POWERED BY ESCIA
Recensie: Ruis – gaat verder dan biases
Samenvatting van – De kracht van spijt
Opinie: Daily reflections for highly effective people – dagboekje
Must-read #118: Care to Dare
Vrouwendag 2023: 11 vrouwen schreven 11 relevante boeken
Piratenverlichting – leren van andere culturen
Must-read #117: No time
Recensie: De mens als grens – bijzonder
Familie: nicht Jitske Kramer
Recensie: Tijd tekort | tijd genoeg – hoe beleef jij tijd?
1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP
  • 0
11 Must read Q3
Persoonlijke Effectiviteit & Zelfzorg

11 must reads over persoonlijke effectiviteit

by Elly 08/09/2020
08/09/2020
686

Elke week voeg ik een boek toe aan mijn overzicht van MustRead management (en andere zakelijke) boeken. Recente boeken en klassiekers. Door mijzelf met 4,5 of 5 * gewaardeerd, en ook door andere lezers hoog gescoord! Inmiddels zijn dat er 55! Deze 11 boeken uit de categorie Persoonlijke effectiviteit en zelfzorg moet je gelezen hebben! 

Ontdek je sterke punten (2001)

Heb jij de kans om elke dag te doen wat je het beste kunt? Uit onderzoek blijkt dat dit vrijwel zeker niet zo is.  We maken te weinig gebruik van onze sterke punten, focussen op het verbeteren van onze zwakkere punten. Niet goed… Het ontwikkelen van je sterke punten is veel effectiever. Maar dan moet je ze wel eerst ontdekken! Ontdek je sterke punten (Now, Discover your Strengths) van Marcus Buckingham uit 2001, is door Tom Rath opnieuw uitgebracht in 2018.  In dit boek lees je alles over de 34 thema’s waarin die sterke punten geclusterd zijn. Niet alleen kun je jouw sterke punten ontdekken, ook worden je manieren geboden om hiermee aan de slag te gaan, om ze zo effectief mogelijk in te zetten. Lees meer over dit boek.

Intuïtie (2005)

We beslissen vaak ‘in een oogwenk’; vaak gaat dat goed maar vaak ook niet. Dat komt omdat onze vooroordelen onbewust ons oordeel beïnvloeden. Dat kan zomaar iemand’s leven kosten. De bestseller Intuïtie (Blink) van Malcolm Gladwell  schotelt ons diverse wetenschappelijke onderzoeken voor die mij echt schokten. Waarom werkt intuïtie heel goed voor sommige mensen, en juist niet voor anderen? Dit boek komt met een heleboel anekdotes en onderzoeken en legt uit dat de beste beslissers heel goed zijn in de snelle maar ook juiste selectie en interpretatie van informatie uit een overweldigende hoeveelheid input. Lees meer over dit boek.

Ja maar…wat als alles lukt? (2009)

Ja-maar gedrag leidt nergens toe, nou ja misschien naar decidofobie. Ja-maar wat als alles lukt? confronteert ons met dit Ja-maar gedrag: Ja, maar dat kan ik niet. Ja, maar daar ben ik te oud voor. Ja, maar zo ben ik nou eenmaal. Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar. Het maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Nadenken over het leven is tenslotte iets anders dan er aan deelnemen. Gelukkig is er hoop. Omdenken-bedenker Berthold Gunster leidt ons met 10 regels naar veel effectiever gedrag: Ja-en. Lees meer over dit boek.

Uitblinkers (2011)

Waarom zijn sommigen, zoals de Beatles, uitzonderlijk succesvol en anderen (zoals jij en ik?) een beetje gewoontjes? Talent? Ja. Maar ook door bijzondere omstandigheden in de economie of cultuur, toeval dus. En verder kansen grijpen en vooral heel veel oefenen. Veel feiten en statistieken wijzen volgens uit Uitblinkers (Outliers) van Malcolm Gladwell uit dat succesvolle mensen en groepen vaak mazzel hebben gehad. Maar met alleen toeval kom je er niet. Je moet de kansen die zich aandienen wel grijpen.  Het blijkt dat 10.000 uur trainen je een expert maakt, maar je moet die tijd om te oefenen wel nemen, of krijgen…. Lees meer over dit boek.

De plakfactor (2015)

Een goed idee verkoopt zichzelf, toch? Nee. Dat komt door de Vloek van Kennis. Wat voor jou overduidelijk, is voor een ander onbegrijpelijk. Je kunt die vloek ongedaan maken door gebruik te maken van een aantal principes. Als je gebruik maakt van Simplicity, Unexpectedness, Concreteness, Credibility, Emotions en Stories (ofwel SUCCES) bij het presenteren van je idee, blijft het vrijwel zeker hangen.  De plakfactor is de Nederlandse vertaling van de bestseller en klassieker ‘Made to Stick’ van Chip en Dan Heath. Lees meer over dit boek.

