Must-read #123: Het doel van Eliyah M. Goldratt uit 1984 (Engelstalig origineel The Goal). Fictie? Nou, ja en nee. Een businessnovelle, één van de eersten. Daarom kun je wat gedateerde ‘details’ verwachten, maar ook een issue wat (weer) helemaal van deze tijd is: teveel focus op efficiency kan de doodsteek voor je bedrijf betekenen.
Het boek Het doel …
… leest als een detective. Hoofdpersoon Alex Rogo is verantwoordelijk voor een fabriek die niet goed draait. Hij heeft 3 maanden om de problemen op te sporen en op te lossen, anders wordt de fabriek gesloten. Alex gaat keihard aan het werk en zet daarmee zijn huwelijk op het spel. (Dit persoonlijke nootje maakt het verhaal nóg persoonlijker, menselijker).
Uitzoeken wat nu eigenlijk het probleem is blijkt best moeilijk, ondanks (of dankzij?) dat het hele MT meezoekt. Elke manager heeft zijn eigen overtuigingen. Alex krijgt hulp van Jonah, een oude studievriend. Die geeft geen antwoorden maar stelt wel de goede vragen. Wat is ‘het doel’ van het bedrijf? Output! De overtuigingen van de managers komen op losse schroeven te staan. “De strijd om hoge efficiency brengt je verder van het doel”, is een van de vele inzichten die Jonah hen geeft.
Eén van de machines blijkt de beperking te zijn voor volumeverhoging. De kosten beperken, efficiency dus, blijkt averechts te werken. Die kostenbesparende maatregelen hebben ze zelf ooit ingevoerd! De vraag naar het doel bracht het inzicht dat de activiteiten afgestemd moesten worden op geld verdienen in plaats van te besparen.
Theory of Constraints
Het verhaal verklaart de basisprincipes van de beperkingentheorie, de Theory of Constraints, die door Eliyahu Goldratt is ontwikkeld. Prioriteit van Goldratt is het volume van de output van een fabriek, daarna het zorgen dat de voorraden zo beperkt mogelijk zijn en dan pas het beperken van de operationele uitgaven. Het zou dus kunnen zijn dat een niet optimale benutting van arbeidsuren gunstig is! Hiermee druist hij tegen de gangbare denkwijze in.
Het gaat dus om het vinden van de beperking, de bottleneck. Daarna bepaal je hoe de beperking optimaal gebruikt kan worden. De derde stap is om al het overige ondergeschikt te maken aan de beperking. In ‘Het doel’ is dus de machine leidend. Daarna is het van belang om de capaciteit van deze beperking te verhogen. En als laatste stap: ga terug naar de eerste stap, en zoek de volgende beperking.
Goldratt legt de Theory of Constraints in het boek briljant uit aan de hand van de metafoor van de groep padvinders die een lange wandeltocht gaat maken. Herbie, een nogal dikke, trage padvinder houdt de hele groep op. Herbie vooraan, achteraan en in het midden: niets werkt, het tempo blijft laag. Beperkende schakels of bottlenecks moeten in het denken van Goldratt ‘versterkt’ of ‘ontlast’ worden. In het geval van Herbie betekent dat een minder zware rugzak. Voor de fabriek houdt het in dat de bottlenecks -robots- nooit stil gezet mogen worden en dat er geen pauzes genomen mogen worden bij de bottleneck.
De vraag die blijft: was de machine de beperkende factor? Of het efficiency-streven?
Auteur Eliyahu M. Goldratt …
… werd in Israël geboren in een rabbijnse familie. Hij promoveerde als natuurkundige, en ging aan het werk als businessconsultant. Goldratt was de bedenker van de Theory of Constraints (afgekort: TOC); hij beweerde oplossingen te hebben gevonden voor generieke problemen binnen organisaties door er wetenschappelijke methoden op los te laten. Hieronder vallen ook de Optimized Production Technique, de Thinking Processes, Drum-Buffer-Rope, Critical Chain Project Management (CCPM) en andere tools. Goldratt werd door het tijdschrift Fortune uitgeroepen tot ‘goeroe van de industrie’ en door Business Week tot ‘genie’.
Goldratt schreef na Het doel (The Goal) uit 1984 onder andere ook: Het hooibergsyndroom (The Haystacksyndrome-1990), Het is geen toeval (It’s not Luck – 1994), De zwakste schakel (Critical Chain – 1997), De race (The Race – 2000), Noodzakelijk maar niet voldoende (Necessary but not sufficient – 2001), De keuze (The Choice – 2009) en Dat is toch duidelijk? (Isn’t it Obvious?) – 2009). Hij schreef ook een aantal essays en zelfs een toneelstuk.
Waarom is Het doel een must-read?
Omdat het doel van een bedrijf of initiatief nog wel eens uit het oog verloren wordt. Consultants zijn goed in snijden in de kosten, maar dit lost structureel niks op.
Ook andere lezers waarderen dit boek:
Bol.com geeft 4 1/2 * , Managementboek.nl geeft 4 1/2 *.
Goodreads geeft het 3 1/2 *, en Amazon geeft 4 1/2 * (Engelstalige versie).
Waar kun je Het doel kopen?
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates! Vul hier je emailadres in en ontvang mijn blog in je inbox.