Vrijdag 25 november 2022: Black Friday. Ga jij ook helemaal los op de koopjes? Sla je heerlijk een hele stapel nieuwe boeken in? Waarom eigenlijk? Pak eens een boek uit je eigen boekenkast! Ruil een boek met een vriend of collega. Bestel dat boek wat je áltijd al had willen lezen bij de bibliotheek. Snuffel in de kringloopwinkel. Bezoek een minibieb. Speur naar een boek-met-ervaring. Koop vandaag eens géén nieuw boek!
Wil je het hebben of wil je het lezen?
Het grootste gevaar in mijn huis? Managementboek Magazine. Vol met interviews, recensies en reclame van nieuwe boeken. De koopziekte slaat vrijwel direct toe: dát boek wil ik hebben, en dát, oh en ook die nieuwe van de fijne auteur! Oké, mijn boekenkast staat nog vol met ongelezen boeken (Tsundoku!) maar die nieuwe boeken wil ik nóg liever. Herkenbaar? Tegenwoordig wacht ik even met direct bestellen en bedenk ik: wil ik het hebben? Of wil ik het lezen? In ieder geval het laatste … Het eerste hoeft niet altijd persé, toch? Hoe is dat voor jou?
Nú lezen of later lezen?
Moet je het nú direct lezen of kan het over een paar maanden ook nog? Soms koop je een boek omdat je met een probleem zit dat opgelost moet worden, en wil je nú alle relevante boeken daarover lezen. Maar veel vaker koop je een boek omdat het onderwerp of de schrijver je aanspreekt. Klimaatverandering. Organisatiecultuur. Leiderschap. Die boeken zijn na een paar maanden niet verouderd. (Als dat wel zo zou zijn, zou je ze dan tóch kopen? Artikelen lezen over dat onderwerp is dan veel zinniger, die zijn altijd veel meer up-to-date.) Probeer eens die boeken die je graag wilt hebben op een lijstje te zetten en na 3-6 maanden te kijken of je ze nog steeds wilt lezen. Of is er inmiddels een ander boek uit, wat je nóg liever wilt?
Niet nieuw kopen
Nieuw uitgebrachte titels kun je al na een paar maanden bij de bibliotheek bestellen. Ook vind je ze dan al op andere plekken, zoals een minibieb, kringloop, of een tweedehands-boekensite als Boekwinkeltjes. De 7 vinkjes van Joris Luyendijk bijvoorbeeld, is daar nu al te koop voor de helft van de prijs.
Ruilen is natuurlijk altijd een goede optie. Vraag eens aan een vriend of collega of die dat ene boek heeft wat je zo graag wilt lezen, en of hij/zij dat wil ruilen voor een boek uit jouw collectie. Voor je het weet zit je een avond te praten over jullie favoriete boeken en schrijvers, óók fijn! Met mij kun je trouwens ook boeken ruilen. Je leest er hier meer over.
Oude wijsheid in nieuwe kaften
En dan de laatste optie: het nieuwe boek helemaal niet lezen. Het valt me namelijk op dat veel boeken wel héél erg lijken op het vorige boek van die auteur. De kern wordt eens flink herkauwd, ziet er anders uit, maar ís niet anders. Of ze zijn gebaseerd op klassiekers als The 7 Habits, Influence, Thinking, Fast and Slow, en dergelijke. Het moderne vernisje is vaak erg dun en de diepgang van het origineel verdwenen in populair taalgebruik en onrealistische voorbeelden. Staat er niet nog een bestofte klassieker in je kast? Herlees die eens!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!