Must-read #111: Het geheugenpaleis (Moonwalking with Einstein) van Joshua Foer uit 2011. Ons geheugen is tot veel, heel veel in staat. Foer beschrijft de technieken om zoveel mogelijk te onthouden in de vorm van een verhaal over zijn deelname aan de ‘geheugenkampioenschappen’. Ik leerde mij Claudia Schiffer in een bad vol hüttenkäse voor te stellen …
Het managementboek Het geheugenpaleis …
… leert dat je je veel, heel veel meer kunt herinneren als je de niet-te-vergeten zaken zo bijzonder mogelijk visualiseert. Het boek is geschreven in de vorm van een jaar uit het leven van journalist Foer, die in 2005 de Amerikaanse geheugenkampioenschappen bezoekt. Daar wordt hij uitgedaagd om in 2006 óók deel te nemen aan die kampioenschappen. Het jaar van het oefenen hiervoor is de rode draad van het boek. Het is grappig, leerzaam door de oefeningen en spannend ook nog, want hoe zou Foer het doen, in 2006? Een mooi voorbeeld van storytelling!
Historie van geheugentraining
In dat jaar verdiept Foer zich ook in de historie van ‘het memoriseren’, de techniek van het Geheugenpaleis, die 500 jaar voor Christus ontstond toen een paleis instortte tijdens een banket, en de nabestaanden tussen de onherkenbaar verminkte lijken naar hun familieleden zochten. De Griekse dichter Simonides overleefd de ramp en ‘keerde de tijd om in zijn hoofd’, zag de brokstukken zich weer samenvoegen tot één geheel, zag de tafels met eten, en de mensen praten en lachen. Zo kon hij precies aangeven wie waar had gezeten.
Weetjes over het geheugen
Naast de historie komen er ook veel ‘weetjes’ voorbij. Denk aan de moeite die Artificial Intelligence heeft met gesproken teksten (want: geen spaties en specifieke uitspraak), hoe Mindmapping ontstond, etc. Maar het belangrijkste is natuurlijk de beschrijving van de oefeningen en de verklaring waarom deze technieken werken. En ze werken zeker! Foer raakt zeer bedreven in het onthouden, zijn oefeningen zijn af en toe hilarisch, en leveren mooie beelden op, bijvoorbeeld het beeld van Foer die moonwalkt met Einstein.
De capaciteiten van het brein
Ga je door deze technieken nu onthouden waar je je auto hebt geparkeerd? Of waar je je autosleutels hebt gelaten? Nee. Tenzij je het visualiseert met extreme beelden. Maar dàt doen vergeet je meestal óók. Wel ben je nu overtuigd dat oefening inderdaad kunst baart. Je brein is tot heel veel in staat, wat aandacht, concentratie, motivatie en oefening vereist. Waar zijn we allemaal nog méér toe in staat?
Auteur Joshua Foer …
… is een Amerikaanse journalist, en de jongere broer van de schrijver Jonathan Safran Foer. Hij heeft een Bachelor in ecologie en evolutionaire biologie. Hij schreef Het geheugenpaleis (Moonwalking with Einstein) in 2011, nadat hij (spoiler alert!) in 2006 de U.S.A. Memory Championships won. In 2016 schreef hij Atlas Obscura, over ‘de verborgen wonderen van de aarde’. Hij schrijft ook artikelen voor National Geographic, The New Yorker, en een aantal nationale kranten. (Uit Wikipedia).
Waarom is Het geheugenpaleis een must-read?
Dit is een uitstekend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe ons geheugen werkt. Het levert veel feitenmateriaal verstopt in een aanstekelijk, grappig verhaal.
Lees Elly d’r Recency en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek!
Ook andere lezers waarderen dit boek:
Bol.com gaf 4 1/2 * , Managementboek.nl geeft geen rating .
Goodreads gaf het 4 *, Amazon 4 1/2 *
Waar kun je dit managementboek kopen?
Je kunt dit boek kopen o.a. bij Managementboek.nl en bij Bol.com
Of ga naar je lokale boekhandel. Of doe eens duurzaam en kijk voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates! Vul hier je emailadres in en ontvang tot 2x per week mijn blog in je inbox.