Must-read #137: Verbaal meesterschap van Remco Claassen uit 2022 (geüpdate versie). Hoe word je een goede spreker? Wat zijn de valkuilen bij spreken? Waarom onthouden mensen niet wat je ze vertelt? Na het lezen van dit boek ken je alle ingrediënten om een betere spreker te worden. En het is een stuk simpeler dan je denkt, waarom lees je hier!
Het managementboek Verbaal meesterschap …
… geeft ons eerst vier valkuilen, die erg herkenbaar zijn.
- Ons reptielenbrein dat ons direct, onbewust, laat reageren op de omgeving. Niet handig bij je vervelende baas.
- De amygdala, die ons voorziet van angst en stress, waardoor we fel en ongenuanceerd worden.
- We wijzen een ander af als die niet precies zo is als wijzelf. Daardoor staan we niet open voor verandering. Goede sprekers begrijpen dat en helpen een brug te slaan naar andere ideeën.
- Ons ego, dat liever ziet dat we zelf aan het woord zijn dan dat we naar anderen luisteren.
Natuurlijk krijgen we tips hoe deze valkuilen te vermijden.
Spreektips
Daarna volgen de spreektips. Direct wordt al de bijl aan de wortel van bestaande presentatievaardigheden-cursussen gezet. Opbouw van de inhoud? Irrelevant. Lay-out van de ppt-sheets? Helemaal géén sheets meer. Doelgroep kennen? Niet nodig. Over ‘openstaan voor verandering’ gesproken!
De kern is: hoeveel zinnigs je ook te melden hebt, je publiek kan direct erna alléén de emotie (‘wat ze ervan vonden’) en 5 +/- 2 inhoudelijke punten (‘waar het over ging’) reproduceren. Daar moet je je dus op richten: een positief gevoel en 5 punten. Zorg dat je publiek iets doet, iets laat, of iets nooit meer vergeet met het gebruik van deze randvoorwaarden.
Ook sterk zijn de tips voor de verhoudingen van Educatie (inhoud), Entertainment (humor, anekdotes) en Empowerment (zorgen voor urgentie om wat te gaan doen, voor een behoefte). De meeste tijd moet naar inhoud, zou je denken. Fout! Entertainment, en met name anekdotes, houden bijna moeiteloos de aandacht vast. Het maakt je een goede spreker. En wil je persé meer inhoud delen, maak dan een hand-out … die je achteraf uitdeelt. Bijkomend voordeel: je hoeft als spreker ook zélf weinig te onthouden. Maar 5 +/- 2 punten!
Het boek staat vol met dergelijke eye-openers (voor mij).
Origineel en praktisch
Het boek is bepaald origineel. Voorbeeld: in veel boeken zie je een samenvatting per hoofdstuk, en zo ook in dit boek. Maar Claassen geeft er een originele en supernuttige draai aan: van elke Samenvatting maakt hij ook nog een mini-samenvatting, die ‘Nogmaals’ heet, en elk volgend hoofdstuk wordt herhaald. Aan het eind van het boek heb je ‘Nogmaals hoofdstuk 1’ maar liefst 12x gelezen. Dat ga ik zeker ‘niet vergeten’! En de andere 11 ‘Nogmaals’ ook niet.
Het boek is ook heel praktisch. Er worden veel voorbeelden gegeven, vaak in de vorm van anekdotes. Dat is niet zo gek, het gebruik van anekdotes beveelt Claassen ook aan voor presentaties, voor de broodnodige balans tussen Educatie (inhoud) en Entertainment. Het boek staat ook vol met érg leuke en toepasselijke cartoons van Mike Pearse, dat zorgt voor de nodige Entertainment. Ook het royale gebruik van popie-jopie taal, woordgrappen en metaforen zorgt voor een luchtig toontje. Erg prettig om te lezen!
Auteur Remco Claassen …
… vertelt op zijn website dat hij na een oorspronkelijke start als ingenieur in de informaticabranche (bij de Marine en BSO, zie ik op LI), ‘bij toeval’ terechtkwam in trainersland. Hij zette zichzelf écht op de kaart toen hij mocht spreken in voorprogamma’s van grote internationale topsprekers als Stephen Covey, Tom Peters, Marshall Goldsmith en Robert Cialdini. Inmiddels is hij uitgegroeid tot één van de meest gevraagde sprekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie, aldus hemzelf. Ik denk dat dat zo is. En als hij net zo spreekt als hij ons leert spreken in dit boek, begrijp ik ook helemaal waarom dat is. Andere boeken van Remco Claassen zijn: Wij, Ik, Ik-wij, Factor moed.
Waarom is Verbaal meesterschap een Must Read?
Hoe graag ik het ook zou willen, met alleen geschreven teksten overtuig je mensen niet. En als je je passie, je bedrijf of jezelf onder de aandacht wil brengen, moet je nu eenmaal een goede spreker zijn. En wie kan zich daarin niet verbeteren?
Lees Elly d’r Recensy en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek (ik las de versie uit 2015)!
Anderen vonden dit boek ook goed:
Bol.com geeft 4,3 * , Managementboek.nl geeft 4,3 * .
Goodreads geeft 4,3 *. (Zou dat toeval zijn?)
Waar kun je Verbaal meesterschap kopen?
- Managementboek.nl Let op: deze nieuwe herdruk komt 17 mei uit.
- Bol.com lijkt de 2022 editie (nog)niet te kunnen leveren.
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring, maar deze momenteel niet.
Of bestel het bij je bibliotheek. Ook lekker duurzaam!
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nee, nog niet.
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief en/óf mijn wekelijkse blog-updates