbewust bekwaam.
Wat we als individu ervaren, heeft impact op onze samenleving.Ā Politici zijn nĆ³g gevoeliger voor hoe ze op een ander overkomen. Een onderdeel van een groep uitmaken, versterkt je (niet reĆ«le) overtuigingen, en je groep is natuurlijk altijd beter dan die andere groep. En onze soort (sapiens) is natuurlijk ook beter dan al die andere soorten.Ā Met al deze invloed van het ego zien we de samenleving, de wereld, niet zoals hij Ć©cht is.
Mijn conclusie: ons ego heeft niet altijd gelijk! Het is levensgevaarlijk!
Snel , goed en goedkoop
Snel: Je leest deze Impressie (een mini samenvatting met door mij gekozen highlights) in 17 minuten, of je luistert het in 30 minuten. Inclusief intro en ‘uittro’ 20/35 minuten. Het oorspronkelijke boek lezen kost je ongeveer 6 uur.
Goed: Mijn samenvattingen worden goed gewaardeerd bij o.a. KOBO.Ā Dit is pas mijn vijfde impressie, ik heb nog geen klantbeoordelingen voor impressies.
Goedkoop: Je betaalt ā¬ 1,69; het oorspronkelijke boek kost in paperback ā¬ 21,99 (bij Bol) en in ebook ā¬ 12,99
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.