Must-read #130: Verdraaide organisaties van Wouter Hart uit 2012. Hart leest geen managementboeken, zegt hij. Hij is erin geslaagd een uiterst zinnig en inspirerend boek te schrijven door alleen maar te observeren, patronen te zien. Sja, waarom zouden wij dan nog wél die boeken lezen? Beter besteden we onze tijd aan écht kijken naar de organisatie, de werknemers!
Het managementboek Verdraaide organisaties …
… stelt dat we zo druk zijn met doelen formuleren, liefst SMART, dat we de bedoeling van het werk vergeten. We zijn zo druk met modellen, processen, het managen, dat we vergeten dat dit alleen maar weergaven zijn van de werkelijkheid, en niet de werkelijkheid zelf.
Hart schotelt ons een model (ha ha!) voor met drie concentrische cirkels: de binnenste is de bedoeling, dan volgt de leefwereld en de buitenste is de systeemwereld. De systeemwereld bestaat uit al onze modellen van de werkelijkheid, onze procedurebeschrijvingen, onze verslagen, alles wat we gebruiken om bepaald gedrag af te dwingen (=managen). De leefwereld is wat we in werkelijkheid doen. En de bedoeling is waarvoor we het doen.
We werken van buiten naar binnen: de systeemwereld is leidend, gedrag in de leefwereld volgt en resulteert in de bedoeling. Niet goed, stelt Hart, we moeten die richting omdraaien. Eerst de bedoeling, daaruit volgt gedrag, en dat wordt ondersteund door het systeem.
Van belang is om het verschil te zien tussen de bedoeling en het doel. Bij een doel ligt het proces om er te komen behoorlijk vast, de bedoeling is een uitgangspunt waarbij iedere keer de volgende stap genomen wordt op basis van die bedoeling en de huidige omstandigheden. Omstandigheden zijn niet voorspelbaar, en hoe meer ze afwijken van je plan, hoe meer moeite het kost om je doel te bereiken. De bedoeling is een ankerpunt, maar ook een ‘wenkend perspectief’, en een referentiepunt voor al het handelen.
Om de draai te kunnen maken van een system dat leidend is naar ondersteunend, geeft Hart een aantal modellen en een overzicht van zaken die minder en meer moeten (zoals minder antwoorden geven en meer vragen stellen, minder low trust-high tolerance, meer high trust – low tolerance), die niet heel origineel, maar wel supernuttig zijn om de organisatie steeds meer vanuit de bedoeling te laten functioneren.
Auteur Wouter Hart …
… studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming en kwam daarna als trainee terecht bij het Europese Centrum voor Dienstbaar Leiderschap. Op zijn 25ste doceerde hij daarover aan de Universiteit Utrecht en werkte hij als organisatieadviseur voor verschillende organisaties. In 2008 schreef hij ‘Leiders van vandaag – lessen voor morgen’ dat genomineerd werd als Managementboek van het Jaar. Hart is oprichter van en adviseur bij Verdraaide Organisaties. Vanuit zijn creatieve, niet-bedrijfskundige achtergrond onderzoekt hij de patronen onder het huidige organisatie-denken en hoe met minder beheersbaarheid veel betere prestaties kunnen worden gerealiseerd. Daarover geeft hij lezingen, workshops en trainingen. Na Verdraaide organisaties schreef hij nog Anders vasthouden (2017) en De oplossingenmachine (2023). Ik verwacht zijn volgende boek in 2030. (2008-2012-2017-2023-20xx).
Waarom is Verdraaide organisaties een Must Read?
Omdat het op buitengewoon aansprekende manier een waarheid vertelt die niet nieuw is, maar die we wel vaak vergeten: het gaat om de bedoeling van je gedrag, niet om de regels.
Lees Elly d’r Recensy en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek!
Ook andere lezers waarderen dit boek:
Bol.com geeft 4 1/2* , Managementboek.nl geeft 4 1/2*
Goodreads geeft het 4 *.
Waar kun je Verdraaide organisaties kopen?
-
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
- Of luister het gratis via Kobo-Plus…..
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nee, nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
Maar … een superkorte samenvatting vind je wel op de organisatiepagina van de auteur.
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief en/óf mijn wekelijkse blog-updates