Op 7 juni 1994 ligt Andy Longclaw in het ziekenhuis in Walton, en Peggy belooft hem de wereld te vertellen hoe zij beiden hun bedrijf hebben gered. Hij ligt op zijn sterfbed en weet dat er veel mensen zijn ‘wiens geest sterft zodra ze op hun werk zijn’. Hij wil dat iedereen hoort over de geestdrift van de eekhoorn, de manier van de bever en de gift van de gans. Andy is Indiaan, dat moge duidelijk zijn! Even later overlijdt Andy en terwijl Peggy richting restaurant Denny’s loopt om bij te komen, hoort ze twee mannen tegen elkaar zeggen: ‘De boeddhisten zeggen dat als de leerling ontvankelijk is, de leraar zich als vanzelf zal presenteren.’ En inderdaad, toeval bestaat niet: een van die twee mannen is Ken Blanchard, en hij schrijft met Peggy Gung Ho!, over hoe deze visie de fabriek van Peggy en Andy van het faillissement redde en hen zelfs een prijs van het Witte Huis opleverde. Ik schreef er ook een Samenvatting van.
Het managementboek Gung Ho! …
… is opgezet rond de drie verhalen uit de natuur en de vergelijkbare manier van werken die door Peggy en Andy in de fabriek wordt geïmplementeerd, om medewerkers te motiveren.
De leider en de natuur
In de geestdrift van de eekhoorn wordt beeldend uitgelegd waarom de eekhoorns met bolle wangen rondrennen, onvermoeibaar, en hoe diezelfde geestdrift in elke organisatie kan worden gekweekt: een belangrijk, zelfs levensbelangrijk doel, dat alle moeite waard is.
De manier van de bever laat ons kijken naar de beverdam, en hoe die na hevige regenbuien weer wordt opgebouwd, door schijnbaar ‘stuurloze’ bevers. In onze organisaties is dit te vertalen naar zelfsturende teams, en nog belangrijker: vertrouwen van de leiders in de vaardigheden van hun ondergeschikten.
Tenslotte de gift van de gans, wat neer komt op vooral heel veel herrie maken: gak-gak-gak-gak. Dit zijn geen waarschuwingen, of instructies van de hoofd-gans, nee dit is gewoon enthousiast elkaar aanmoedigen. In onze organisaties zouden weleens meer complimenten gegeven kunnen worden, of in ieder geval aanmoedigingen. Niet 1 keer per jaar in de evaluatiegesprekken, maar gewoon elke dag.
Het boek is in de eerste persoon geschreven (Peggy) en verhaalt over haar uitjes met de Indiaan Andy naar het bos waar zij de dieren observeert en haar worstelingen in de fabriek om als leider die geleerde principes te implementeren. Dat maakt het boek bijzonder goed leesbaar en grappig. Maar ook heel herkenbaar!
Samenwerken en inspireren
Gung Ho! staat voor enthousiast samenwerken, een term die in de Eerste Wereldoorlog opkwam en in de Tweede Wereldoorlog bekend werd, onder andere door een Hollywood film. Nu is het werk geen oorlog en bepaald geen film, maar evengoed zijn de principes heel goed te gebruiken. Gedemotiveerde medewerkers kunnen een bedrijf te gronde richten, dus daar kunnen we maar beter wat aan doen! Dit is niet (alleen) de taak van de HR-afdeling, maar van iedere manager, natuurlijk van de leiders, maar zeker ook van ons GRC-professionals, omdat continuïteit en reputatie van de organisatie geraakt worden door medewerkers-motivatie.
Mijn waardering: 4 1/2 *
Dit boek koop je bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Samenvatting van Ken Blanchard’s Gung Ho! : Snel en goedkoop
Waarom zou je deze samenvatting lezen? Het oorspronkelijke boek is het waard om onverkort te lezen, maar..
…soms vraag je je af of een boek niet meer van hetzelfde is, soms heb je zoveel boeken op je te-lezen-lijstje dat je er niet aan toekomt, soms heb je er het geld niet voor, soms heb je er de tijd niet voor…….Hoe mooi is het dan als je een samenvatting kunt lezen?!
En soms….lees je een samenvatting omdat je helemaal niet van managementboeken of van lezen houdt. Geldt dit voor jou? Dan hoop ik dat deze samenvatting je inspireert meer te gaan lezen! Lekker lezen, efficiënt leren!
Snel: Je leest deze samenvatting in 15 minuten, het hele boek kost je ongeveer 2,5 uur.
Goedkoop: Je betaalt EUR 0,99 , het oorspronkelijke boek kost EUR 20.
Je kunt de Samenvatting van Ken Blanchard’s Gung Ho! kopen in mijn webshop, maar ook (iets duurder) bij Bol.com, Kobo en Apple.
Wil je eerst even ‘proeven’ van mijn Samenvattingen? Download dan gratis de Samenvatting van Kate Raworth’s Donuteconomie!
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen van managementboeken en recensies.