Elke week schrijf ik een recensie, inmiddels staan er 185 op mijn website. Welke 11 recensies werden door jullie het meest gelezen in de afgelopen 3 maanden? Doe inspiratie op door te lezen wat veel anderen vóór je lazen! Grappig: het boek wat ik het best vond staat niet op #1 …… maar op #5.
#11: De tweede berg
We spenderen een groot deel van ons leven aan het maken van carrière, opbouwen van status, ons afvragen wat anderen van ons denken. Dat is onze eerste berg. Dan verandert er iets. We zoeken naar betekenis, de zin van ons leven. Maar het gaat niet om vinden, het gaat om gevonden worden, geroepen worden. Je vindt jezelf als je jezelf weggeeft, of overgeeft. Als je je niet langer afvraagt: Wat wil ik? Maar: wat wil het leven van mij? Als je je daaraan overgeeft, beklim je de tweede berg. Dit is de kern van het boek De Tweede Berg van David Brooks, uit 2020 (Nederlandse vertaling, origineel uit 2019). Lees mijn recensie hier.
#10: Thuis ben ik niet zo leuk
Dit boek is niet grappig, zegt auteur Jos Burgers, het is bedoeld om je te leren hoe je humor kunt inzetten in je klantcontacten. En hoe je dat vooral niet moet doen. Sorry, Jos, maar ik vond dit boek wèl grappig. Dat komt door alle voorbeelden om de leerpunten van Thuis ben ik niet zo leuk uit 2020 te illustreren. Juist door die grappen blijven die lessen uit dit prima boek goed hangen. Lees mijn recensie hier.
#9: Lean Privacy
Ik heb tegenwoordig een webshop. Met klanten. En dus heb ik opeens meer persoonsgegevens. Nu is de AVG alweer 2 jaar in effect, maar veranderingen in je bedrijf leveren toch altijd weer nieuwe vragen op. Fijn daarom dat er een compact, zeg maar ‘lean’ boekje is, wat kleine ondernemers helpt om privacy-vraagstukken op een efficiënte manier op te lossen: Lean Privacy van Nico Mookhoek uit 2020. Lees mijn recensie hier.
#8. Tribaal kantoorgedoe
Wat een teleurstelling, het boekje is zo dun! Dat was mijn eerste gedachte toen ik Tribaal kantoorgedoe van Danielle Braun uit 2020 uit de enveloppe haalde. Een uur later heb ik het uit èn ben ik vol bewondering. Dun ja, maar met meer ‘food for thought’ dan een ander boek in 300 bladzijden stopt. Heel veel originele gedachten die soms lijnrecht tegen de gevestigde mening ingaan. Lees mijn recensie hier.
#7. Iedereen risicoleider
Gewèldig vond ik het vorige boek van Martin van Staveren: Risicoleiderschap. En dus las ik vrijwel direct na publicatie het vervolg: Iedereen risicoleider. In dit boek uit 2020 gaat hij verder in op onze denkpatronen en overtuigingen, die ons belemmeren bij het optimaal omgaan met risico’s. Het boek geeft handreikingen hoe onze risicoleiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Lees mijn recensie hier.
#6. Flow
Het is verbazingwekkend hoe dit boek Flow van Mihaly Csikszentmihalyi uit 1990, dus al 30 jaar oud, nog steeds relevant is! Het snijdt tijdloze thema’s aan: ons zoeken naar geluk, en naar een betekenisvol leven. Natuurlijk had het me niet moeten verbazen, tenslotte wordt er vrijwel continue naar dit boek verwezen, ook door managementboeken die zeer recent geschreven zijn. Een tijdloos boek dus. Lees mijn recensie hier.
#5. Slaap
Tsjernobyl was (mede) de schuld van medewerkers met een slaaptekort. En dat geldt ook voor Exxon Valdez. Productiviteitsverlies als gevolg van slaaptekort is al snel 2% van het bbp. Slaaptekort kost een bedrijf per medewerker circa $3000. De kans op ziekte en overlijden stijgt door slaaptekort aanzienlijk. Slaappillen maken dat nog erger. Heb ik de aandacht? Mooi, want de titel van dit uitstekende boek Slaap van Matthew Walker uit 2019 trekt misschien niet zo snel de aandacht als je op zoek bent naar een managementboek. Terwijl er bijzonder veel instaat wat jouw bedrijf (en jezelf en je medewerkers) kan helpen. Oorzaken èn een aanzet voor een oplossing. Lees mijn recensie hier.
#4. Een zelfstandig geluid
Bestaat de zzp-er nog als je dit leest? De Commissie Borstlap heeft voorstellen gedaan die praktisch een eind maken aan het zzp-schap voor hen die arbeid verrichten. In dienst of via het uitzendbureau, anders niet. Gaat minister Koolmees dit overnemen? Of laat hij een eigen geluid horen? Pierre Spaninks schetst in Een Zelfstandig Geluid uit 2020 hoe het zover heeft kunnen komen. Lees mijn recensie hier.
#3. Inspirerend leiderschap op afstand
Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Of zitten we, zodra het kan en mag, alweer met z’n allen in de kantoortuin? Omdat jij als baas denkt dat je het best kunt leidinggeven als je je mensen dicht bij je hebt? Of omdat je niet beter weet? Laat je dan inspireren door Inspirerend leiderschap op afstand van Godelieve Meeuwissen, uit 2020. Het is een compact, goed gestructureerd boekje met concrete, en soms heel originele managementlessen. Lees mijn recensie hier.
#2. Fantoomgroei
Hoe kan het dat de winst van bedrijven voornamelijk de aandeelhouders ten goede komt en niet de werknemers? Waarom accepteren we dat de inkomensstijging al decennia stagneert? En wat kunnen we daaraan doen? Dat lees je in de smakelijk vertelde ‘ontdekkingstocht’ naar een nieuwe economie: Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten uit 2020. Lees mijn recensie hier.
#1. 50 veranderprincipes
De 50 veranderprincipes zijn de vooroordelen en biases uit Kahneman’s Ons feilbare denken en Cialdini’s Invloed en Pre-suasion, met daarbij de motivatoren uit Pink’s Drive. Want: het gebruik (of misbruik) maken van deze gedragsfactoren heeft meer effect bij verandering dan allerlei ‘systeem’-interventies, zoals regels en processen, aldus de auteurs Theo Janssen & Peter Brouwer. De principes worden uitgebreid uitgelegd met voorbeelden. Het tweede deel van het boek uit 2019 gaat over interventies. Deze worden op hoog niveau gelinked aan één of meer gedragsfactoren. Lees mijn mini-recensie hier.
Geïnteresseerd in mijn andere 174 recensies? Die vind je hier, met een handige zoekfunctie op categorie, mijn rating en publicatiejaar van het boek.