Een mini-recensie van het managementboek Werken met millennials van Thijs Launspach uit 2019. Ongeveer 1 minuut leestijd.
In Werken met Millennials….
… lezen we dat er allerlei verhalen de ronde doen over millennials (geboren tussen circa 1980 en 2000): ze zijn niet loyaal aan hun werkgever, verwend, meer geïnteresseerd in zingeving dan status, en héél gevoelig voor burn-out. Kloppen die verhalen? Sommige wel, en sommige ook niet, legt dit boek uit. Je leert hoe je als werkgever millennials aan je kunt binden door hun behoeften te begrijpen, hoe je stressklachten herkent, hoe je zowel verantwoordelijkheid als veiligheid kunt bieden, èn hoe je ze inspireert.
Mini-recensie van dit managementboek
Interessant vond ik met name de hoofdstukken over SocMed en de druk die dat ‘perfecte plaatje’ oplevert, en over onze (boomers) opvoedmethoden, en waar díé dan weer door zijn beïnvloed. De neiging om zich succesvoller etc. voor te doen dan ze zijn wordt mooi geillustreerd door de cv van een vakkenvuller bij AH: ‘uitvoerend medewerker interne logistiek bij een internationaal concern in food en non-food’. Ben je als millennial toch niet zo succesvol? Dan heb je niets om de buitenwereld te laten zien en trek je je helemaal terug uit het sociale leven. Kiezen dus tussen burn-out en eenzaamheid. Slechte zaak, dit boek is een welkome stap om het tij te keren.
Ik gaf het 3 *
Meer recensies van managementboeken over Organisatie, management en teams vind je hier.