Ellen was dol op stenen, verzamelde ze, en sorteerde ze op grootte, vorm en kleur. Natuurlijk (?!) ging ze geologie studeren. Toen ze was afgestudeerd, ging ze niet aan de slag als geologe, nee hoor, ze ging gewoon verder met bijverdienen als oppas en hondenuitlaatster. Ze had een bloedhekel aan het soort werk dat een geologe doet. Herkenbaar?
Ellen is niet de enige: in de VS doet maar 27% iets met de studie. Dus als jij denkt dat je carrière móét maken in het gebied waarin je bent afgestudeerd, dan is dat een dysfunctionele overtuiging. En zo’n overtuiging moet je herformuleren om wat van je leven te maken.
Het is een sterke start van dit boek, Ontwerp je eigen leven, …
… waarin nog een aantal van die dysfunctionele overtuigingen aan de orde komt: ‘Als je succes hebt, moet je gelukkig zijn’. En: ‘Op je 45-ste is het te laat om te switchen’. Hoe kom je van die overtuigingen af en geef je een draai aan je leven? Door te denken als een (industrieel) ontwerper! Kijk eens naar een iPhone of een Ferrari! Mooi he? Dat is het werk van ontwerpers, en met hun methoden kun je ook je leven ontwerpen: Life Design. De auteurs, Bill Burnett en Dave Evans, hebben (40 jaar geleden) aan Stanford gestudeerd: productie-ontwerp en werktuigbouwkunde. Nu geven ze daar de cursus Life Design: eerst alleen aan de Stanford studenten in product-ontwerp en nu aan iedereen.
Prototyping
De kern van de methode is dat een ontwerper de weg vooruit niet bedenkt, maar bouwt. Hij fantaseert niet, maar maakt een prototype en leert daarvan. En bouwt dan een nieuw prototype. Je hebt dus een ontwerper-mindset nodig, waaronder vallen: nieuwsgierigheid, actiebereidheid, herformuleren van het probleem, bewustzijn dat ontwerpen een proces is, en fundamentele samenwerking.
Je hoeft geen passie te hebben als je start, maar je zult een passie hebben gevonden als je Design traject klaar is. Door dingen te proberen, daarvan iets leuk te vinden, ontwikkel je een passie. Ook levert dingen uitproberen vaak ‘toevalstreffers’ op: je komt iemand tegen die jou aan precies de gewenste baan kan helpen!
Zelfonderzoek
Het boek begint met een self-assessment: waar sta je nu? Hoe is het met je gezondheid, liefde, spel en werk? Moet er ergens wat gebeuren, is er een probleem? Is dat probleem een ‘zwaartekrachtprobleem’? Dat is een nuttige stap: beoordeel eerst heel kritisch of jouw probleem wel op te lossen is. Dit doet erg denken aan Covey’s Cirkel van Zorg en Cirkel van Invloed. Kun je er geen invloed op uitoefenen, laat het dan los.
Boeiend, maar niet vernieuwend
Ook de volgende stappen uit het boek zijn boeiend, en herkenbaar als je de boeken van Martin Seligman (Flourish), Angela Duckworth (Grit) en Mihaly Csikszentmihalyi (Flow) hebt gelezen. Echt vernieuwend is dat dus niet; de toegevoegde waarde van dit boek is dat die inzichten in een stappenplan zijn gegoten, inclusief oefeningen, om je inzicht in jezelf te geven.
De hoofdstukken zijn gelardeerd met voorbeelden van studenten van de auteurs, dat levert heel herkenbare situaties op. De uitwerking ervan vond ik vaak en beetje simplistisch (‘Elise hield van Italiaans eten en begon dus zomaar een delicatessenwinkel, zonder ooit in een winkel te hebben gewerkt of iets soortgelijks’). De aanbeveling dat dit boek ‘vergelijkbaar met Malcolm Gladwell’ is, is wat mij betreft misplaatst.
O ja, en Ellen? Ze hield wel van sorteren, organiseren en kwam terecht bij een bedrijf waar ze nu de on-line veilingen van ……………. edelstenen organiseert.
Mijn waardering: 3***
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen van managementboeken (kijk eens op Bol, Kobo of iBooks) en recensies. Voor deze recensie ontving zij het boek ‘Ontwerp je eigen leven’ van Managementboek.nl