Nooit meer te druk (2015)

Druk, druk, druk zijn klinkt interessant, maar is gewoon ongezond. Onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek geeft Tony Crabbe in Nooit meer te druk (Busy) een aantal strategieën om orde te scheppen in je leven. Denk nu niet dat dit boek over time management gaat, want dat is niet zo. Tony stelt dat we dènken dat we het zo druk hebben omdat ons bedrijf steeds veeleisender wordt. Omdat onze inbox steeds voller wordt. Omdat we steeds meer vergaderingen hebben. Omdat er gewoon te veel te doen is! Maar Tony argumenteert dat dit onzin is. We hebben het druk omdat we gemakzuchtig, laf, oppervlakkig, verslaafd en kuddedieren zijn. Zo! Lees meer over dit boek.

Hooggeëerd publiek (2017)

Wat is een goede presentatie? Eentje die veel applaus krijgt? Eentje met humor? Of met visuals? Met storytelling? Nee. Een goede presentatie is er een waarmee je het doel bereikt dat je je vooraf hebt gesteld. Een waarbij je het publiek centraal stelt, ze leert kennen, je presentatie afstemt op hun manier om informatie op te nemen en in actie te komen. Hooggeëerd publiek van Judith de Bruijn bevat een doorwrochte methode om te leren een goede presentatie samen te stellen en te houden voor een grote groep. De indeling is grappig, de voorbereidingen tellen terug van drie maanden, drie weken, drie dagen, drie uur, drie minuten naar drie seconden. Heerlijk gestructureerd! Lees meer over dit boek.

Het kan ook anders (2017)

Non-conformisten, dwarsdenkers, tegensprekers. Steve Jobs (die het mishad!), Seinfeld, en Bridgewater’s Ray Dalio. Het kan ook anders (Originals) van Adam Grant toont aan dat origineel zijn de sleutel tot succes kan zijn. En dat je dit kunt leren! Het boek presenteert veel verrassende onderzoeken en verhalen uit de zakenwereld, de politiek en de sport- en entertainmentindustrie. Hieruit blijkt dat succesvolle non-conformisten helemaal geen geboren leiders zijn die risico’s gewillig aangaan. Het boek stelt juist dat iedereen kansen voor verandering en goede ideeën kan leren herkennen, onzekerheid kan overwinnen en suggesties kan opperen zonder dat iemand je de mond snoert. Lees meer over dit boek.

Concentratie (2018)

Dit boek is heel makkelijk leesbaar, ook de wetenschappelijke onderdelen, en heel gevarieerd door de vele voorbeelden en anekdotes. De tips om je concentratie langer vast te houden zijn bijzonder nuttig! Ik las het boek in 1 ruk uit (3 uur) en had hierbij dus géén last van concentratieproblemen! Wel moest ik vaak hardop lachen. Concentratie van Stefan van der Stigchel laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft het technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. Lees meer over dit boek.

De afvalpuzzel (2018)

Kahneman in de keuken, noem ik De afvalpuzzel van Martijn Bond. Een boek over psychologie, gewoonten afleren, gedragsverandering en gezonder leven. Met in de laatste hoofdstukken aanwijzingen hoe je met het geleerde je voedingspatroon verandert, en daardoor afvalt.  Misschien niet direct een managementboek, maar wel handig, in tijden van Corona! Afvallen wordt vaak gepresenteerd als een eenvoudige taak: minder eten en meer bewegen. Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Maar wat als je nieuwe wetenschappelijke inzichten over voeding combineert met de psychologie van afvallen, en dat giet in een praktisch plan dat wél vol te houden is? Lees meer over dit boek.

De logica van geluk (2018)

De boodschap van auteur Mo Gawdat is duidelijk: ongeacht hindernissen en beproevingen bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. De logica van geluk (Solve for happy) vertelt over de zoektocht van Gawdat, destijds Chief Business Officer bij Google X, naar geluk. Gawdat was gezond, extreem rijk en succesvol, maar voelde zich diep ongelukkig. Hij stelt zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden! Zijn formule (Geluk = jouw beleving van de gebeurtenissen in je leven -/- jouw verwachtingen van hoe het leven eruit zou moeten zien) en zijn lessen, met een flinke dosis boeddhisme, stoïcisme en mindfulness, lees je in dit positieve en optimistische boek. Lees meer over dit boek.

Jouw mening?

Wat zijn jouw Must Read boeken voor persoonlijke effectiviteit? En welke van mijn 11 keuzes vind je echt HELEMAAL niets? Laat je mening achter in de comments!

Samenvattingen

Van een aantal van deze boeken zijn ook Samenvattingen beschikbaar. Kijk in de shop, of ga naar je favoriete eBook retailer (Kobo, Bol.com, Apple Books).

Meer MustRead boeken vind je hier


 

0 reactie 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
Vorig bericht
De 11 best bekeken recensies van Q3 2020
Volgend bericht
Even bijpraten?

Laat een reactie achter Annuleren

ZOEK OF FILTER

Over Elly

Over Elly

Elly Stroo Cloeck

Ik heb 40 jaar (management-)ervaring op GRC, Financieel en Internal Audit gebied. Die gebruik ik voor mijn recensies, samenvattingen en leestoetsen.

DE NIEUWSTE BLOGS

  • Recensie: Ruis – gaat verder dan biases

  • Samenvatting van – De kracht van spijt

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn kwartalige nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste must read boeken, samenvattingen, leestoetsen en recensies!

  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Copyright 2020 - ESCIA - 1001 Management Boeken | Gebouwd door Appel en Eelman

1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.

Close